ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανατροπή από τον ΠΟΥ: Ποιες θεραπείες αντισωμάτων για τον κορωνοϊό δεν συστήνει πλέον

Η νέα αρνητική σύσταση προέκυψε μετά από εργαστηριακές μελέτες που έδειξαν ότι τα εν λόγω φάρμακα είναι απίθανο να φέρουν αποτέλεσμα έναντι των νέων παραλλαγών

ΑΜΠΕ

«Ισχύρη σύσταση» να μην χρησιμοποιούνται δύο θεραπείες αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού απευθύνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καθώς τις θεωρεί πλέον αναποτελεσματικές.

Πρόκειται για τα φάρμακα-μονοκλωνικά αντισώματα sotrovimab (των GSK και Vir Biotechnology) και casirivimab-imdevimab («κοκτέιλ» των Regeneron και Roche), τα οποία προηγουμένως ο Οργανισμός συνέστησε να χρησιμοποιούνται.

Η ομάδα των διεθνών ειδικών του ΠΟΥ (WHO Guideline Development Group) έκανε τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ).

Η νέα αρνητική σύσταση προέκυψε μετά από εργαστηριακές μελέτες που έδειξαν ότι τα εν λόγω φάρμακα είναι απίθανο να φέρουν αποτέλεσμα έναντι των νέων παραλλαγών του κορωνοϊού, ιδίως της Όμικρον και των υποπαραλλαγών της.

Άλλες συστάσεις του ΠΟΥ

Στην ίδια ανανεωμένη οδηγία, η επιτροπή του ΠΟΥ συστήνει την υπό όρους χρήση του αντιικού φαρμάκου ρεμδεσιβίρη (της Gilead) σε ασθενείς με σοβαρή Covid-19, αλλά όχι σε εκείνους σε κρίσιμη κατάσταση.

Η νέα σύσταση προέκυψε με βάση τα αποτελέσματα πέντε κλινικών μελετών σε συνολικά 7.643 ασθενείς, οι οποίες έδειξαν 13 λιγότερους θανάτους ανά 1.000 ασθενείς με σοβαρή Covid-19 μεταξύ όσων έπαιρναν ρεμδεσιβίρη, αλλά 34 περισσότερους θανάτους ανά 1.000 ασθενείς με κρίσιμη Covid-19.

Ακόμη, ο ΠΟΥ συμβουλεύει ότι τρία φάρμακα κατά της αρθρίτιδας (tocilizumab ή sarilumab και baricitinib) μπορούν πλέον να συνδυαστούν, επιπροσθέτως από τα κορτικοστεροειδή, σε ασθενείς με σοβαρή ή κρίσιμη Covid-19.

Τέλος, δηλώνει αντίθετος στη χρήση ιβερμεκτίνης και υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με Covid-19, ανεξαρτήτως από το πόσο σοβαρά νοσούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση