Kathimerini.com.cy
«Άλλος εγώ και αλλού η Ιθάκη» τιτλοφορείται η καινούργια δουλειά του Γιώργου Κούμουρου, που παρουσιάστηκε πρόσφατα στην Αθήνα με μεγάλη επιτυχία. Στη Λευκωσία παρουσιάζεται στην γκαλερί Αποκάλυψη στη Λευκωσία και θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου 2024.
Ο Ιστορικός Τέχνης δρ Μεγακλής Ρογκάκος σημειώνει μεταξύ άλλων στον κατάλογο της έκθεσης: «Η νέα ενότητα έργων του Γιώργου Κούμουρου έχει τον ξαφνιαστικό τίτλο, “Άλλος εγώ και αλλού η Ιθάκη”. Αυτά τα λόγια του καλλιτέχνη αντανακλούν την αίσθηση ότι ταυτίζεται με τους ταξιδιώτες στα έργα του, “Τους παρακολουθώ από ψηλά ή βυθίζομαι σε χαμηλές πτήσεις, ακούγοντας και την ανάσα τους ακόμα, τις σκέψεις τους. Χαίρομαι με τη χαρά τους, αγωνιώ στους εφιάλτες τους”. Κατανοεί και συμπάσχει, όταν εκείνοι “ανησυχούν ψηλαφώντας κρυφά στη μέσα τσέπη τους το εισιτήριο της επιστροφής”, όπως λέγει.
Ποιοι είναι όμως αυτοί οι ταξιδιώτες, γιατί ταξίδεψαν έως εδώ, σε τούτες τις πολιτείες που είναι γαντζωμένες σε βράχια και κρέμονται επάνω από ελλειπτικές θάλασσες και γιατί ατενίζουν τον ορίζοντα με ανασφάλεια και σκεπτικισμό; Ερωτήματα που πιθανόν να μην έχουν ξεκάθαρες απαντήσεις, επειδή οι προορισμοί δεν ορίζονται ξεκάθαρα πια, και οι ταξιδιώτες μοιάζουν παγιδευμένοι σε παλίνδρομες, αέναες διαδρομές μεταξύ αφετηρίας και τέρματος, μεταξύ εφικτού και ευκταίου, υπάρξεις σε μια διαρκή πλεύση προς κάποια Ιθάκη που δεν είναι εκείνη του δικού τους νόστου, αλλά ενός νόστου που τους είπαν πως είναι δικός τους. Οι ταξιδιώτες είμαστε εμείς και ο κόσμος μας δεν αποτελεί πια ιδανικό προορισμό. Η Ιθάκη μας ολοένα απομακρύνεται, τα πράγματα αλλάζουν. Είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ το αναρχικό σύνθημα καθόλου σύνορα, κανένα έθνος. Και αυτό διότι όλα τα φαινόμενα -οι διαστάσεις και οι συντεταγμένες, οι πορείες και οι προσανατολισμοί, οι κόσμοι και οι ορισμοί- είναι επίπλαστα (θυμηθείτε την αλληγορία για το σπήλαιο του Πλάτωνα). Επίπλαστα λόγω γωνίας θέασης, επίπλαστα λόγω σκοπού και λόγω συμφέροντος. Προς όφελος ποιου όμως;».
Βιογραφικό
Ο Γιώργος Π. Κούμουρος γεννήθηκε στη Γιαλούσα της Κύπρου το 1955. Σπούδασε μαθηματικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1980), ζωγραφική στην Πυθαγόρειο Ακαδημία Καλών Τεχνών Σάμου (1989) και απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα (Master of Arts) στη δημιουργία εκπαιδευτικού φιλμ, από το Middlesex University (2005). Υπηρέτησε ως καθηγητής μαθηματικών στη Μέση Εκπαίδευση Ελλάδας και Κύπρου (1989-1995). Εργάστηκε στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου στη διοργάνωση σεμιναρίων κινηματογραφικής αφήγησης και ως σκηνοθέτης στη δημιουργία εκπαιδευτικών φιλμ (1995-2019). Διετέλεσε αριστίνδην μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης παιδικού και νεανικού βιβλίου (2006-2008) και της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τον Κινηματογράφο, των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Κύπρου (2013-2019). Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών Κύπρου (1992-). Σκηνοθέτησε 28 ντοκιμαντέρ για τη μέση εκπαίδευση Κύπρου και Ελλάδας. Παρουσίασε 36 ατομικές εκθέσεις σε Κύπρο, Ελλάδα, Αγγλία και Πορτογαλία. Μεταξύ αυτών, στο Museu da Áqua στη Λισαβώνα (2007), στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών (2013), στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και στον Διεθνή Αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος (2014).
Πληροφορίες
Γκαλερί Αποκάλυψη, Χύτρων 30, Μέγαρο Τοφάρκο, Λευκωσία. Διάρκεια έως 7 Δεκεμβρίου 2024.
Ώρες λειτουργίας, 11 – 13:00 και 16:00 – 19:00 καθημερινές, Σάββατο 10:30 – 13:00 (Δευτέρα κλειστά)
+357 22300150, info@apocalypse-gallery.com.cy, www.apocalypse-gallery.com.cy