ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τραμπ Vs Κίνας: Τα άλλα ανοιχτά μέτωπα, πέρα από τους δασμούς

Ο Αμερικανός πρόεδρος δείχνει να τα έχει ποντάρει όλα στον εν εξελίξει εμπορικό πόλεμο. Οι ΗΠΑ έχουν, ωστόσο, και άλλα ανοιχτά μέτωπα στις σχέσεις τους με την Κίνα

Kathimerini.gr

Ο Ντόναλντ Τραμπ παρουσιάζεται να τα έχει ποντάρει όλα στον εν εξελίξει εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, χρησιμοποιώντας τους δασμούς ως «όπλο» απέναντι στο Πεκίνο.

ΗΠΑ και Κίνα έχουν, ωστόσο, και άλλα ανοιχτά μέτωπα στις μεταξύ τους σχέσεις, πέρα από τους δασμούς και τα εμπορικά ισοζύγια, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Ντέιβιντ Σάνγκερ σε ανάλυσή του για τους NY Times.

Η ένταση γύρω από το νησί της Ταϊβάν, το εμπόριο φαιντανύλης, το μέλλον του TikTok στις ΗΠΑ, ο έλεγχος της διώρυγας του Παναμά, ο ανταγωνισμός στο μέτωπο της Τεχνητής Νοημοσύνης και η επαπειλούμενη νέα κούρσα των πυρηνικών εξοπλισμών είναι όλα ζητήματα που έχουν απολήξεις στις σινοαμερικανικές σχέσεις, τις οποίες επηρεάζουν και από τις οποίες επηρεάζονται.

Οταν επέστρεψε στην προεδρία των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ έδειχνε σαν να θέλει διαπραγματευτεί με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ για μια σειρά από ζητήματα που χώριζαν τις δύο μεγαλύτερες υπερδυνάμεις της υφηλίου. Ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ έδειχνε σαν να θέλει να επιλύσει εμπορικές διαφορές, να εκτονώσει την ένταση γύρω από την Ταϊβάν, να καταπολεμήσει την παραγωγή φαιντανύλης και να καταλήξει σε μια συμφωνία για το TikTok. Ενδεχομένως, συν τω χρόνω, Τραμπ και Σι θα μπορούσαν να συζητήσουν και άλλα θέματα, όπως είναι για παράδειγμα τα πυρηνικά οπλοστάσια και οι εξελίξεις στον χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ωστόσο πλέον, πολύ δύσκολα θα φανταζόταν κανείς ότι θα μπορούσε να συμβεί οτιδήποτε από τα προαναφερθέντα.

«Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να στοιχηματίσει τα πάντα στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, απειλεί να τορπιλίσει όλες αυτές τις διαπραγματεύσεις προτού καν ξεκινήσουν», γράφει ο Ντέιβιντ Σάνγκερ στους Τάιμς της Νέας Υόρκης, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι με τη στάση του αυτή ο Τραμπ «έχει αποξενώσει συμμάχους των ΗΠΑ οι οποίοι είχαν τα τελευταία χρόνια καταλήξει σε μια κοινή προσέγγιση για την αντιμετώπιση της κινεζικής ισχύος».

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Σάνγκερ επικαλούμενος ως πηγή αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης που του μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, αυτήν τη στιγμή ο Λευκός Οίκος έχει διχαστεί αναφορικά με τη στάση που θα πρέπει να κρατήσει απέναντι στην Κίνα.

Τραμπ εναντίον Κίνας: Τα άλλα ανοιχτά μέτωπα, πέρα από τους δασμούς-1

Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, ο εμπορικός πόλεμος ήρθε διά στόματος Τραμπ νωρίτερα από ό,τι πολλοί περίμεναν εντός της αμερικανικής ομοσπονδιακής διοίκησης, με αποτέλεσμα να τους βρει απροετοίμαστους.

Ως εκ τούτου, αξιωματούχοι της διοίκησης Τραμπ βρέθηκαν ξαφνικά να διαφωνούν με άλλους αξιωματούχους της ίδιας διοίκησης γύρω από τον πραγματικό στόχο των δασμών που ανακοινώθηκαν σε βάρος της Κίνας.

Αλλοι βρέθηκαν να υποστηρίζουν ότι ο Τραμπ θέλει να φέρει το Πεκίνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με στόχο μια νέα συμφωνία που θα λαμβάνει υπόψη τις αμερικανικές ανησυχίες, και άλλοι ότι δεν επιθυμεί καν κάτι τέτοιο καθώς θέλει να απεξαρτήσει τις ΗΠΑ από τις κινεζικές εξαγωγές.

Ο Ντόναλντ Τραμπ καυχιέται υποστηρίζοντας ότι ξένοι ηγέτες μπαίνουν πια στην ουρά για να διαπραγματευθούν μαζί του και να τον «καλοπιάσουν». Αυτό ωστόσο, προφανώς δεν ισχύει στην περίπτωση της Κίνας του Σι Τζινπίνγκ, η οποία προς το παρόν απαντά στον Τραμπ με το ίδιο νόμισμα, ανεβάζοντας τους δασμούς για τα αμερικανικά προϊόντα και αναστέλλοντας τις εξαγωγές κινεζικών αγαθών (σπάνιων γαιών, ορυκτών, μαγνητών) που κατέχουν όμως κομβική θέση στην εφοδιαστική αλυσίδα πολλών αμερικανικών βιομηχανιών.

Σύμφωνα με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στο Πεκίνο Νίκολας Μπερνς, η τρέχουσα κρίση είναι «μια από τις πιο σοβαρές» που έχουν κληθεί να διαχειριστούν το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον μετά το 1979.

Στο παρασκήνιο λέγεται ότι γίνονται επαφές που έχουν ως στόχο την εξεύρεση διαύλων εκτόνωσης της σινοαμερικανικής έντασης, για παράδειγμα από τον Τσουέι Τιανκάι που ήταν πρέσβης της Κίνας στις ΗΠΑ επί σειρά ετών (την περίοδο 2013-2021).

«Ωστόσο, η πρόσφατη ιστορία δείχνει ότι το πάγωμα στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας μπορεί να είναι μακροχρόνιο και ότι οι σχέσεις των δύο χωρών δεν επιστρέφουν ποτέ στο σημείο που ήταν προηγουμένως», γράφει ο Ντέιβιντ Σάνγκερ, προτού κάνει μια αναδρομή σε γεγονότα των τελευταίων ετών όπως ήταν η επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν το 2022 και η κρίση με το κινεζικό αερόστατο (το «μετεωρολογικό» σύμφωνα με τους Κινέζους και «κατασκοπικό» σύμφωνα με τους Αμερικανούς) που καταρρίφθηκε από αμερικανικά πυρά πάνω από τις ΗΠΑ το 2023.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση