ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

O αλ Θάνι στη Κύπρο - Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη του εμίρη του Κατάρ

Στο προσκήνιο οι σχέσεις Ντόχας-Λευκωσίας

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Διήμερη επίσκεψη πραγματοποιεί στη Κύπρο ο εμίρης του Κατάρ, Χάμαντ μπιν-Καλίφα αλ-Θάνι, την πρώτη μετά το 2010 και την πρώτη του επίσκεψη στη Κύπρο -γεγονός που καθιέρωσε και την ανάπτυξη των διμερών, διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών μετά την περίοδο 2004-2007 (σ.σ. ανοίγματα πρεσβειών των δύο χωρών). Ο αλ-Θάνι θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ διευρυμένων αντιπροσωπειών των δύο χωρών σε όλο το εύρος των διμερών σχέσεων Κύπρου-Κατάρ.

Η ατζέντα

Τον εμίρη του Κατάρ υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στο αεροδρόμιο Λάρνακας όπου είχαν, ατύπως, διμερή κατ’ ιδίαν συνάντηση. Την Τρίτη, 28 Μαΐου, ο αλ-Θάνι θα γίνει δεκτός επίσημα στο Προεδρικό Μέγαρο και θα υπάρξουν διευρυμένες συνομιλίες των δύο χωρών. Τέσσερα θέματα ξεχωρίζουν στην ατζέντα μεταξύ των οποίων η ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε όλο το εύρος των θεμάτων (ενέργεια, εμπόριο-επενδύσεις και τουρισμός), η τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή με φόντο τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, η ανθρωπιστική πρωτοβουλία της ΚΔ «Αμάλθεια» για την Γάζα και ζητήματα σχέσεων Κατάρ-Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά την διάρκεια των συναντήσεων αναμένεται να υπογραφούν σχετικά μνημόνια συναντίληψης μεταξύ των δύο χωρών με σκοπό την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας και της ενίσχυσης των διμερών σχέσεων.

Η σημασία

Ο πα΄τέρας του σημερινού Εμίρη επισκέφθηκε τη Κύπρο, πριν από δεκατέσσερα χρόνια, το 2010 σε μια επίσκεψη που είναι μεν γνωστή για την «γνωστή μακέτα» στα φώτα του Χίλτον αλλά που ουσιαστικά αποτέλεσε την αφετηρία για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με την Μοναρχία του Κόλπου. Σε υψηλό επίσημο διμερές επίπεδο με εξαίρεση την επίσκεψη Αναστασιάδη στη Ντόχα το 2014 είχε υπάρξει και η επίσκεψη του ΠτΔ τον περασμένο Νοέμβριο.

Η επίσκεψη αλ-Θάνι έρχεται σε μια ενδιαφέρουσα συγκυρία τόσο για τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών όσο και σε σχέση με τα όσα τεκταίνονται, μεταξύ άλλων, στη Μέση Ανατολή. Για την Λευκωσία το Κατάρ έχει σημασία, μεταξύ άλλων:

  • Λόγω της στενής σχέσης που διατηρεί, πολιτικά και οικονομικά, με την Τουρκία πτυχή που περνάει και διαμέσου του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ)
  • Λόγω της ισχυρής του τεχνογνωσίας σε θέματα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και τέλος
  • Εξαιτίας και της παρουσίας της Qatar Petroleum (από κοινού με την αμερικανική Exxon) στη κυπριακή ΑΟΖ και δη το αποτύπωμά της στα θαλασσοτεμάχια «10» και «5», με το τεμάχιο «5» να είναι εκ των τελευταίων αδειοδοτήσεων, το 2021, της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ το τεμάχιο «10» (γεώτρηση «Γλαύκος») παραμένει μέχρι και σήμερα η πιο υποσχόμενη, δυνητικά, ανακάλυψη φυσικού αερίου στη Κύπρο
ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ