

Της Δωρίτας Γιαννακού
Άνοιξη επενδύσεων μπορεί να θεωρείται για την Κύπρο η φετινή, καθώς η κυβέρνηση ποντάρει σε ανάπτυξη συνεργασιών με νέες αγορές όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) και η Ινδία. Ήδη άρχισαν να χτίζονται οι επενδυτικοί δεσμοί μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ μετά το πρόσφατο ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη και υψηλόβαθμων κρατικών αξιωματούχων σε Νέα Υόρκη, Σαν Φρανσίσκο και Τέξας. Ορισμένες από τις εταιρείες με τις οποίες πραγματοποιήθηκαν επαφές στις ΗΠΑ έχουν ήδη επιστρέψει με συμπληρωματικές ερωτήσεις για το επιχειρηματικό περιβάλλον της Κύπρου, προκειμένου να διαμορφώσουν ολοκληρωμένη άποψη για την περίπτωση της χώρας προτού λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις αναφορικά με την ανάπτυξη δραστηριοτήτων και φυσικής παρουσίας στο νησί. Παράλληλα, προοπτικές για ανάπτυξη επενδυτικής δραστηριότητας στην Κύπρο διαφαίνονται και από την αγορά της Ινδίας με εταιρείες κολοσσούς να ετοιμάζουν κάθοδο στη χώρα μας τον προσεχή μήνα.
Η αποτίμηση
Θετικό πρόσημο καταγράφεται από το επενδυτικό σαφάρι του Προέδρου στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τα αποτελέσματα να διαφαίνονται από το γεγονός ότι οι επαφές της κυπριακής αποστολής στις τρεις πολιτείες επέδειξαν ήδη ενδιαφέρον για επενδύσεις και φυσική παρουσία στη χώρα μας.
Ενδιαφέρον από ΗΠΑ και Ινδία σε τομείς της τεχνολογίας, του τουρισμού και της τεχνητής νοημοσύνης.
Όπως πληροφορείται η «Κ», οι επισκέψεις και οι τηλεδιασκέψεις που ακολούθησαν ως συνέχεια του ταξιδιού στις ΗΠΑ καθορίζουν τα επόμενα βήματα των εταιρειών σε σχέση με την Κύπρο. Όπως μας αναφέρθηκε από αρμόδιους φορείς που χειρίζονται τη διαμόρφωση του επενδυτικού κλίματος της Κύπρου, το business case για επενδύσεις χτίζεται σταδιακά και χρειάζεται υπομονή, ειδικότερα με χώρες και αγορές οι οποίες δεν είχαν πάρε δώσε με τη χώρα προηγουμένως. Αυτό που ουσιαστικά επετεύχθη είναι η επικοινωνία της χώρας ως ελκυστικού προορισμού για επιχειρηματική δραστηριότητα και ξένες επενδύσεις σε αυτές τις αγορές. Εξάλλου, η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, η στρατηγική γεωγραφική θέση και τα κυβερνητικά κίνητρα ενισχύουν τη δυναμική της Κύπρου ως τεχνολογικού και επιχειρηματικού κόμβου. Την ίδια ώρα, στα θετικά της Κύπρου για αγορές όπως οι ΗΠΑ και η Ινδία εντάσσεται η γεωγραφική θέση της Κύπρου, η οποία την καθιστά ιδανική για επιχειρήσεις που επιθυμούν πρόσβαση σε ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές.
Το follow up
Όσον αφορά το επενδυτικό σαφάρι στις ΗΠΑ, η «Κ» επικοινώνησε με τις εταιρείες τεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης που είδε ο Πρόεδρος στο Silicon Valley, με στόχο να εξετάσει κατά πόσο ενδιαφέρονται για να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο. Ειδικότερα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συνάντησε κολοσσούς όπως η OpenAI, η Amazon, η Google, η Nvidia, η Oracle, η Plug and Play και η Tenstorrent. Η πλατφόρμα Plug and Play, που λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ τοπικών startups και διεθνών αγορών προσφέροντας πρόσβαση σε εκτεταμένο δίκτυο εταιρειών, επενδυτών και εταιρικών συνεργατών, δήλωσε στην «Κ» την πρόθεσή της να δημιουργήσει φυσική παρουσία στην Κύπρο και να επενδύσει στις τοπικές start ups. Μάλιστα, όπως μας ανέφερε η πλατφόρμα καινοτομίας που ιδρύθηκε το 2006 στη Silicon Valley από τον Saeed Amidi με τον οποίο και συναντήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στις 5 Μαΐου προγραμματίζεται όπως εκπρόσωποι της εταιρείας βρεθούν στην Κύπρο προκειμένου να ευθυγραμμίσουν τα πλάνα τους με την κυπριακή κυβέρνηση όσον αφορά τους βασικούς τομείς στους οποίους θα μπορούσαν να αναπτυχθούν συνεργασίες. Ουσιαστικά η εν λόγω πλατφόρμα θα επιδιώξει μέσω της επίσκεψής της να ενώσει τα κομμάτια του παζλ που αφορούν τον επενδυτικό προορισμό Κύπρος, προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσο θα προχωρήσει με τη δημιουργία ενός φυτωρίου νεοφυών επιχειρήσεων στην Κύπρο για να εξυπηρετήσει την ευρύτερη περιοχή.
Την ίδια ώρα, στην Κύπρο βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας Amazon αναφορικά με την πιθανότητα δραστηριοποίησης στην Κύπρο, ίσως με κάποιο εξειδικευμένο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης ή κάποια συνεργασία με φορείς του οικοσυστήματος, θέματα συνεργασίας για ενίσχυση ψηφιακών δεξιοτήτων, με έμφαση σε τεχνολογίες όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, συνεργασία και βοήθεια σε θέματα επίλυσης σημαντικών προβλημάτων, όπως η έγκαιρη πρόληψη πυρκαγιών, το κυκλοφοριακό και άλλα. «Αυτές οι εταιρείες βρίσκονται σε έναν συνεχή κύκλο ανάπτυξης και καινοτομίας και μπορούν να μας παρέχουν σχετική τεχνογνωσία για τέτοια ζητήματα», ανακοίνωσε ο υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Νικόδημος Δαμιανού. Πρόσθεσε ότι θα εξεταστεί, επίσης, η πιθανότητα ανάπτυξης κάποιας υποδομής στην Κύπρο, όπως, για παράδειγμα, Κέντρα Δεδομένων, στο πλαίσιο της πολιτικής που προωθεί το υφυπουργείο για το «Cloud First» και τη διαδικασία επιλογής στρατηγικού συνεργάτη για το «g-cloud», το κυβερνητικό cloud.
Στο μεταξύ, την πρώτη εβδομάδα του Μάη αναμένεται ομάδα εκπροσώπων της εταιρείας Tenstorrent, η οποία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ιδρύσει γραφείο και να δραστηριοποιηθεί στην Κύπρο. Η εταιρεία που ειδικεύεται στην ανάπτυξη προηγμένων επεξεργαστών και συστημάτων που στοχεύουν στη βελτίωση της απόδοσης τεχνητής νοημοσύνης (AI) ιδρύθηκε το 2016 και επικεντρώνεται μέσω των προϊόντων της στην ανάπτυξη πιο αποδοτικών και εξελιγμένων επεξεργαστών για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, που μπορούν να χειριστούν πολύπλοκους υπολογισμούς και να βελτιώσουν την εκμάθηση μηχανών. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Oracle στην Κύπρο, Αντώνης Σκούλλος, ανέφερε στην «Κ» ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ανώτερο αντιπρόεδρο Εταιρικών Υποθέσεων και Κανονιστικής Συμμόρφωσης της Oracle, Luke Kowalski, συζητήθηκε η εστίαση στη δυνατότητα φιλοξενίας υποδομών Cloud στην Κύπρο, πρωτοβουλίες Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D), ο ψηφιακός γραμματισμός και η αναβάθμιση δεξιοτήτων των πολιτών καθώς και η ενίσχυση της ακαδημαϊκής συνεργασίας. Σημειώνεται ότι η Oracle έχει σταθερή παρουσία στην Κύπρο για περισσότερα από 30 χρόνια.
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, πραγματοποιήθηκαν ήδη οι πρώτες επαφές με εταιρείες που επίσης είδε η αντιπροσωπεία στις ΗΠΑ, όπως είναι η Microsoft. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πρόσφατα πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ δυο εταιρειών τεχνολογίας, με τις οποίες είχε προηγηθεί συνάντηση στο Silicon Valley, με στόχο τη δημιουργία φυσικής παρουσίας στην Κύπρο για ανάπτυξη των λογισμικών τους προγραμμάτων. Τα ονόματα των συγκεκριμένων εταιρειών δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
Στην εξίσωση και η Ινδία
Σημαντικό ενδιαφέρον καταγράφεται από ινδικές επιχειρήσεις για την Κύπρο βάζοντας στην εξίσωση των επενδυτικών αγορών και την Ινδία. Ενδεικτικό των σημαντικών προοπτικών που καταγράφονται είναι η ίδρυση του επιχειρηματικού συμβουλίου Ινδίας, Ελλάδας και Κύπρου (IGC) το οποίο εγκαινιάστηκε πρόσφατα στο Taj Mahal Palace στη Βομβάη, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών στις τρεις χώρες. Πιο συγκεκριμένα, δυο εταιρείες από την Ινδία, οι οποίες θεωρούνται επιφανείς ανά το παγκόσμιο στον τομέα τους, προγραμματίζουν τη δημιουργία βάσης στην Κύπρο, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές. Όπως πληροφορούμαστε, η μια εταιρεία δραστηριοποιείται στον τομέα του τουρισμού και επιδιώκει την επέκταση των δραστηριοτήτων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και η άλλη στον τομέα της τεχνολογίας. Η δημιουργία φυσικής παρουσίας των δυο εταιρειών στην Κύπρο αναμένεται να ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του IGC στην Κύπρο στις 16 Μαΐου στην παρουσία εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου της Ινδίας, της Κύπρου και της Ελλάδας. Σε σχέση με την κάθοδο της ινδικής εταιρείας με δραστηριοποίηση στον τομέα του τουρισμού, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δημιουργήσει βάση στη Λευκωσία σε πρώτο στάδιο με στόχο να εξυπηρετεί την αγορά της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής και να συμβάλει στην ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος της Ινδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κύρια επιδίωξη των εταιρειών από την Ινδία σε σχέση με το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν για την Κύπρο είναι η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής βάσης αξιοποιώντας το νησί μας ως σημείο εισόδου τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επιχειρείται επαναπατρισμός αποδήμων
Πέραν των επενδύσεων, η Κύπρος χρειάζεται και επαγγελματίες για την ενίσχυση της αγοράς εργασίας και ως εκ τούτου επιχειρείται ο επαναπατρισμός των Κύπριων αποδήμων επαγγελματιών. Ειδικότερα, ο πρόεδρος μεταβαίνει στις 21 Μαΐου στο Λονδίνο συνοδευόμενος από Κύπριους και ξένους επιχειρηματίες με κύρια επιδίωξη να επιφέρει ένα drain gain για να ενισχύσει τις επιχειρήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις σε ό,τι αφορά την εξεύρεση ταλέντων και ειδικά στους τομείς της πληροφορικής και της τεχνολογίας. Όπως πληροφορούμαστε, το κλίμα ανάμεσα στους Κύπριους επαγγελματίες του εξωτερικού μπορεί να είναι θετικό όσον αφορά τον επαναπατρισμό τους, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από το τι κίνητρα θα τους προσφέρει η κυβέρνηση.