

Του Γιάννη Ιωάννου
Την γνωστή ρητορική του, περί λύσης δύο κρατών στο Κυπριακό, επανέλαβε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ κατά την διάρκεια της συμμετοχής του στο 4ο διεθνές διπλωματικό Φόρουμ, στην Αττάλεια της Τουρκίας -το περασμένο σαββατοκύριακο. Υπό το βάρος των πρόσφατων εξελίξεων στα Κατεχόμενα, με την κρίση της μαντήλας, αλλά και δεδομένης της προσπάθειας των τελευταίων μηνών της Λευκωσίας να κινηθεί -διπλωματικά σε προληπτικό επίπεδο- σε σχέση με την σύναψη διμερών σχέσεων με τουρκογενή κράτη της Ασίας (λόγω και του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών), οι επαφές του Τουρκοκύπριου ηγέτη αποκτούν ιδιαίτερη σημειολογία.
Η γνωστή ρητορική
«Μια λύση που βασίζεται σε δύο ξεχωριστά, κυρίαρχα και ισότιμα κράτη κάτω από τη στέγη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος», πρόταξε ο Τ/κ ηγέτης από την Αττάλεια στα πλαίσια της πάγιας ρητορικής του για «ισότιμη κυριαρχία» και «λύση δύο κρατών». Ο κ. Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι «είναι δυνατή μια δίκαιη και διαρκής λύση στη βάση της αναγνώρισης της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού «λαού». Ευχαρίστησε, μάλιστα από το βήμα του Φόρουμ, τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει επανειλημμένα καλέσει τη διεθνή κοινότητα να άρει την «απομόνωση που έχει επιβληθεί στον τουρκοκυπριακό λαό» και στις χώρες του κόσμου «να δημιουργήσουν οικονομικές, πολιτικές και διπλωματικές σχέσεις με την “ΤΔΒΚ” στις ομιλίες του στις ετήσιες συνόδους της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ».
Τα είπε με το AKP
Μια συνάντηση με «ουρά» που αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τις εξελίξεις στα Κατεχόμενα, ιδίως υπό το βάρος των πρόσφατων εξελίξεων, θεωρείται η επαφή που είχε ο Ερσίν Τατάρ με τον αναπληρωτή πρόεδρο του κόμματος AKP -και στενό συνεργάτη του Ερντογάν- Κουρσάντ Ζορλού.
AK Parti Başkan Yardımcısı ve Türk Devletleri ile İlişkiler Başkanı Kürşad Zorlu ile Antalya Diplomasi Formu marjında görüştük. Türk Devletleri ile olan ilişkileri değerlendirdik. pic.twitter.com/xikCBj9Gfu
— Ersin Tatar (@ErsinrTatar) April 12, 2025
Η εν λόγω συνάντηση δεν θεωρείται -σε τουρκοκυπριακούς κύκλους- άσχετη με την πρόσφατη «κρίση της μαντήλας» στα Κατεχόμενα και τις επικείμενες «εκλογές» του Οκτωβρίου δεδομένης της μεγάλης διείσδυσης του Ισλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης εντός του κόμματος της τουρκοκυπριακής Δεξιάς (UBP) αλλά και τους πρόσφατους χειρισμούς του ίδιου του κ. Τατάρ ο οποίος αντιμετώπισε μαζικές διαδηλώσεις των Τουρκοκυπρίων για θέματα θρησκευτικής ταυτότητας -με όλο το ζήτημα να εγγράφεται στην πολιτική ατζέντα ενόψει των «εκλογών» του Οκτωβρίου.
Σινιάλα και στον ΟΤΚ
Η πάγια πρακτική πολιτικών σινιάλων αναγνώρισης της «ΤΔΒΚ» στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ) από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη ακολουθήθηκε και στο Φόρουμ της Αττάλειας με τον Ερσίν Τατάρ να έχει συνάντηση με τον ΓΓ του Οργανισμού Κουμπανισμπέκ Ομουράλιεφ. Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε στον συνομιλητή του πως το ψευδοκράτος (…) αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών και εξέφρασε ετοιμότητα να συμβάλει ο ίδιος ώστε ο οργανισμός να φτάσει σε ένα καλύτερο σημείο». Προσφάτως μια μίνι-κρίση μεταξύ ΟΤΚ και λεγόμενης ΤΔΒΚ ξέσπασε στα Κατεχόμενα λόγω και των κινήσεων πρόληψης της ΚΔ σε διπλωματικό επίπεδο για την διάνοιξη πρεσβειών στη Λευκωσία του Καζακστάν, του Τουρκμενιστάν και του Ουζμπεκιστάν -χωρών με ιδιαίτερη σημασία στον εν λόγω οργανισμό. Τα σινιάλα της «ΤΔΒΚ» προς τα τουρκογενή κράτη ήταν αυτά έκφρασης άμεσης απογοήτευσης ενώ ο Τατάρ δέχθηκε σκληρή κριτική για την εξέλιξη και «εκ δεξιών» με τον Ερχάν Αρικλί (σ.σ. του κόμματος εποίκων και «υπουργό Συγκοινωνιών» της λεγόμενης ΤΔΒΚ) να προσδίδει στον Τουρκοκύπριο ηγέτη ολιγωρία και να κατηγορεί, επίσης, την ΕΕ για το πως προσεγγίζει τα εν λόγω κράτη «σε σχέση με το Κυπριακό».
Είδε και την ντι Κάρλο
Στο περιθώριο των επαφών του στην Αττάλεια, ο Τ/κ ηγέτης είχε συνάντηση και με την Αναπληρώτρια ΓΓ του ΟΗΕ, Ρόζμαρι ντι Κάρλο -με την οποία συζήτησε τα θέματα που τέθηκαν στην άτυπη Πενταμερή της Γενεύης. Η εν λόγω συνάντηση τέθηκε στα πλαίσια επικοινωνιακών λόγων στο επίκεντρο της κάλυψης Τ/κ ΜΜΕ καθώς και των ΜΚΔ της τουρκοκυπριακής «προεδρίας» στα πλαίσια της προσέγγισης Τατάρ για «δύο κράτη» και δεδομένου πως Ε/κ αντιπροσωπεία δεν παραυρίσκεται -διαχρονικά- στο εγνωσμένης αξίας διεθνές διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας. Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί πως ο Τατάρ δεν είχε καμιά διμερή συνάντηση με κανέναν αρχηγό κράτους ή αξιωματούχο επιπέδου ΥΠΕΞ -πλην Τουρκίας- στην Αττάλεια με εξαίρεση το μικρό κράτος της Γουινέας, του οποίου συνάντηση τον ΥΠΕΞ, Μορισάντα Κουγιατέ.