
Την περασμένη Τετάρτη, 9 Απριλίου, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι ανεβάζει στο 125% τους δασμούς συνολικά για τις κινεζικές εξαγωγές στις ΗΠΑ.
Ωστόσο μόλις δυο 24ωρα αργότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος αναθεώρησε υποστηρίζοντας ότι αυτό το 125% δεν πρόκειται να ισχύσει για τα smartphones και τους φορητούς υπολογιστές που εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Κίνα.
Γιατί αναγκάστηκε να αναθεωρήσει ο Αμερικανός ηγέτης;
Η απάντηση είναι προφανής, αρκεί να ανατρέξει κανείς στα στατιστικά στοιχεία: το 73% των έξυπνων κινητών τηλεφώνων και το 78% των laptops που εισάγονται στις ΗΠΑ προέρχονται από την Κίνα. Ως εκ τούτου, εάν έμπαινε σε εφαρμογή αυτό το 125% που είχε ανακοινώσει ο Τραμπ, οι τιμές της πλειονότητας των κινητών τηλεφώνων και των υπολογιστών που κυκλοφορούν στην αμερικανική αγορά θα έπρεπε να… υπερδιπλασιαστούν.
Ενδεικτικά, οι φορητοί υπολογιστές και τα smartphones που εισήχθησαν πέρυσι στις ΗΠΑ από την Κίνα, άγγιξαν σε αξία τα 74 δισ. δολ.
Η πλευρά Τραμπ διαμηνύει τώρα ότι οι δασμοί κατά των κινεζικών ηλεκτρονικών ειδών θα μπορούσαν να επανέλθουν κατά τρόπο στοχευμένο.
Πίσω από όλες αυτές τις εξαγγελίες βρίσκεται, ωστόσο, μια σκληρή πραγματικότητα σινοαμερικανικών εξαρτήσεων, που καθιστά οικονομικά/εμπορικά/εφοδιαστικά δύσκολο το όποιο διαζύγιο.
Από τους επεξεργαστές τροφίμων και τους ηλεκτρικούς ανεμιστήρες που εισήχθησαν το 2024 στις ΗΠΑ, οι περισσότεροι (ποσοστό άνω του 75%) είχαν κατασκευαστεί στην Κίνα, ενώ κάτι ανάλογο ισχύει και για τις κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών που είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα (σε ποσοστό άνω του 85%) κινεζικής προέλευσης.
Συνολικά, τα 4/5 των smartphones και των παιχνιδομηχανών (κονσόλες) που εισήχθησαν πέρυσι στις ΗΠΑ, είχαν κατασκευαστεί στην Κίνα, γράφουν χαρακτηριστικά οι FT.
Παράλληλα, από την Κίνα προήλθε και το 75% των παιδικών κούκλων, των τρίκυκλων, των σκούτερ και λοιπών τροχοφόρων παιχνιδιών που εισήγαγαν οι ΗΠΑ πέρυσι.
Οι λάμπες LED, τα πλαστικά σκεύη κουζίνας, οι φούρνοι μικροκυμάτων και οι μπαταρίες ιόντων λιθίου είναι, επίσης, προϊόντα τα οποία, μεταξύ άλλων, εισάγονται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα.
Για παράδειγμα, η βιομηχανία παιχνιδιών Mattel μπορεί να έχει την έδρα της στην Καλιφόρνια, αλλά το 40% των προϊόντων της παράγεται στην Κίνα. Σημειώνεται ότι η Mattel είναι η εταιρεία πίσω από τις κούκλες Barbie, τα παιχνίδια με τις κάρτες UNO, τα αυτοκινητάκια Hot Wheels κ.ά.
Ο τεχνολογικός κολοσσός της Apple έχει, κι εκείνος, επικεντρώσει το μεγαλύτερο μέρος της εφοδιαστικής του αλυσίδας στην Κίνα, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να πληγεί σημαντικά από τους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ.
Οσο για την προοπτική της απεξάρτησης από την Κίνα, αυτή θα είναι στην πράξη δύσκολη, δαπανηρή και χρονοβόρα.
Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι FT: «Η μετακίνηση της παραγωγής εκτός Κίνας είναι ιδιαίτερα δύσκολη για ηλεκτρονικά προϊόντα όπως είναι οι κονσόλες παιχνιδιών και τα κινητά τηλέφωνα, λόγω των πολύπλοκων αλυσίδων εφοδιασμού και των ικανοτήτων που απαιτούνται για την κατασκευή τους».
Με πληροφορίες από FT