ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η επόμενη μέρα μετά την Χερσώνα

Η Ουκρανία σημειώνει μια τεράστια νίκη, διατηρεί την πρωτοβουλία επί του πεδίου και δεν θα σταματήσει να πολεμά

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Στις 21 Οκτωβρίου γράφαμε στην «Κ» πως (…) η έκβαση της μάχης της Χερσώνα θα κριθεί, εκτός απροόπτου, ως τα μέσα του Νοεμβρίου όπου και οι καιρικές συνθήκες σε ολόκληρη την Ουκρανία θα καταστήσουν δυσκολότερες τις καθημερινές επιχειρήσεις. Η ανάκτηση του oblast ωστόσο (πλήρης έλεγχος της επαρχίας) θα διαρκέσει λίγο παραπάνω δεδομένης της ρωσικής παρουσίας παράλληλων δομών». Η ανάλυση επαλήθευσε την συνέχεια επί του πεδίου με τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας να δημιουργούν τις συνθήκες για την κατάρρευση του ρωσικού μετώπου στην περιοχή και την συνεπακόλουθη απόφαση -στο επίπεδο του Κρεμλίνου- για αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων πέραν από τις όχθες του Δνειπέρου.

Η Χερσώνα αποτελεί την μεγαλύτερη διοικητική περιοχή -στο Νότο- που κατέλαβαν οι Ρώσοι στις αρχές του Μάρτη, υπό το βάρος της πολιορκίας του Κιέβου, προκειμένου να συνενώσουν τα ανατολικά με την Κριμαία και την Μαύρη Θάλασσα σε αυτό που από τις αρχές του πολέμου ονομάστηκε ως «Γέφυρα της Κριμαίας» -για την δημιουργία μιας συνεχιζόμενης «νοβορωσικής επικράτειας» από τα ρωσοουκρανικά σύνορα στα ανατολικά μέχρι την άλλη πλευρά της χερσονήσου. Ως εκ τούτου αποτελεί μια τεράστια νίκη για την Ουκρανία που μετά το Χάρκοβο και με σταθεροποιημένο το μέτωπο στο Ντονμπάς πετυχαίνει σειρά νικών με συμβολικό αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα.

Στον χάρτη διακρίνεται η υποχώρηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων από τα τέλη Οκτωβρίου. Στη Χερσώνα η Ουκρανία μπορεί να πετύχει ένα νέο rout, μια επανάληψη του Χαρκόβου, εξασφαλίζοντας μεγάλο αριθμό απωλειών για την Ρωσία καθώς και αιχμαλώτων πολέμου και κατάληψης στρατιωτικού υλικού.

Τι να αναμένουμε

Η συζήτηση για το μέλλον του πολέμου, το πως τα δύο μέρη θα συζητήσουν εκεχειρία και το αν -με μια πολύ μεγάλη δόση ενός πεδίου παραπληροφόρησης- ο Πούτιν «θα χρησιμοποιήσει ως αντίποινα τα τάδε ή δείνα Μέσα» είναι αρκετά πρώιμη. Οι καιρικές συνθήκες στα τέλη Νοεμβρίου στην Ουκρανία θα είναι αρκετά δύσκολες για την διεξαγωγή μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεων ωστόσο δεν δείχνουν να πτοούν την Ουκρανία στα πεδία παρενόχλησης της Κριμαίας και πίεσης στο μέτωπο του Λουγκάνσκ. Τρεις τάσεις, αξίζει, εφεξής να ιδωθούν στον πόλεμο της Ουκρανίας:

  • To πως η Μόσχα θα στείλει σινιάλα για μια εκεχειρία ή πάγωμα της σύγκρουσης προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω αμυντικά τα κέρδη της στα ανατολικά καθώς και να κερδίσει χρόνο για μεγαλύτερη κινητοποίηση επίστρατων καθώς και για την στόχευση κρίσιμων υποδομών της Ουκρανίας επιδιώκοντας να δημιουργήσει κόστος και συνθήκες «στρατηγικών αδιεξόδων»
  • Η συζήτηση για την έκβαση του πολέμου ως προς την προοπτική συνομιλιών και της διαπραγμάτευσης Δύσης-Κιέβου -συζήτηση η οποία θα έχει σοβαρές, κι ορθώς, αντιστάσεις από την πλευρά του τελευταίου και του ίδιου του Ζελένσκυ για σειρά λόγων που συνδέονται τόσο με την αξιοπιστία της Μόσχας όσο και με το μομέντουμ του πολέμου που είναι σαφώς υπέρ της Ουκρανίας και
  • Το μέτωπο του Ντονμπάς όπου οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα επιμείνουν στην απελευθέρωση εδαφών σε περιοχές εγγύς του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ

Ο πόλεμος, όπως επισημάναμε πολλές φορές στην «Κ», έχει ακόμη… δρόμο. Κι αποδεικνύεται πλέον, σε τακτικό και στρατηγικό επίπεδο, πως η Ρωσία του Πούτιν βρίσκεται σε μπελάδες. Που δυνητικά μπορεί να οδηγήσουν σε μια έκβαση που δεν θα εντάσσει την Μόσχα στην πλευρά των νικητών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση