ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στενή η συνεργασία Λευκωσίας-Καΐρου

Διήμερη επίσκεψη Κόμπου στην Αίγυπτο – Ενέργεια, περιφερειακά και διμερείς σχέσεις στο επίκεντρο

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Σε επίσημη επίσκεψη εργασίας στην Αίγυπτο βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Κόμπος. Με διευρυμένη ατζέντα που περιλαμβάνει μια σειρά ζητημάτων διμερούς και πολυμερούς ενδιαφέροντος, Κάιρο και Λευκωσία θα επιβεβαιώσουν τη στενή τους συνεργασία τόσο σε επίπεδο διμερών σχέσεων όσο και σε ένα ολόκληρο πεδίο συνεργασίας με φόντο την ανατολική Μεσόγειο αλλά και τις τρέχουσες προκλήσεις της περιόδου –με τον πόλεμο στη Γάζα να αποτελεί, αναμφισβήτητα, τη μεγαλύτερη.

Διευρυμένη ατζέντα

Οι διμερείς σχέσεις, οι εξελίξεις στην περιοχή, το πεδίο της ενεργειακής συνεργασίας αλλά και το Κυπριακό περιλαμβάνονται στην ατζέντα των διευρυμένων επαφών που θα έχει στο Κάιρο ο κ. Κόμπος με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι. Η Κυπριακή Δημοκρατία επιδιώκει την εμβάθυνση της συνεργασίας ιδίως στον τομέα των τριμερών σχημάτων συνεργασίας στην περιοχή, αλλά και σε διμερές επίπεδο –δεδομένου πως οι ενεργειακοί σχεδιασμοί στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και δη επί της κυπριακής ΑΟΖ περιλαμβάνουν πάντα την Αίγυπτο λόγω των τερματικών εγκαταστάσεων στο Ίντκου. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε και σε αιγυπτιακά ΜΜΕ ο κ. Κόμπος, «Κύπρος και Αίγυπτος συζητούν αυτή τη στιγμή συνεργασία για την εκμετάλλευση συγκεκριμένων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, όπου αμοιβαία επωφελείς συνέργειες μπορούν να συμβάλουν στην καθιέρωση της περιοχής μας ως ενεργειακού κόμβου». Υπενθυμίζεται πως η Αίγυπτος ήταν η πρώτη χώρα που σύναψε συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Κ.Δ., το 2003, ενώ η πρόσφατη διαδικασία επαναπροσέγγισης Καΐρου-Αιγύπτου δεν πέρασε απαρατήρητη από τη Λευκωσία. Σημαντική επίσης κρίνεται, ιδίως για τη Λευκωσία, η παραδοσιακή στάση διαμεσολάβησης που τηρεί η Αίγυπτος στον πόλεμο μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ στη Γάζα, ενώ ξεχωριστή σημασία έχει και το ζήτημα του διαδρόμου ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο προς τη Γάζα («Αμάλθεια») μια πρωτοβουλία για την οποία και η στήριξη (πολιτικά και λογιστικά) από την Αίγυπτο είναι επιδιωκόμενος στόχος εκ μέρους της Λευκωσίας.

«Κύπρος και Αίγυπτος συζητούν αυτή τη στιγμή συνεργασία για την εκμετάλλευση συγκεκριμένων κοιτασμάτων φυσικού αερίου»

Σημαντική η Αίγυπτος

Ο κ. Κόμπος σημείωσε ότι η χρονική συγκυρία της επίσκεψής του υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία και τον εύρωστο χαρακτήρα της ισχυρής διμερούς σχέσης των δύο χωρών. «Εν μέσω περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων, η Κύπρος και η Αίγυπτος πρέπει να ενισχύσουν τη συνεργασία και να συγχρονίσουν τις προσπάθειες σε τομείς αμοιβαίου συμφέροντος και στόχων προς όφελος της προώθησης της συνεργασίας μας», είπε. Διαβεβαίωσε, εξάλλου, ότι η στρατηγική σχέση Κύπρου-Αιγύπτου θα συνεχίσει να βαθαίνει «μέσω διαρκούς διαλόγου, κοινών πρωτοβουλιών και στρατηγικών συνεργασιών» που είναι αμοιβαία επωφελείς. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην τριμερή συνεργασία μεταξύ Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας, λέγοντας ότι αυτή «όχι μόνο ενισχύει τη συλλογική ασφάλεια και τα οικονομικά μας συμφέροντα, αλλά προάγει επίσης την περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία».

Και το Κυπριακό

Και το Κυπριακό –σε μια κρίσιμη συγκυρία λόγω των προσπαθειών για άρση του αδιεξόδου των συνομιλιών– θα απασχολήσει τη συνάντηση Κόμπου-Σούκρι. Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει εκτενή συνάντηση και με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Ahmed Aboul Gheit (σ.σ. είναι αιγυπτιακής καταγωγής). Η Κύπρος, υπενθυμίζεται, διαχρονικά προσπαθεί σε επίπεδο διπλωματικής προετοιμασίας να έχει καλές επαφές εντός του Αραβικού Συνδέσμου τόσο για θέματα αναγνώρισης της «ΤΔΒΚ» όσο και για ζητήματα που αφορούν ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος για ζητήματα αναβάθμισης εντός του Συνδέσμου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ