ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κ. Αμανπούρ - Σ. Κυριακίδου: Νέες δράσεις από ΕΕ κατά του καρκίνου

«Πρέπει να καλύψουμε τα κενά και να εξασφαλίσουμε ίση πρόσβαση σε όλους»

ΚΥΠΕ

Σειρά δράσεων για την αύξηση της πρόσβασης στην πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία και περίθαλψη του καρκίνου, ανακοίνωσε εκ μέρους της Κομισιόν η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου στο πλαίσιο εκδήλωσης με τίτλο «Διασφάλιση Ισότιμης Πρόσβασης για Όλους: ο καρκίνος στις γυναίκες ― Ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου».

Η κ. Κυριακίδου προανήγγειλε ακόμα την εκπόνηση έκθεσης για την πρόσβαση των επιζησάντων από καρκίνο σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίας, με την προοπτική ανάληψης μελλοντικών δράσεων.

Οι τέσσερις νέες δράσεις αφορούν την δημιουργία μητρώου ανισοτήτων, την θέσπιση διαδικασίας συγκέντρωσης στοιχείων για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου, κοινή δράση για τον εμβολιασμό κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) και τη δημιουργία του δικτύου της ΕΕ για τους νεαρούς επιζώντες από τον καρκίνο.

«Πρέπει να καλύψουμε τα κενά και να εξασφαλίσουμε ίση πρόσβαση σε όλους. Το σχέδιό μας κατά του καρκίνου είναι ο χάρτης πορείας της Ευρώπης για να αλλάξει τη ζωή όλων των καρκινοπαθών και των αγαπημένων τους», τόνισε η κ. Κυριακίδου.

Στην παρέμβασή της η Επίτροπος επέστησε ιδιαίτερη προσοχή στον ρόλο - κλειδί της κοινωνικής ένταξης και προανήγγειλε πως «πολύ σύντομα θα παρουσιάσουμε μια έκθεση σχετικά με τη δίκαιη πρόσβαση των επιζησάντων από καρκίνο στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες για να καθοδηγήσουμε περαιτέρω το έργο μας σε αυτό το σημαντικό ζήτημα».

Στη δική της παρέμβαση στην εκδήλωση η δημοσιογράφος του CNN Κρίστιαν Αμανπούρ υπογράμμισε πως η οπτική των γυναικών ιστορικά ξεχνιέται όσον αφορά τον καρκίνο, εκτός από τον καρκίνο του μαστού.

«Ο καρκίνος των ωοθηκών ονομάζεται πολλές φορές ο καρκίνος που ξεχνάμε και ο αθόρυβος, αόρατος δολοφόνος των γυναικών» πρόσθεσε, αναφερόμενη στη δική της εμπειρία, καθώς διαγνώστηκε τον Απρίλιο, αν και έκτοτε έχει θεραπευτεί.

Η κ. Αμανπούρ επεσήμανε πως είναι μια από τις τυχερές γυναίκες με ιδιωτική ασφάλιση, υπογραμμίζοντας ακόμα πως χρειάστηκε να επιμείνει στο να διερευνήσει τα συμπτώματα της. Όπως είπε, διαπίστωσε «με λύπη και σοκ ότι τόσες πολλές γυναίκες συχνά δεν λαμβάνονται τόσο σοβαρά υπόψη όπως οι άνδρες όταν παρουσιάζουν τις ανησυχίες τους για τον καρκίνο στους γιατρούς τους ή όσον αφορά των καρκίνο των ωοθηκών γίνεται λάθος διάγνωση».

Ειδικότερα οι τέσσερις δράσεις περιλαμβάνουν:

  • το μητρώο ανισοτήτων το οποίο όσον αφορά τον καρκίνο θα εντοπίζει τις τάσεις και ανισότητες στην πρόληψη και την περίθαλψη μεταξύ των κρατών μελών και των περιφερειών, αλλά και τις ανισότητες λόγω του φύλου, του μορφωτικού επιπέδου και του επιπέδου εισοδήματος, και τις ανισότητες μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών - στόχος του μητρώου θα είναι να κατευθύνει τις επενδύσεις και τις παρεμβάσεις σε επίπεδο ΕΕ, κρατών μελών και περιφερειών,
  • τη συγκέντρωση στοιχείων για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου ενόψει της επικαιροποίησης της σχετικής σύστασης του Συμβουλίου του 2003 σχετικά με τον προσυμπτωματικό έλεγχο, στο πλαίσιο της επίτευξης του στόχου όπως μέχρι το 2025 τουλάχιστον το 90% του πληθυσμού της ΕΕ που πληροί τις προϋποθέσεις να έχει πρόσβαση σε προσυμπτωματικούς ελέγχους καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου,
  • κοινή δράση για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τον ιό HPV και την προώθηση του εμβολιασμού, με στόχο να συμβάλει στην εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μέσω του εμβολιασμού κατά του ιού HPV σε ποσοστό τουλάχιστον 90% των κοριτσιών και τη σημαντική αύξηση του εμβολιασμού των αγοριών έως το 2030 και
  • την ενίσχυση του δικτύου της ΕΕ για τους νεαρούς επιζώντες καρκίνου για μακροπρόθεσμη παρακολούθηση των σχεδίων κατά του καρκίνου σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, μεταξύ άλλων συνδέοντας τους νέους με ιστορικό καρκίνου και τις οικογένειές τους καθώς και τους άτυπους και τους επίσημους φροντιστές.

Στην παρέμβασή της στην εκδήλωση η κ. Κυριακίδου υπογράμμισε πως η Κομισιόν εστιάζει ιδιαίτερα στις γυναίκες και στη σημασία της ευαισθητοποίησης για καρκίνους όπως ο καρκίνος του μαστού, μαζί με τους γυναικολογικούς καρκίνους όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και ο καρκίνος των ωοθηκών.

«Όσον αφορά στον εμβολιασμό κατά του HPV, τα πραγματικά δεδομένα δείχνουν ότι μπορούμε να μειώσουμε τον αριθμό των περιπτώσεων κατά 90%», υπογράμμισε η Επίτροπος.

Η κ. Κυριακίδου υπενθύμισε πως ο πιο συχνά εμφανιζόμενος καρκίνος είναι ο καρκίνος του μαστού, ο οποίος το 2020 διαγνώστηκε σε πάνω από 355 χιλιάδες γυναίκες, και αναφέρθηκε στην περσινή πρωτοβουλία της Κομισιόν για νέες ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές για τον προσυμπτωματικό έλεγχο και τη διάγνωση και ένα Σχέδιο Διασφάλισης Ποιότητας που καλύπτει ολόκληρη τη διαδικασία φροντίδας.

Όσον αφορά τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, η κ. Κυριακίδου ανέφερε πως εκτιμήσεις για το 2020 κάνουν λόγο για 30.500 νέες περιπτώσεις, από τις οποίες περίπου 13.400 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους.

Η απάντηση της Κομισιόν, συνέχισε η κ. Κυριακίδου, θα είναι η ανάπτυξη ευρωπαϊκών κατευθυντήριων γραμμών και ενός συστήματος διασφάλισης ποιότητας, κατ’ ανάλογο τρόπο με τα μέτρα κατά του καρκίνου του μαστού.

Η κ. Κυριακίδου έκανε ακόμα ειδική αναφορά στις καθυστερήσεις και στη διακοπή στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου που προκάλεσε η πανδημία και τόνισε πως «ανεξάρτητα από την πρόοδο στη θεραπεία του καρκίνου ή τις επιστημονικές επαναστάσεις, η πρόληψη θα είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία».

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε το πώς κάθε ιστορία για τον καρκίνο αποτελεί και μια προσωπική ιστορία, ενώ αναφερόμενη στους προσυμπτωματικούς ελέγχους που δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω της πανδημίας επεσήμανε ότι «σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ενδέχεται να μην έχουν διαγνωστεί μέχρι και ένα εκατομμύριο περιπτώσεις καρκίνου» και πως μεταξύ των ασθενών που γνωρίζουν ότι έχουν καρκίνο «ένας στους πέντε εξακολουθεί να μην λαμβάνει τη χειρουργική θεραπεία ή τη χημειοθεραπεία που χρειάζεται επειγόντως».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  |  Ευρώπη  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X