ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ε.Ε.: «Προσέξτε τους κοριούς στην Ουάσιγκτον»

Σε τεντωμένο σχοινί οι διαπραγματεύσεις για δασμούς, κατασκοπεία φοβάται η Ε.Ε.

Της Αλεξάνδρας Βουδούρη

Σε τεντωμένο σχοινί κινούνται οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΗΠΑ, με τις Βρυξέλλες να εκκινούν χθες εκ νέου διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον, μετά την πρόσφατη μερική «εκεχειρία» 90 ημερών που κήρυξε ο Αμερικανός πρόεδρος στον πόλεμο των δασμών, χωρίς ωστόσο να κρύβουν την έλλειψη εμπιστοσύνης έναντι του παλαιότερου συμμάχου τους.

Ενδεικτική ως προς το τελευταίο είναι η αποκάλυψη ότι αξιωματούχοι της Κομισιόν θα μεταβούν στις ΗΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα, με αυστηρό πρωτόκολλο ασφαλείας και χρήση καρτοκινητών τηλεφώνων –ως είθισται– κατά τις αντίστοιχες επισκέψεις, στο Πεκίνο. Παρότι χθες η Κομισιόν δημοσιοποίησε και επισήμως ότι «παγώνει» τα αντίμετρα, ύψους 21 δισ. ευρώ, προκειμένου να διευκολυνθούν οι συνομιλίες του αρμόδιου επιτρόπου Μάρος Σέφκοβιτς στην Ουάσιγκτον, η φανερή ανησυχία της Ε.Ε. για πιθανή «κατασκοπεία» αναδεικνύει το αγεφύρωτο πλέον χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού.

Εάν δεν ευοδωθούν οι συνομιλίες, τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν άμεσα, σημειώνει ο επίτροπος Σέφκοβιτς

Την οδηγία χρήσης καρτοκινητών και απλών υπολογιστών, που αφορά μάλιστα τους επιτρόπους Βάλντις Ντομπρόβσκις, Μαρία Λουίζ Αλμπουκέρκε και Γιόζεφ Σικέλα –οι οποίοι θα μεταβούν στην Ουάσιγκτον στις 21 Απριλίου στο πλαίσιο των εαρινών συνόδων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας– αποκάλυψαν χθες οι Financial Times, την ώρα που ο Μάρος Σέφκοβιτς ξεκινούσε τις επαφές του στις ΗΠΑ προκειμένου «να διερευνήσει το έδαφος για μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων», κατά τον εκπρόσωπο της Κομισιόν.

«Οπως έχει ξεκαθαρίσει η πρόεδρος Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, η Ε.Ε. θέλει να δώσει ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις», αλλά εάν δεν ευοδωθούν οι συνομιλίες, τότε τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν άμεσα, ξεκαθάρισε ο ίδιος. Εκ των βασικών στόχων των συνομιλιών του Μάρος Σέφκοβιτς με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ –σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους– είναι και η μείωση της νέας γραμμής βάσης δασμών ύψους 10%, που ισχύει για όλα τα προϊόντα, μετά το σινιάλο του Ντόναλντ Τραμπ πως ίσως υπάρξουν «εξαιρέσεις».

«Η Ε.Ε. βρίσκεται αντιμέτωπη με 90ήμερη διαρκή αβεβαιότητα», ισχυρίστηκε, πάντως, ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος στη Βαρσοβία το περασμένο Σάββατο, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών. Το ταξίδι του Σέφκοβιτς θα ξεκαθαρίσει το κλίμα που επικρατεί για την Ε.Ε. στην Ουάσιγκτον, αλλά και τις πραγματικές προθέσεις της αμερικανικής διοίκησης. Σε κάθε περίπτωση, αρκετοί υπουργοί έδωσαν πράσινο φως για εξαγορά περισσότερου αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ως μέρους της «προσφοράς», που θα επαναλάβει ο επίτροπος Σέφκοβιτς προς τους Αμερικανούς συνομιλητές του, όπως και των «μηδενικών» δασμών στις εισαγωγές αμερικανικών βιομηχανικών προϊόντων.

Αν και αρκετοί Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών υπογράμμισαν στη Βαρσοβία την ανάγκη διατήρησης της ενότητάς τους, ωστόσο υπάρχουν διαφορετικές γραμμές, κυρίως σε ό,τι αφορά τα αντίποινα σε πιθανή κατάρρευση των διαπραγματεύσεων. Για παράδειγμα, η Γερμανία –μέσω του υπουργού Οικονομικών της– επανέλαβε ότι δεν θα πρέπει να «στοχοποιηθούν» οι αμερικανικές υπηρεσίες, αφού αυτό θα οδηγούσε αυτομάτως σε αχρείαστη κλιμάκωση.

Την ίδια στιγμή, τα βλέμματα όλων στρέφονται στη συνάντηση της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι με τον Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον στις 17 Απριλίου, όπου θα επιχειρήσει να επιβεβαιώσει τη θέση της Ρώμης ως βασικού «διαμεσολαβητή» στις διατλαντικές σχέσεις. Διόλου τυχαία, η πρόεδρος της Κομισιόν έχει ήδη έρθει σε επαφή με την Ιταλίδα πρωθυπουργό, επιβεβαίωσε χθες εκπρόσωπός της. «Κάθε προσέγγιση με τις ΗΠΑ είναι καλοδεχούμενη», τόνισε η εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι όλες οι διμερείς επαφές των Ευρωπαίων ηγετών στην Ουάσιγκτον είναι «στενά συντονισμένες» με τη Φον ντερ Λάιεν.

Στο μεταξύ, οι Βρυξέλλες επιχειρούν ανοίγματα και νέες εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες. Στο πλαίσιο αυτό, η Κομισιόν θα παρουσιάσει τη «νομική βάση» της πρότασής της προς το Συμβούλιο της Ε.Ε. έως το καλοκαίρι σχετικά με τη συμφωνία με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής (Mercosur) ανέφερε χθες εκπρόσωπός της, με προφανή στόχο να απαντηθούν συγκεκριμένοι προβληματισμοί κάποιων κρατών-μελών όπως η Γαλλία –λόγω αγροτικών αντιδράσεων– και να επικυρωθεί έως το τέλος του χρόνου, όπως και μια αντίστοιχη με την Ινδία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Αλεξάνδρας Βουδούρη

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση