ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φυσικό σάκχαρο δίνει ελπίδα κατά της φαλάκρας

Kathimerini.gr

Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ένα φυσικό σάκχαρο σε ανθρώπους και ζώα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως τοπική θεραπεία για την ανδρική φαλάκρα. Αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να προσφέρει μια μη επεμβατική, φθηνή και ασφαλέστερη εναλλακτική λύση στην κορυφαία υπάρχουσα θεραπεία με μινοξιδίλη.

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ στη Μεγάλη Βρετανία και το Πανεπιστήμιο COMSATS στο Πακιστάν ανακάλυψε ότι η οργανική ένωση 2-δεοξυ-D-ριβόζη (2dDR) μπορεί να διεγείρει την ανάπτυξη νέων μαλλιών, ύστερα από οκτώ χρόνια έρευνας για το πώς αυτή το δεοξυσάκχαρο θα μπορούσε να βοηθήσει στην επούλωση των πληγών. Η μελέτη τους δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Frontiers in Pharmacology.

Η τυχαία ανακάλυψη έγινε όταν είδαν πώς οι τρίχες γύρω από το σημείο επούλωσης τραύματος παρουσίαζαν επιταχυνόμενη ανάπτυξη, σε σύγκριση με τις περιοχές που δεν είχαν υποβληθεί σε θεραπεία. Πίστευαν ότι είχε άμεσο αντίκτυπο στους άρρωστους θύλακες των τριχών.

«Η ανδρική φαλάκρα είναι μια τόσο κοινή πάθηση, που επηρεάζει τους άνδρες σε όλο τον κόσμο, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο δύο φάρμακα με άδεια για τη θεραπεία της», δήλωσε η Σίλα ΜακΝίλ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ. «Η έρευνά μας δείχνει ότι η απάντηση στη θεραπεία της τριχόπτωσης μπορεί να είναι τόσο απλή όσο η χρήση ενός φυσικούς σακχάρου δεοξυριβόζης για την ενίσχυση της παροχής αίματος στους θύλακες των τριχών που ενθαρρύνει την ανάπτυξη των μαλλιών».

 

Για να δοκιμάσουν τη θεωρία τους, οι ερευνητές πειραματίστηκαν με την απώλεια μαλλιών που οφείλεται στην τεστοστερόνη σε ποντίκια, για να μιμηθούν την ανδρική φαλάκρα στους ανθρώπους.

Το Minoxidil, το οποίο πωλείται σε αρκετές χώρες με τα εμπορικά σήματα Rogaine και Theroxidil, είναι ένα από τα δύο μόνο εγκεκριμένα από την αμερικανική αρχή τροφίμων και φαρμάκων (FDA) φάρμακα κατά της τριχόπτωσης που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά και προκαλεί ορισμένες παρενέργειες, με την ευαισθησία στο φως και τη δυσφορία στο τριχωτό της κεφαλής να είναι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες συνέπειες. Δεν αντιμετωπίζει την υποχώρηση των τριχών, είναι πιο αποτελεσματικό σε άτομα ηλικίας κάτω των 40 ετών και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από κανέναν που λαμβάνει φάρμακα για την αρτηριακή πίεση.

Μετά 21 ημέρες, τα ποντίκια που έλαβαν θεραπεία με το πήκτωμα 2dDR-SA με βάση το αλγινικό νάτριο παρατεταμένης απελευθέρωσης είχαν παρόμοια αναγέννηση τρίχας με αυτή της μινοξιδίλης. Ωστόσο, οδήγησε σε μικρότερο μεγαλύτερο αριθμό αιμοφόρων αγγείων και αύξηση του μήκους και της πυκνότητας των τριχοθυλακίων που αντιστοιχούν για άλλη μια φορά στη θεραπεία με μινοξιδίλη.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η ένωση σακχάρου ρυθμίζει προς τα πάνω τον αγγειακό ενδοθηλιακό αυξητικό παράγοντα (VEGF), ο οποίος διεγείρει την ανάπτυξη νέων μαλλιών. Προφανώς δεν χρειάζεται να περιοριστεί στην ανδρική φαλάκρα (ανδρογενετική αλωπεκία), αφού θα έχει πιθανή χρήση και για τριχόπτωση που προκαλείται από χημειοθεραπεία.

«Ωστόσο, για να μελετηθεί ο μηχανισμός δράσης του 2dDR, θα απαιτηθεί περαιτέρω εργασία για τη διερεύνηση των επιπέδων του VEGF σε αυτό το μοντέλο, μετά την προσθήκη του 2dDR, και σε ποιο βαθμό μπορεί να αποκλειστεί η διέγερση των τριχοθυλακίων με την προσθήκη αναστολέων VEGF», σημείωσαν οι ερευνητές.

Ενώ είναι ακόμη στα αρχικά στάδια, τα ευρήματα προσφέρουν ελπίδα για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης και στρέφουν το επιστημονικό ενδιαφέρον στην αξιοποίηση φυσικών ενώσεων, όπως αυτή που βρίσκεται στην κανέλα, για την ανάπτυξη νέων και αποτελεσματικών τοπικών θεραπειών που θα μπορούσαν να ωφελήσουν εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση