ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Αρχόμενη επιδημία» η ευλογιά των πιθήκων – Τι λένε ειδικοί στην «Κ»

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Kathimerini.gr

Πέννυ Μπουλούτζα

Χωρίς ιστορικό ταξιδιού στο εξωτερικό είναι η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων που εντοπίστηκαν την τελευταία εβδομάδα στην Ελλάδα. Εως και την Πέμπτη είχαν καταγραφεί 32 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Δώδεκα ασθενείς δηλώθηκαν το τελευταίο επταήμερο. Ολοι οι ασθενείς είναι άνδρες με διάμεση ηλικία τα 38 έτη και είτε έχουν αναρρώσει είτε αναρρώνουν σε γενικά καλή κατάσταση.

Δύο ειδικοί μιλούν στην «Κ»

«Εως τώρα ο ιός θεωρείτο χαμηλής ενδημικότητας σε χώρες της Δυτικής και της Κεντρικής Αφρικής, με σπάνια κρούσματα στον δυτικό κόσμο, σχετιζόμενα με ταξίδι σε αυτές τις χώρες. Σήμερα είναι ήδη μια αρχόμενη επιδημία στη Δύση που εξαπλώνεται σχετικά γρήγορα», ανέφεραν στην «Κ» ο Βασίλης Παπαρίζος, δερματολόγος, διευθυντής ΕΣΥ, και ο Αλέξανδρος Στρατηγός, καθηγητής Δερματολογίας στην Α΄ Πανεπιστημιακή Κλινική Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων του ΕΚΠΑ στο νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός.

Σύμφωνα με τους κ. Παπαρίζο και Στρατηγό, ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, από την έναρξη των συμπτωμάτων έως και την πλήρη επούλωση των πληγών, με άμεση επαφή με μολυσματικές δερματικές βλάβες ή μέσω του αναπνευστικού, από σταγονίδια εκπνοής ή και με άλλα σωματικά υγρά. Ετσι, η διασπορά γίνεται με παρατεταμένη, πρόσωπο με πρόσωπο επαφή, με αγκαλιά, φιλί ή κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε σεξουαλικής επαφής.

Η μετάδοση είναι δυνατή με μολυσμένα αντικείμενα, ενώ η έγκυος μπορεί να μεταδώσει τον ιό στο παιδί μέσω του πλακούντα. Ο ιός έχει ανευρεθεί στο σπέρμα πασχόντων, αλλά προς το παρόν δεν είναι βέβαιο ότι μεταδίδεται με αυτό.

Απαντώντας στην ερώτηση «ποιοι κινδυνεύουν;», οι δερματολόγοι σημειώνουν «μέχρι στιγμής η μεγάλη πλειονότητα των κρουσμάτων καταγράφηκε σε ασθενείς με μεγάλο αριθμό σεξουαλικών συντρόφων και με περιστασιακές επαφές με ευκαιριακές γνωριμίες, συνήθως άνδρες ομοφυλόφιλους.

Εντούτοις μπορούν να προσβάλλονται επίσης και ετερόφυλα άτομα, άνδρες ή γυναίκες, με παρόμοια σεξουαλική συμπεριφορά υψηλού κινδύνου. Μπορεί να κινδυνεύουν επίσης άτομα που ήρθαν σε οποιαδήποτε στενή επαφή με ασθενή και επαγγελματίες υγείας που περιποιούνται τους ασθενείς».

Οι τρόποι προφύλαξης από τη νόσο είναι η αποφυγή σεξουαλικών επαφών με άγνωστα άτομα ή άτομα με συμπτώματα, η αποφυγή οποιασδήποτε σωματικής επαφής με ασθενείς και με μολυσμένα αντικείμενα, και η χρήση μάσκας σε χώρους με συνωστισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X