Μπορεί οι στόχοι της Κύπρου για την συνεισφορά των Ανανεώσιμων Πηγών στην κατανάλωση ενέργειας να έχουν καλυφθεί για τα προηγούμενα έτη, όπως διαμηνύει το Υπουργείο Ενέργειας, και το ενδιαφέρον για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών να είναι ιδιαίτερα έντονο, ωστόσο τα τελευταία στοιχεία της Eurostat καταδεικνύουν ότι οι επιδόσεις της Κύπρου στο συγκεκριμένο κεφάλαιο, δεν είναι οι αναμενόμενες, βάσει αυτών των δεδομένων. Τα στοιχεία της Eurostat για το 2021 δείχνουν ότι η Κύπρος βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ στην κατανάλωση ΑΠΕ και στις πρώτες θέσεις στην κατανάλωση ορυκτών καυσίμων.
Συγκεκριμένα, για το 2021, το ποσοστό της Κύπρου στην κατανάλωση ενέργειας από ΑΠΕ είναι στο 14,8% και βρίσκεται στην 23η θέση από τους 27. Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται επίσης η Τσεχία (14.5%), το Λουξεμβούργο (14.2%), η Ουγγαρία (13,7%) και η Μάλτα (9,7%).
Την ίδια ώρα η χώρα μας είναι από τις πρώτες της Ευρώπης στην κατανάλωση ορυκτών καυσίμων. Τα στοιχεία της Eurostat κατατάσσουν την Μάλτα στην 1η θέση με 96% και στην 2η θέση την Κύπρο και την Ολλανδία με ποσοστό 89%.
Αντιπαράθεση στο εσωτερικό
Τα εν λόγω στοιχεία της Eurostat δημοσιοποιούνται την ώρα που στην Κύπρο είναι στο επίκεντρο της συζήτησης (μετά από δημοσίευμα του Φιλελευθέρου), η επιστολή των Διαχειριστών (Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς και του Διαχειριστή Συστήματος Διανομής) για τερματισμό του Σχεδίου Εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κατοικίες λόγω τεχνικών προβλημάτων. Σε απάντηση της η αρμόδια Υπουργός διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει το σχέδιο εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε οικίες, αλλά θα το ενισχύσει, ενώ ετοιμάζεται την προσεχή Πέμπτη να παρουσιάσει το Σχέδιο Χορηγιών για Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών με προϋπολογισμό ύψους €35εκατ.
Πάντως το ζήτημα προκάλεσε την αντίδραση του ΑΚΕΛ, το οποίο έκανε λόγο για αδιέξοδο στα ενεργειακά λόγω των χειρισμών της Κυβέρνησης θέτοντας τα εξής ερωτήματα σε σχέση με το σύστημα διανομής και την αναβάθμιση του, την μη προκήρυξη διαγωνισμού για έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και την διαχείριση των εσόδων από την δημοπράτηση των ρύπων.
Απαντώντας το Υπουργείο Ενέργειας ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια μηδενισμού της πολιτικής και του έργου της κυβέρνησης στον ενεργειακό τομέα και τις ΑΠΕ, ενώ παρέθεσε στοιχεία που καταδεικνύουν την αύξηση στην χρήση ΑΠΕ στην Κύπρο, όπως:
- την αύξηση στο 15% του ποσοστό ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ το 2021 σε σύγκριση με 11,31% το 2019 και 8,3% το 2013 και περίπου στο 16% το 2022.
- την αύξηση στο 18,22% το ποσοστό ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας το 2021 σε σύγκριση με 12,53% το 2019 και 7,91% το 2013 και την αύξηση κατά 1700% την ισχύ των φωτοβολταϊκών μεταξύ 2013-2022.
Τα τελευταία στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας καταδεικνύουν ωστόσο ότι ακόμα και με αυτές τις αυξήσεις, σε σύγκριση με τις επιδόσεις των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, η Κύπρος η Κύπρος παραμένει ουραγός στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.