
Kathimerini.gr
Συνεχίζεται η έξοδος των δισεκατομμυριούχων από τη Βρετανία, καθώς δύο από τους πλουσιότερους επενδυτές του real estate αναγκάστηκαν να μετακομίσουν στο εξωτερικό λόγω της αύξησης των φόρων στις μεγάλες περιουσίες.
Οι Βρετανοί Ιαν και Ρίτσαρντ Λίβινγκστον μετέφεραν την κύρια κατοικία τους στο Μονακό, ενισχύοντας τους δεσμούς τους με τη χώρα στην οποία έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις εδώ και πάνω από δέκα χρόνια.
Οπως δείχνουν τα επίσημα έγγραφα, η μετακόμιση των ιδρυτών της εταιρείας ακινήτων London & Regional έγινε κάποια στιγμή ανάμεσα στα τέλη Μαρτίου και στις αρχές Απριλίου. Ηταν περίπου την ίδια εποχή που η κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ πραγματοποίησε σαρωτικές αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού που είχε ανακοινώσει τον περασμένο Οκτώβριο. Μεταξύ των αλλαγών ήταν ο περιορισμός των φοροελαφρύνσεων για περιουσιακά στοιχεία που κληρονομούνται και οι υψηλότεροι φόροι σε κεφαλαιουχικά κέρδη και επενδύσεις private equity.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο 62χρονος Ιαν Λίβινγκστον και ο 60χρονος αδελφός του, Ρίτσαρντ, διαθέτουν συνολική περιουσία περίπου 8,5 δισ. δολαρίων. Αφότου εύποροι ξένοι που ζούσαν στη Βρετανία, όπως ο Αιγύπτιος Νάσεφ Σαουίρις και ο Βέλγος Φρεντερίκ ντε Μέβιους, την εγκατέλειψαν λόγω των αλλαγών που επηρεάζουν τα οικονομικά τους, τον ίδιο δρόμο φαίνεται ότι ακολουθούν και δισεκατομμυριούχοι με βρετανική υπηκοότητα.
Η έξοδος πλήττει και το City του Λονδίνου, με τον Ρίτσαρντ Νούντε της Goldman Sachs να μετακομίζει από το Λονδίνο στο Μιλάνο. Μια από τις πιο γνωστές προσωπικότητες του City, ο Νούντε ήταν επικεφαλής των διεθνών δραστηριοτήτων της τράπεζας για χρόνια, πριν γίνει αντιπρόεδρος τον Ιανουάριο.Προπύργιο νομικής και πολιτικής σταθερότητας, η Βρετανία αποτελούσε ένα ισχυρό κέντρο πλούτου για δεκαετίες, όμως η φήμη της επλήγη από το Brexit και την πολιτική αστάθεια από το 2016 και μετά.
Μια σειρά από μέτρα περιορίζουν τα κίνητρα για τους πλουσίους που επιλέγουν τη χώρα ως τόπο μόνιμης κατοικίας τους. Στο πλαίσιο των προσπαθειών της υπουργού Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς να κλείσει μια «μαύρη τρύπα» 40 δισ. στερλινών, το Λονδίνο κατήργησε τις ελαφρύνσεις από τον φόρο κληρονομιάς για τα ξένα τραστ.
Το Μονακό θεωρείται συχνά ένας δημοφιλής προορισμός για αυτούς που επιζητούν να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο. Με έκταση μικρότερη από το Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης, το Μονακό δεν επιβάλλει φόρο στα κεφαλαιουχικά κέρδη ή στα εισοδήματα και έχει γενναίες εξαιρέσεις από τον φόρο κληρονομιάς. Προσφέρει, επίσης, υψηλά επίπεδα ασφάλειας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Αλλοι Βρετανοί δισεκατομμυριούχοι που έχουν μετακομίσει στο Μονακό είναι ο ιδρυτής του γίγαντα των χημικών Ineos, Τζιμ Ράτκλιφ, ο οποίος έφυγε από το Ηνωμένο Βασίλειο γύρω στο 2018, εν μέρει λόγω των απειλών τού τότε ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν. Γιοι ενός οδοντιάτρου, οι αδελφοί Λίβινγκστον μεγάλωσαν στο Λονδίνο και άρχισαν να χτίζουν μια αυτοκρατορία του real estate τη δεκαετία του 1990, αγοράζοντας σε φθηνές τιμές, έπειτα από μια περίοδο πτώσης της αγοράς. Ο Ιαν, που έχει σπουδάσει οπτομετρία, έστησε παράλληλα και μια εταιρεία οπτικών, η οποία έφτασε να μετράει πάνω από 200 καταστήματα. Το 2010 ο επιχειρηματίας πούλησε το ποσοστό του στη Luxottica Group του Λεονάρντο ντελ Βέκιο.
Πέραν του real estate, τα αδέλφια έχουν κάνει μια επικερδή επένδυση στην Evolution AB, μια από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες online καζίνο του κόσμου.
Τα φιλανθρωπικά τους ιδρύματα έχουν στηρίξει προγράμματα για παιδιά, τη βρετανική μόδα και λονδρέζικα κολέγια.