ΠΗΓΗ: CNN
Για εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων της βόρειας Γάζας από τον ισραηλινό στρατό μίλησε ο πρώην υπουργός Αμυνας της χώρας, Μος Γιαλόν. Ο πρώην αξιωματούχος υπήρξε επίσης αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ και υπηρέτησε στον ισραηλινό στρατό για περίπου τρεις δεκαετίες, μεταξύ άλλων, και σε επίλεκτες μονάδες.
«Κατάκτηση, προσάρτηση, εθνοκάθαρση – κοιτάξτε τη βόρεια Γάζα», δήλωσε ο πρώην υπουργός Αμυνας στην ισραηλινή Democrat TV, με τον δημοσιογράφο να τον ρωτά «αν είμαστε καθ’ οδόν προς τα εκεί [την εθνοκάθαρση]». «Γιατί “καθ’ οδόν;” Τι συμβαίνει εκεί; Δεν υπάρχει Μπείτ Λάχια, δεν υπάρχει Μπείτ Χανούν. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν στην Τζαμπάλια και ουσιαστικά εκκαθαρίζουν την περιοχή από τους Αραβες» απάντησε ο Γιαλόν αναφερόμενος στον ισραηλινό στρατό.
Ο ισραηλινός στρατός, απαντώντας στον Γιάλον, αρνήθηκε ότι πραγματοποιεί εθνοκάθαρση στη βόρεια Γάζα και δήλωσε ότι λειτουργεί «σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, εκκενώνοντας τους αμάχους με βάση την επιχειρησιακή αναγκαιότητα, για τη δική τους προστασία». «Το να λες ψέματα και να βλάπτεις το κράτος του Ισραήλ και τον ισραηλινό στρατό είναι ανομία», ανέφερε σε δήλωσή του ο βουλευτής Μπένι Γκαντζ, ο οποίος διετέλεσε επίσης αρχηγός του επιτελείου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων. «Ο ισραηλινός στρατός έκανε τα πάντα για να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες ζωής αμάχων», δήλωσε από την πλευρά του ο Ναφτάλι Μπένετ.
Σε δεύτερη συνέντευξη που παραχώρησε για το θέμα, ο πρώην υπουργός Αμυνας ανέφερε ότι οι δηλώσεις του «αντικατοπτρίζουν τις δηλώσεις πολλών υπουργών και μελών του κοινοβουλίου. Υπό αυτό το πρίσμα, διεξάγεται μια εθνοκάθαρση. Δεν έχω κάποια άλλη λέξη για αυτό που γίνεται». Στη συνέχεια, ο δημοσιογράφος του Channel 12 είπε στον Γιαλόν ότι η λέξη «εθνοκάθαρση» θυμίζει «σκοτεινές εποχές» της ιστορίας. «Πράγματι», απάντησε ο πρώην υπουργός προσθέτοντας πως «επίτηδες χρησιμοποίησα αυτόν τον όρο για να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου».
Σημειώνεται ότι στρατός του Ισραήλ διεξάγει εδώ και δύο μήνες νέα μεγάλης κλίμακας επιχείρηση στη βόρεια Γάζα, στοχεύοντας, όπως λέει, μαχητές της Χαμάς οι οποίοι έχουν επανακάμψει στρατιωτικά. Παρά την ισραηλινή έκκληση για εκκένωση της περιοχής από αμάχους, χιλιάδες Παλαιστίνιοι άμαχοι αρνήθηκαν να φύγουν. Ελάχιστες παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν επιτραπεί στη βόρεια Γάζα, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα. Ωστόσο, η ισραηλινή κυβέρνηση έχει αρνηθεί τις κατηγορίες ότι εφαρμόζει πρακτικές «παραδοθείτε ή λιμοκτονήστε» στη βόρεια Γάζα.
Ο Γιαλόν δήλωσε σε άλλο σημείο της συνέντευξης ότι ενώ οι στρατιωτικοί διοικητές μπορεί να πιστεύουν πως οι ενέργειές τους, όπως η μετακίνηση πληθυσμών, είναι καθαρά επιχειρησιακές στη Γάζα, η πολιτική ηγεσία έχει άλλα σχέδια. «Στρατιώτες που μετακινούν πληθυσμούς νομίζουν ότι αυτό γίνεται για επιχειρησιακούς σκοπούς. Ομως η πρόθεση των Σμότριτζ, Μπεν Γκβιρ, Στρουκ και Ντανίελα Βάις –όλοι έποικοι– είναι ανοιχτή και δηλωμένη», σημείωσε.