ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ανησυχία για τη χορήγηση Ozempic σε παιδιά

Η χρήση σκευασμάτων σεμαγλουτίδης φέρνει παράλληλα χαλάρωση του δέρματος, κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς, οδηγώντας πολλά άτομα σε ανορθωτικές επεμβάσεις

Kathimerini.gr

Το περασμένο έτος, ο γιατρός της 15χρονης Κλοέ από την Τζόρτζια των ΗΠΑ της πρότεινε για πρώτη φορά να δοκιμάσει το Ozempic, το αντιδιαβητικό φάρμακο με τη «μαγική» παρενέργεια της άμεσης απώλειας βάρους.

Η έφηβη πάσχει από πολυκυστικές ωοθήκες και, παρά τα αντισυλληπτικά φάρμακα που λαμβάνει για να περιορίσει τα συμπτώματα, δεν είχε καταφέρει με κανέναν τρόπο να περιορίσει την παχυσαρκία που συχνά έρχεται ως παρενέργεια της πάθησης. Οταν δοκίμασε για πρώτη φορά τη σεμαγλουτίδη (τη δραστική ουσία σε φάρμακα όπως το Ozempic και το Wegovy) μίλησε για «θαύμα», αφού κατάφερε να χάσει δώδεκα κιλά σε λίγους μήνες.

Τα πρωινά ξυπνάει με ναυτία (συνηθισμένη παρενέργεια του σκευάσματος), όμως δηλώνει πως αυτό είναι ένα τίμημα που πληρώνει πολύ πρόθυμα προκειμένου να είναι ευχαριστημένη με την εικόνα του σώματός της. Ούτε η προοπτική τού να χρειάζεται τις ενέσεις για όλη της τη ζωή την ενοχλεί ιδιαίτερα, καθώς μάλιστα το φάρμακο θα την προστατεύει από σοβαρούς τύπους διαβήτη.

Τα ποσοστά παχυσαρκίας σε παιδιά και νέους έχουν σχεδόν πενταπλασιαστεί από το 1975, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Καθώς η πρόσβαση σε ανθυγιεινό φαγητό έχει αγγίξει επίπεδα ρεκόρ και η άσκηση έχει μειωθεί, υπολογίζεται πως περίπου 250 εκατ. παιδιά θα είναι παχύσαρκα το έτος 2030.

Τα νέα δεδομένα, πάντως, έχουν γεννήσει και νέες διαμάχες εντός της επιστημονικής κοινότητας. Από τη μία, οι υπέρμαχοι των νέων σκευασμάτων (μεταξύ των οποίων η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων) υποστηρίζουν πως η χρήση τους, σε συνδυασμό με ισορροπημένη διατροφή και καλύτερο τρόπο ζωής, μπορεί να «χτυπήσει» την παχυσαρκία στη ρίζα της.

Σώματα σε ανάπτυξη

Από την άλλη, γιατροί και ερευνητές τονίζουν ότι δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα σχετικά με το πώς οι ενέσεις για την απώλεια βάρους θα επιδράσουν στον σχηματισμό των αναπτυσσόμενων σωμάτων των παιδιών, ακόμη και στην υγεία τους μακροπρόθεσμα.

Καθώς τα σκευάσματα σεμαγλουτίδης κερδίζουν διαρκώς έδαφος στον δυτικό κόσμο, πολλοί άνθρωποι βλέπουν επίσης ότι η «επιτυχής» χρήση του φαρμάκου αφήνει σημάδια στο σώμα τους. Το πιο συνηθισμένο από αυτά είναι η εμφάνιση «κρεμασμένου δέρματος», κυρίως στην κοιλιά. «Πρώτα βλέπουν το χαλαρωμένο δέρμα στην κοιλιακή χώρα», δήλωσε στην εφημερίδα Wall Street Journal ο δρ Μπράνον Κλέιτορ, πλαστικός χειρουργός από την Πενσιλβάνια, που πραγματοποιεί περισσότερες από 50 ανορθωτικές επεμβάσεις το έτος. «Επειτα αντιλαμβάνονται ότι έχουν πέσει και τα οπίσθιά τους», προσθέτει.

Ενδεικτικά, οι επεμβάσεις ανόρθωσης της κοιλιακής χώρας έχουν αυξηθεί στις ΗΠΑ κατά 28% από το 2019, ενώ οι επεμβάσεις ανόρθωσης οπισθίων κατά 86%.

Οπως σχολιάζει ο δρ Κλέιτορ, οι περιπτώσεις ασθενών που επιθυμούσαν πιο σφιχτό δέρμα ήταν συνηθισμένες κυρίως έπειτα από κάποιο βαριατρικό χειρουργείο στο οποίο είχαν αφαιρέσει μέρος του στομάχου τους. Μετά την εκτόξευση της χρήσης φαρμάκων για την άμεση απώλεια βάρους, όμως, όλο και περισσότεροι ασθενείς χρειάζονται τις ανορθωτικές επεμβάσεις για να μετριάσουν τις επιδράσεις των φαρμάκων, με την πλειονότητα αυτών μάλιστα να είναι νεαρής ηλικίας.

Η Αμερικανική Εταιρεία Πλαστικών Χειρουργών κοστολογεί μια επέμβαση στην κοιλιακή χώρα σε 11.397 δολάρια, χωρίς να υπολογίζει τα έξοδα του δωματίου και άλλες δαπάνες. Ωστόσο οι γιατροί λένε πως μια τέτοια επέμβαση κοστίζει περίπου 20.000 με 50.000 δολάρια ανάλογα με την περιοχή όπου κατοικεί το ενδιαφερόμενο άτομο.

Η Μισέλ Γουίλσον, ιδιωτική υπάλληλος από την Τζόρτζια, είχε αγοράσει ρούχα για το νέο της σώμα ήδη πριν ξεκινήσει τη χρήση του Ozempic. Οταν από το Extra Large έφτασε στο Small ήταν προετοιμασμένη – είχε αγοράσει μέχρι και καινούργια παπούτσια. Αυτό που δεν είχε προβλέψει ήταν το χαλαρό δέρμα που κρεμόταν κατά μήκος του κορμού της. «Κατάλαβα ότι αυτό το δέρμα δεν θα σφίξει ποτέ από μόνο του», δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα. «Πλήρωσα 18.000 δολάρια για την επέμβαση και θα το ξανάκανα χωρίς ερώτημα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Η κατάθλιψη στους ηλικιωμένους είναι σήμερα πιο συχνή από ποτέ. Και το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι πολλοί δεν ζητούν βοήθεια ...
Kathimerini.gr
 |  ΥΓΕΙΑ