ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Φοιτητές και τουρίστες «παράπλευρες απώλειες» του εμπορικού πολέμου

Από τις εμπορικές κυρώσεις στις ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις και τις ακυρώσεις φοιτητικής βίζας

Από τις εμπορικές κυρώσεις στις τουριστικές προειδοποιήσεις και τις ακυρώσεις φοιτητικών θεωρήσεων, η ένταση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας επεκτείνεται πλέον και στον τομέα των ανθρώπινων ανταλλαγών, με φοιτητές και τουρίστες να αναδεικνύονται σε πιόνια στον συνεχιζόμενο εμπορικό πόλεμο των δύο υπερδυνάμεων.

Το Πεκίνο κάλεσε πρόσφατα τους πολίτες του να «εξετάσουν σοβαρά τους κινδύνους» πριν ταξιδέψουν στις ΗΠΑ, επικαλούμενο την επιδείνωση των διμερών σχέσεων.

Το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε επίσης προειδοποίηση προς όσους Κινέζους σκοπεύουν να σπουδάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ παράλληλα κατηγόρησε αμερικανικά πανεπιστήμια —συγκεκριμένα την Καλιφόρνια και το Virginia Tech— για υποτιθέμενες κυβερνοεπιθέσεις στους Χειμερινούς Ασιατικούς Αγώνες, χωρίς να παραθέτει αποδείξεις.

Από την πλευρά της, η διοίκηση Τραμπ έχει ανακαλέσει θεωρήσεις φοιτητών και ερευνητών από την Κίνα, στο πλαίσιο ευρύτερης σκλήρυνσης απέναντι στους διεθνείς φοιτητές.

Αν και τα μέτρα δεν ανακοινώθηκαν ως άμεση συνέπεια της εμπορικής διένεξης, η χρονική τους σύμπτωση δεν περνά απαρατήρητη, ειδικά ύστερα από δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, ο οποίος χαρακτήρισε «εξαιρετική ιδέα» την αποπομπή όλων των Κινέζων φοιτητών.

Από τους φοιτητές στους κινηματογράφους

Η Κίνα ανακοίνωσε επίσης μείωση των αμερικανικών ταινιών που προβάλλονται στη χώρα, ενώ η εθνική κινηματογραφική αρχή δήλωσε ότι οι αμερικανικοί δασμοί «αναπόφευκτα θα μειώσουν την αποδοχή των αμερικανικών παραγωγών από το κοινό».

Το 2023, εν μέσω οικονομικής κάμψης, το Πεκίνο είχε επιτρέψει τον υψηλότερο αριθμό εισαγόμενων ταινιών από το 2019.

Στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού, Κινέζοι φοιτητές αποτελούν περίπου το 25% των διεθνών φοιτητών στις ΗΠΑ, προσφέροντας σημαντικά έσοδα στα αμερικανικά πανεπιστήμια.

Επαναφορά στην ψυχροπολεμική λογική;

Για δεκαετίες, η ελεύθερη μετακίνηση φοιτητών, τουριστών και επιχειρηματιών λειτούργησε ως βαλβίδα αποσυμπίεσης στις διμερείς σχέσεις. Ομως τώρα, αντί να γεφυρώνουν τις εντάσεις, αυτοί οι δεσμοί μετατρέπονται σταδιακά σε διαπραγματευτικά όπλα.

Ο καθηγητής Σεν Ντίνγκλι, ειδικός στις διεθνείς σχέσεις από τη Σαγκάη, χαρακτήρισε τις κινήσεις αυτές «συναισθηματικές και όχι ορθολογικές», σημειώνοντας ότι όσο κλιμακώνεται η σύγκρουση, τόσο πιο αναγκαίο είναι να διατηρείται ισορροπία.

Ο συνάδελφός του στο Πεκίνο, Ντα Γουέι, χαρακτήρισε τις προειδοποιήσεις της Κίνας ως «πυροβολισμούς προειδοποίησης» προς την Ουάσιγκτον.

«Δεν είναι απαγορεύσεις, αλλά δείχνουν ότι μπορούμε να πάμε κι άλλο», είπε. Ο ίδιος έχει υποστεί πολύωρες ανακρίσεις σε ταξίδια του στις ΗΠΑ και τονίζει πως «μόλις χαθεί ο έλεγχος, όλα μπορεί να συμβούν κι αυτό είναι επικίνδυνο».

Η κατάσταση έχει προκαλέσει πανικό μεταξύ Κινέζων γονέων και υποψήφιων φοιτητών.

Σύμβουλοι σπουδών στο Πεκίνο αναφέρουν κατακόρυφη αύξηση στα ερωτήματα για εναλλακτικές επιλογές, όπως Αυστραλία και Ευρώπη.

Η σύμβουλος Γουάνγκ Λι δήλωσε πως ακόμη και οι πιο ενθουσιώδεις υποψήφιοι για σπουδές στις ΗΠΑ αρχίζουν να στρέφονται αλλού, υπό τον φόβο διακρίσεων και θεσμικών εμποδίων.

«Ακόμα κι αν θαυμάζουν την ελευθερία και την ακαδημαϊκή αριστεία των ΗΠΑ, νιώθουν ότι πρέπει να βρουν εναλλακτική διαδρομή», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: New York Times

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση