ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο ίδιο έργο θεατές για τις ΑΠΕ – Διορία μέχρι τις αρχές Ιουλίου

Διαφωνίες για την εγκατάσταση συστημάτων τηλεχειρισμού «Ripple Control» σε φωτοβολταϊκά οικοδομών

Του Παύλου Νεοφύτου

Του Παύλου Νεοφύτου

Οι ρυθμοί χελώνας στις κρατικές ενέργειες για τη δημιουργία συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρισμού από ΑΠΕ και την είσοδο του υδρογόνου στην Κύπρο, ήταν για ακόμη μια φορά η κοινή διαπίστωση των μελών της Κοινοβουλετικής Επιτροπής Εμπορίου, κάνοντας λόγο για αντίκτυπο στα οικονομικά των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Η πιο πάνω εικόνα σχηματίστηκε στη συνεδρίαση της Τρίτης, όπου στην παρουσία όλων των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών και φορέων, συζητήθηκε η απόφαση της ΑΗΚ να εγκαθίστανται πλέον και σε οικοδομές τα συστήματα τηλεχειρισμού, τα γνωστά ως «Ripple Control», τα οποία επιτρέπουν στον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ) να αποκόπτει από το δίκτυο τα μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα, για σκοπούς ασφαλούς λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος.

Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Ενέργειας και των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών αποχώρησαν από τα έδρανα, συνοδευόμενοι με μία αυστηρή προειδοποίηση από πλευράς του προέδρου της Επιτροπής και βουλευτή του ΔΗΣΥ, Κυριάκου Χατζηγιάννη: Μέχρι τις αρχές Ιουλίου να διευθετηθούν από πλευράς αρμόδιων Υπηρεσιών και ΡΑΕΚ όλες οι εκκρεμότητες για τα δύο θέματα της συνεδρίασης, και πάνω σε αυτές να γίνει συζήτηση στη Βουλή, στην παρουσία και των πολιτικών προϊσταμένων, ειδάλλως ο ίδιος θα καταθέσει πρόταση νόμου, όπου το βάρος αποκοπής θα κατανέμεται σε βάρος των εσόδων από την εμπορία των ρύπων. «Δεν γίνεται να μου αποκόπτεις εμένα την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και να μην νοιάζεσαι σαν κράτος για εμένα. Πού είναι η δικαιοσύνη; Πού είναι η ασφάλεια των επενδύσεων;», είπε σε αυστηρούς τόνους.

Ακούστηκαν αντιδράσεις στη Βουλή σε σχέση με την εγκατάσταση συστημάστων τηλεχειρισμού (Ripple Control) και σε οικοδομές.

Διαφωνίες για τα συστήματα τηλεχειρισμού

Σε σχέση με τα συστήματα τηλεχειρισμού (Ripple Control) και την απόφαση της ΑΗΚ, μετά από την σε ισχύ εφαρμογή τους σε μεγάλα συστήματα φωτοβολταϊκών, να εγκατασταθούν και σε μικρά συστήματα σε οικοδομές, ακούστηκαν αντιδράσεις από εμπλεκόμενα μέρη, ενώ έγιναν και άλλες εισηγήσεις. Χαρακτηριστική η περίπτωση του εκπροσώπου του Συνδέσμου Αδειούχων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Κύπρου, Γιώργου Κυριάκου, ο οποίος τόνισε ότι ο Σύνδεσμος είναι κάθετα εναντίον, ενώ τα χαρακτήρισε αναχρονιστική λύση του 1960, η οποία δεν λύνει το πρόβλημα. «Ήδη η εταιρεία που προσφέρει τα ‘Ripple Control’ δεν τα υποστηρίζει και κάθε φορά που τα χρησιμοποιεί στην Κύπρο ο Διαχειριστής, βγάζει ανακοίνωση στα ΜΜΕ και λέει στον κόσμο ‘κοιτάξετε τα φωτοβολταϊκά σας εάν επανήλθαν’. Για τέτοια λύση μιλάμε», είπε.

Την ίδια ώρα ανάφερε ότι υπάρχουν κι άλλες χώρες, όπως την Κύπρο, που είχαν να αντιμετωπίσουν το ίδιο πρόβλημα, κάνοντας λόγο για τα Νησιά Όρκνεϊ στη Σκωτία, πληθυσμού 22,000 ατόμων, με 40 Μεγαβάτ από τη γραμμή σύνδεσης με την ηπειρωτική Σκωτία και 200 Μεγαβάτ από τις ανεμογγεννήτριες. Στην αρχή, είπε ο κ. Κυριάκου, εφάρμοζαν την πρακτική των αποκοπών, όπως στην Κύπρο. Ακολούθως στράφηκαν στην αποθήκευση (ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ηλεκτρικό φέρι μποτ, ηλεκτρικό εργοστάσιο παραγωγής υδρογόνου κ.α.). Όπως εισηγήθηκε ο κ. Κυριάκου, «αυτό που μπορούμε να κάνουμε σαν Κύπρος και σαν κοινωνία είναι να δημιουργήσουμε φορτία, φτηνή κιλοβατόρα προς τη βιομηχανία, και αντί να αποκόπτουμε τις ΑΠΕ, να τις αφήνουμε να λειτουργούν, να κερδίζει έτσι ο παραγωγός, να κερδίζει το δίκτυο, να κερδίζει και ο τελικός καταναλωτής». Ένα παράδειγμα στο οποίο αναφέρθηκε είναι η χρήση πυρότουβλων από το Τσιμεντποιειο Βασιλικού, ώστε όταν περισσσεύει ενέργεια από ΑΠΕ, να διοχετεύεται εκεί και από τη θερμότητα των πυρότουβλων να παράγεται το τσιμέντο.

Φέτος θα «πεταχτούν» 40.000 Μεγαβατώρες από ΑΠΕ, ήτοι 8 εκατομμύρια ευρώ

Όπως λέχθηκε στην Επιτροπή, οι συνθήκες που επιβάλλουν απορρίψεις ηλεκτρισμού από ΑΠΕ στην Κύπρο, δημιουργούνται κυρίως το φθινόπωρο και την άνοιξη, όταν πέφτει σε σημαντικό βαθμό η ζήτηση, την ίδια ώρα που παρατηρείται αυξημένη παραγωγή. Για να αποφευχθεί ένα μπλακ άουτ γίνονται αυτές οι σημαντικές περικοπές.

Αίσθηση προκάλεσαν οι αναφορές του προέδρου Συνδέσμου Υδρογόνου Κύπρου -σύνδεσμος ο οποίος λειτουργεί κάτω από την αιγίδα της ΟΕΒ-, Μάκη Κετώνη, ο οποίος, αφού ανάφερε ότι το υδρογόνο θα μπορούσε να χρησιμεύσει εκτός από εναλλακτικό καύσιμο και για αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ (η δεύτερη επιλογή είναι χημική, δηλαδή οι μπαταρίες), τόνισε ότι για τη φετινή χρονιά, μέχρι τον περασμένο Απρίλη, έγιναν αποκοπές 10.000 Μεγαβατώρες, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται η Κύπρος να απορρίψει από το σύστημα 30 – 40 χιλιάδες Μεγαβατώρες. Την περσινή χρονιά οι αποκοπές από ΑΠΕ ήταν γύρω στις 8.000 Μεγαβατώρες. Είναι ενέργεια η οποία χάνεται, υπογράμμισε, η οποία θα μπορούσε κάλλιστα να επαναξιοποιείται. Ερωτηθείς για τα ποσά που χάνονται, ο κ. Κετώνης υπέδειξε ότι κοστίζει 200 ευρώ η Μεγαβατώρα, αφήνοντας τον καθένα από τους παρευρισκομένους να κάνει τον υπολογισμό κόστους της χαμένης ενέργειας... Ακολούθως ο κ. Κετώνης είπε ότι στην Κύπρο 20% της ενέργειας που παράγεται χρονιαία από φωτοβολταϊκά απορρίπτεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Νεοφύτου

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού άχθους, προκειμένου να ενισχυθεί ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ