Kathimerini.com.cy
Η The O Gallery παρουσιάζει τη νέα εικαστική πρόταση του Ανδρέα Καλλή με τίτλο «Το Ιστόρισμα ενός Μυστικού».
{Είπες· «Θα πάγω σ' άλλη γή , θα πάγω σ' άλλη θάλασσα,
Μια πόλις άλλη θα βρεθεί καλλίτερη από αυτή….. Καινούριους τόπους δεν θα βρεις, δεν θα βρεις άλλες θάλασσες. Η πόλις θα σε ακολουθεί…..}
Κ. Καβάφης 1910
Τα έργα πραγματεύονται την πάγια και ακατάλυτη σχέση του ατόμου-δημιουργού με το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Στοχεύοντας στη διατύπωση μιας σχέσης διαλογικής ανάμεσα σε άτομο και σύνολο, ο Αντρέας Καλλή προχωρεί σε εγχειρήματα που θα μπορούσαν να ορίζονται ως ιστορίες αυτοτέλειας, στη βάση πάντα μιας καθόλα μύχιας και ειλικρινούς παράθεσης των βιωμένων γεγονότων.
Κατασκευές μικρής ή και μεγάλης κλίμακας αναδεικνύονται στο χώρο ως οι απόλυτοι μηχανισμοί μιας σκέψης που διέπονται από αρχές, αξίες και συστήματα. Σε στάση παύσης ή να υπαινίσσονται κίνηση, τα έργα σημειώνουν με την παρουσία τους μιαν εγγραφή στον χώρο: το σώμα του δημιουργού – δεν είναι άλλο από το σώμα του έργου – αναζητά και βρίσκει σίγουρα τη θέση του σε μια περιοχή προσαρμογής, κοινωνικοπολιτικής. Το έργο δηλαδή, στοχάζεται σιωπηλά μα και ‘’χειρονομεί’’ συνάμα σαν επιδέχεται εξωγενείς επήρειες. Η κίνηση δεν είναι παρά λόγος απαντητικός σε κάθε τι που έρχεται να διανοίξει ή να ‘’διαβάλει’’ την ησυχία και συνεπώς την στατικότητα του. Το μπαλόνι, μοτίβο εμβληματικό στο σύνολο των έργων; Παγίδευση της εκπνοής, σφράγιση της ανάσας; Ή χειροπιαστός συμβολισμός αυτού που ονομάζουμε ανάλαφρο, εκλεπτυσμένα αβαρές. Είναι πρωτίστως έκφραση ανάτασης, διαφυγής, ακόμα και διάνοιξης του άπειρου. Και η πέτρα, το δομικό σύμβολο μιας κοινωνικοπολιτικής αντίληψης, το φίλτρο άντλησης θέσης – αντίθεσης που άλλοτε ξεκουράζει , άλλοτε χωρίζει ή ακόμη και να βαραίνει το υποκείμενο.
Η πρακτική του Αντρέα Καλλή διέπεται κυρίως από κανόνες διερεύνησης του ‘’είναι’’. Ποιά η εικόνα μας και ποια η θέση μας στο χώρο που φιλοξενούμαστε; Πως συνταιριάζουμε συλλογισμούς, αξίες και οράματα για να μπορέσουμε να αποκτήσουμε αυτό το πολυπόθητο αμάλγαμα ιδιωμάτων που λέγεται ταυτότητα; Ταυτότητα δική μας και ταυτότητα του έργου μας συνάμα. Ερώτημα βαθύ, βατό, όμως ανεξιχνίαστο.
Βιογραφικό Σημείωμα του καλλιτέχνη
Ο Ανδρέας Καλλή γεννήθηκε στην Λάρνακα της Κύπρου το 1987. Σπούδασε στη Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών (2007-2012), στο ενδιάμεσο φοίτησε στο κολλέγιο Central Saint Martin School of art and design (2010-2011).
Άνοιξε πρώτος σειρά εκθέσεων στη Λεβέντειο Πινακοθήκη με τίτλο Νέοι Κύπριοι Καλλιτέχνες το 2015. Εκπροσώπησε την Κύπρο στην Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών στο Μιλάνο το 2015 με τίτλο No Food’ s Land. Συμμετείχε, μεταξύ άλλων, στην ομαδική έκθεση So Close Yet So Far Away, Μουσείο Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης Petach Tikva στο Ισραήλ και στην γκαλερί Cartabianca, Αρλ, Γαλλία με τίτλο Το Μάτι & Το Δάκτυλο. Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε εκθέσεις στην Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Αγγλία και αλλού στο εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Κύπρο.
Περισσότερες Πληροφορίες
Πότε/Πού: The O Gallery, τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν τη Παρασκευή 8 Οκτωβρίου στις 19:00 - 22:00. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Οκτωβρίου. Ωράριο Επισκέψεων: Τρίτη-Σάββατο: 10:00-13:00 & 16:00-19:00 & Κυριακή : 15:00-19:00. Οδός Γλάδστωνος 11, 6023 Λάρνακα
Επικοινωνία: Τηλέφωνο 99 659202, Info@the-ogallery.com