
ΠΗΓΗ: Reuters
Η πιο φονική επίθεση του 2025 στην Ουκρανία σημειώθηκε την Κυριακή των Βαΐων στην πόλη Σούμι, με δύο ρωσικούς βαλλιστικούς πυραύλους να πλήττουν το κέντρο της πόλης, προκαλώντας τον θάνατο 35 ανθρώπων και τον τραυματισμό 117, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.
Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε «σκληρή διεθνή απάντηση» και χαρακτήρισε την επίθεση «τρομοκρατική ενέργεια σε ημέρα εκκλησιαστικής γιορτής».
Σε βίντεο που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνονται πτώματα πολιτών διασκορπισμένα στους δρόμους, κατεστραμμένα λεωφορεία και φλεγόμενα οχήματα.
Η Μόσχα υποστήριξε πως στόχος ήταν «σύσκεψη Ουκρανών και δυτικών αξιωματικών», χωρίς όμως να παρουσιάσει αποδείξεις ή να κατονομάσει συμμετέχοντες.
Ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ιχόρ Κλιμένκο δήλωσε πως οι περισσότεροι νεκροί βρίσκονταν στο δρόμο, μέσα σε αυτοκίνητα, λεωφορεία ή σε παρακείμενα κτίρια.
Ο επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης Αντρίι Γερμάκ κατήγγειλε ότι χρησιμοποιήθηκαν βόμβες διασποράς, ενώ το Κίεβο κάνει λόγο για στοχευμένο πλήγμα κατά αμάχων.
Ο Ζελένσκι, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «60 Minutes» του CBS, απηύθυνε έκκληση στον Ντόναλντ Τραμπ να επισκεφθεί την Ουκρανία: «Ελάτε να δείτε τους ανθρώπους, τους πολίτες, τα παιδιά, τις εκκλησίες και τα νοσοκομεία που χτυπήθηκαν», δήλωσε.
Ο Τραμπ, από την πλευρά του, περιορίστηκε να πει ότι «πρόκειται για κάτι φρικτό» και ισχυρίστηκε ότι «του είπαν πως έγινε κάποιο λάθος», χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.
Η δήλωση προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, με φόντο τις διαρκείς αποτυχίες της αμερικανικής διπλωματίας να επιτύχει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, παρά τις πρόσφατες επαφές του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ με τον Πούτιν.
Το Σούμι, πόλη 250.000 κατοίκων μόλις 25 χλμ. από τα ρωσικά σύνορα, είχε μετατραπεί σε σημείο στρατιωτικής συγκέντρωσης μετά την ουκρανική εισβολή στο ρωσικό έδαφος τον περασμένο Αύγουστο.
Ο προσωρινός δήμαρχος της πόλης Αρτέμ Κόμπζαρ κήρυξε τριήμερο πένθος.
Η Ρωσία συνεχίζει να κατέχει περίπου το 20% της ουκρανικής επικράτειας και κλιμακώνει την πίεση στο ανατολικό μέτωπο.
Η Διεθνής Ποινική Δικαιοσύνη στη Χάγη, της οποίας η Ουκρανία είναι πλέον πλήρες μέλος, διενεργεί έρευνες για πιθανά εγκλήματα πολέμου, ενώ το Κίεβο έχει ήδη αποστείλει λεπτομερή τεκμηρίωση της επίθεσης στους διεθνείς εταίρους και οργανισμούς.