
ΠΗΓΗ: CNN
Το 1968, ο τότε επαγγελματίας πυγμάχος Ιουάο Χακαμάτα καταδικάστηκε σε θάνατο για τετραπλό φόνο. Ο ίδιος επέμενε πως ήταν αθώος και πως η αστυνομία είχε κατασκευάσει ψευδή πειστήρια σε βάρος του. Τέσσερις δεκαετίες μετά, δικαιώθηκε, με τη δικαιοσύνη να του επιδικάζει αποζημίωση – μαμούθ.
Ο μακροβιότερος θανατοποινίτης στον κόσμο αθωώθηκε πέρυσι, όταν εξέταση DNA αποδείκνυε πως τα ματωμένα ρούχα που χρησιμοποιήθηκαν για την καταδίκη του, είχαν τοποθετηθεί πολύ μετά τους φόνους, σύμφωνα με το ιαπωνικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NHK.
Το περιφερειακό δικαστήριο της Σιζουόκα επιδίκασε στον Χακαμάτα πάνω από από 217 εκατομμύρια γεν, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 85 δολάρια για κάθε ημέρα εγκλεισμού του.
Iwao Hakamada spent 47 years on death row after being wrongly convicted of a quadruple murder in 1966. On March 24, 2025, he was awarded US$1.45 million in compensation for his wrongful imprisonment. pic.twitter.com/zazpGF7lz9
— South China Morning Post (@SCMPNews) March 26, 2025
Ο συνήγορός του χαρακτήρισε την αποζημίωση ως το «υψηλότερο ποσό» που έχει δοθεί ποτέ για άδικη καταδίκη στην Ιαπωνία, προσθέτοντας πάντως πως δεν μπορεί να αποκαταστήσει τα όσα έχει υποστεί ο Χακαμάτα.
«Θεωρώ πως το κράτος υπέπεσε σε ένα σφάλμα για το οποίο δεν μπορεί να επανορθώσει με 200 εκατομμύρια γεν» τόνισε ο Χιντέγιο Ογκάουα.
Το χρονικό
Ο Χακαμάτα «κρέμασε» τα γάντια του το 1961 και άρχισε να δουλεύει σε μια μονάδα επεξεργασίας σόγιας στη Σιζουόκα.
Πέντε χρόνια μετά, συνελήφθη για τη δολοφονία του εργοδότη του, της συζύγου του εργοδότη και των δύο παιδιών τους που βρέθηκαν νεκροί με τραύματα από μαχαίρι μέσα στο σπίτι τους.
Iwao Hakamata, a former boxer, was the world’s longest-serving death-row inmate – for a crime he did not commit.
— Human Rights Watch (@hrw) November 9, 2024
Hakamata’s case is a stark reminder that the Japanese government needs to urgently reform its criminal justice system. https://t.co/kEPGmdh4BC pic.twitter.com/KbJ8IKzsG3
Ο Χακαμάτα αρχικά ομολόγησε, ωστόσο αργότερα άλλαξε την ομολογία του, κατηγορώντας την αστυνομία ότι τον εξανάγκασε σε ψευδή ομολογία με τη χρήση βίας και απειλών.
Καταδικάστηκε σε θάνατο με απόφαση των δικαστών 2-1 το 1968.
Μάλιστα, ο δικαστής που είχε ταχθεί κατά της καταδίκης του, παραιτήθηκε από το δικηγορικό σώμα έξι μήνες αργότερα, λόγω της αδυναμίας του να αποτρέψει την καταδικαστική ποινή.
Ο Χακαμάτα, ο οποίος έκτοτε επέμενε στην αθωότητά του, έμελλε να περάσει πάνω από το ήμισυ της ζωής του σε ένα κελί, περιμένοντας τον απαγχονισμό.
Σύμφωνα με την αδερφή του, οι δεκαετίες μέσα στη φυλακή επέφεραν μη αναστρέψιμη βλάβη στην ψυχική υγεία του 89χρονου.
«Πλέον ζει στον κόσμο του. Μερικές φορές χαμογελάει χαρούμενος, αλλά αυτό συμβαίνει όταν βρίσκεται στην αυταπάτη του… Δεν έχουμε καν συζητήσει τη δίκη μαζί του εξαιτίας της αδυναμίας του να αναγνωρίσει την πραγματικότητα» λέει η αδερφή του, Χιντέκο στο CNN.
Η υπόθεσή του Χακαμάτα προκάλεσε διεθνείς επικρίσεις για την ιαπωνική ποινική δικαιοσύνη, της οποίας το 99% των αποφάσεων είναι καταδικαστικές, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ ενίσχυσε τις εκκλήσεις για την κατάργηση της θανατικής ποινής στη χώρα.