
Η Ισπανία προσπαθεί να επιστρέψει στην κανονικότητα στήμερα Τρίτη, κάτι που προς το παρόν, μοιάζει απίθανο, σύμφωνα με την El Pais. Χθες, η χώρα επλήγη από το μεγαλύτερο μπλακ άουτ στην ιστορία της.
Τριάντα δύο λεπτά μετά το μεσημέρι, σημειώθηκε «πολύ ισχυρή ταλάντωση» στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με την πρώτη εξήγηση που έδωσε η ισπανική υπηρεσία ηλεκτρισμού. Το φαινόμενο προκάλεσε κατάρρευση σε ολόκληρο το δίκτυο της χώρας, επηρεάζοντας την Πορτογαλία και τη Γαλλία.
Τα σιδηροδρομικά δρομολόγια διακόπηκαν, οι φωτεινοί σηματοδότες απενεργοποιήθηκαν, προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος σε πολλές πόλεις, και πολλά καταστήματα κατέβασαν ρολά. Οι τοπικές αρχές αύξησαν τα επίπεδα συναγερμού τους και η κυβέρνηση κήρυξε «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» σε οκτώ περιφέρειες, μεταξύ των οποίων η Μαδρίτη, η Ανδαλουσία και η Βαλένθια, κατόπιν δικού τους αιτήματος.
Το ηλεκτρικό ρεύμα άρχισε να επιστρέφει σταδιακά από νωρίς χθες το απόγευμα και νωρίς το πρωί σήμερα, οι αρμόδιες αρχές ανακοίνωσαν ότι έχει ανακτηθεί το 99,16% της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και ότι όλοι οι υποσταθμοί της χώρας είναι σε λειτουργία.
Ολόκληρο το δίκτυο της Πορτογαλίας «σταθεροποιήθηκε» έπειτα από μαζικές διακοπές στο μεγαλύτερο μέρος της Ιβηρικής Χερσονήσου και όλοι οι υποσταθμοί ηλεκτροδότησης έχουν επανέλθει σε λειτουργία, ανακοίνωσε και ο διαχειριστής του πορτογαλικού δικτύου νωρίς το πρωί της Τρίτης.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, γνωστοποίησε χθες το βράδυ ότι στις περιοχές που ζήτησαν κήρυξη εθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης, στην οποία το κράτος αναλαμβάνει τη διοίκηση, τα σχολεία θα είναι ανοικτά σήμερα, αλλά χωρίς εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
Ο Σάντσεθ πραγματοποιεί νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, στην οποία θα προεδρεύσει ο βασιλιάς Φελίπε ΣΤ’. Σε δηλώσεις του το βράδυ της Δευτέρας ο Ισπανός πρωθυπουργός, δήλωσε ότι ερευνά γιατί η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χάθηκε «ξαφνικά» στις 12.32 μ.μ. «Δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στο παρελθόν», όπως τόνισε.
Κατάρρευση του συστήματος
Στις 12.32 τοπική ώρα της Δευτέρας εντοπίστηκαν «ανωμαλίες στις ροές ισχύος» του ηλεκτρικού δικτύου λόγω μείωσης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως ανακοινώθηκε. Η πτώση της ισχύος προκλήθηκε λόγω αιφνίδιας μείωσης της παραγωγής, για πέντε δευτερόλεπτα, κατά 15 GW (οι πέντε πυρηνικοί σταθμοί της Ισπανίας έχουν εγκατεστημένη ισχύ 7,4 GW).
Ακολούθησε κατάρρευση και αποσύνδεση του ισπανικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας από το ευρωπαϊκό σύστημα, που βασίζεται σε διασύνδεση με τη Γαλλία.
Χάος επικράτησε στους δρόμους των μεγαλύτερων αστικών κέντρων. Ουρές σχηματίστηκαν στα μηχανήματα ανάληψης μετρητών, καθώς οι πληρωμές με κάρτες επηρεάστηκαν από τη διακοπή, ενώ υπήρξαν αναφορές για κλειστά πρατήρια καυσίμων.
Η διακοπή ρεύματος έπληξε και το δίκτυο του μετρό της Μαδρίτης, όπου επικράτησε πανικός μεταξύ των επιβατών. Η Σάρα Γιόβοβιτς, μιλώντας στο BBC και περιγράφοντας τη σύγχυση που επικράτησε όταν έσβησαν τα φώτα σε σταθμό του μετρό, ανέφερε: «Οι άνθρωποι ήταν σε κατάσταση υστερίας, ήταν πραγματικά χαοτικό. Τα κινητά τηλέφωνα είχαν σταματήσει να λειτουργούν και κανείς δεν είχε καμία πληροφορία για το τι συνέβαινε», τόνισε.
Την ίδια στιγμή, πολλά εργοστάσια, μεταξύ των οποίων των αυτοκινητοβιομηχανιών Seat και Ford έκλεισαν τις γραμμές παραγωγής τους. Το ίδιο έκαναν και άλλες μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις.
Στους δρόμους, η διακοπή των δραστηριοτήτων ήταν πιο ορατή στις μικρές επιχειρήσεις. Πολλά από τα καταστήματα επέλεξαν να κλείσουν τις πόρτες τους, ενώ σε όσα παρέμειναν ανοιχτά, οι πληρωμές γίνονταν μόνο με μετρητά.
Οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες πάντως, γενικά λειτούργησαν χωρίς προβλήματα, ενώ και το ισπανικό χρηματιστήριο είχε μία ήρεμη ημέρα.
Η επόμενη ημέρα
Πλέον, οι ισπανικές αρχές επιχειρούν ανάκτηση όλων των υπηρεσιών που διακόπηκαν χθες. Ξεκινώντας με τις μεταφορές. Μόλις αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση, τα σιδηροδρομικά δρομολόγια μεγάλων και μεσαίων αποστάσεων θα πρέπει να είναι σε θέση να καλύψουν όλα τα προγραμματισμένα δρομολόγια. Το ίδιο ισχύει για τον προαστιακό που δεν λειτούργησε κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς και για το μετρό.
Ο Ισπανός υπουργός Μεταφορών, Οσκαρ Πουέντε, παρουσίασε το πρωί λεπτομερώς τα δρομολόγια υψηλής ταχύτητας τα οποία αποκαθίστανται. Επίσης, ανακοίνωσε ότι το μετρό της Μαδρίτης επρόκειτο να επαναλειτουργήσει στις 8.00 τοπική ώρα, εκτός από μία γραμμή, ενώ στη Βαρκελώνη τρεις γραμμές θα παραμείνουν κλειστές.
Τη Δευτέρα υπήρχε η δυνατότητα μετακίνησης μόνο με λεωφορεία, με τα πόδια ή με ιδιωτικά μέσα μεταφοράς, αν και η Γενική Διεύθυνση Τροχαίας της Ισπανίας συνέστησε να μην γίνονται μη απαραίτητες μετακινήσεις. Στα αεροδρόμια, η επιχειρησιακή ικανότητα ήταν μειωμένη κατά 20% και υπήρξαν καθυστερήσεις λόγω της δυσκολίας των πληρωμάτων να φτάσουν στις εργασίες τους.
Οι κεντρικοί σταθμοί σε περισσότερες από δεκαπέντε πόλεις, συμπεριλαμβανομένων των πιο πυκνοκατοικημένων περιοχών της χώρας, ήταν ανοιχτοί όλη τη νύχτα για τους πολίτες που δεν είχαν τρόπο να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Με δεδομένες τις προφανείς δυσκολίες κινητικότητας που προκάλεσε το μπλακ-άουτ, οι οποίες ενδέχεται να συνεχιστούν και σήμερα, το υπουργείο Εργασίας της χώρας υπενθύμισε ότι όταν υπάρχουν λόγοι ανωτέρας βίας που εμποδίζουν τους ανθρώπους να πάνε στην εργασία τους, ο νόμος προβλέπει άδεια με αποδοχές.
Ωστόσο, πολλοί εργασιακοί χώροι που αναγκάστηκαν να στείλουν τους υπαλλήλους τους στα σπίτια τους χθες είναι σε θέση να λειτουργήσουν κανονικά την Τρίτη.
Ολα τα σενάρια ανοιχτά για τα αίτια
Από τη στιγμή που πέρασε η πιο κρίσιμη φάση του μπλακ άουτ, ήρθε η ώρα να εξεταστούν τα αίτια, όπως επισημαίνει η El Pais. Η κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι όλα τα σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι.
Ο Σάντσεθ δήλωσε ότι τα αίτια της διακοπής διερευνώνται, ενώ ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Λουίς Μοντενέγκρο διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει «καμία ένδειξη» για επίθεση στον κυβερνοχώρο.
Η Γαλλία από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι είναι καλύτερα προετοιμασμένη, σε σχέση με την Ισπανία, για να αποτρέψει γενικό μπλακ άουτ. Ο Γάλλος υπουργός Βιομηχανίας, Μαρκ Φερασκί, ανέφερε ακόμη ότι ο αντίκτυπος στη χώρα του ήταν «ελάχιστος».
Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL, ο Φερασκί ερωτηθείς σχετικά με τις φήμες για χάκινγκ, απάντησε ότι «τίποτα δεν αποκλείεται», ωστόσο πρόσθεσε ότι αυτό το σενάριο δεν φαίνεται να είναι το πιθανότερο.
Η ισπανική επιχείρηση ηλεκτρισμού περιγράφοντας το φαινόμενο που προκάλεσε τη διακοπή, κατά το οποίο η παραγωγή μειώθηκε κατά 15 γιγαβάτ για μερικά δευτερόλεπτα, δεν διευκρίνισε αν πίσω από αυτό υπάρχουν φυσικά αίτια ή αν οφείλεται σε ανθρώπινη ενέργεια, σκόπιμη ή μη.
Παράλληλα, αναμένεται να επιχειρηθεί απολογισμός της οικονομικής ζημίας, ανά περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη ότι σε κάποιες η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης επιτεύχθηκε μέσα σε λίγο περισσότερο από μία ώρα και σε άλλες χρειάστηκε μία ολόκληρη ημέρα.
Περίπου στις 20.30 το βράδυ, το ρεύμα είχε επανέλθει σε όλες τις πόλεις, ωστόσο όχι πλήρως, παντού.
Το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος
Η αποκατάσταση της ομαλότητας συνεπάγεται επίσης την αποκατάσταση των πολιτικών δραστηριοτήτων. Σε ποιο βαθμό, μένει να φανεί, σύμφωνα με την El Pais.
Το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει σήμερα στη Βαλένθια. Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί συνεδριάσεις επιτροπών του κοινοβουλίου, το οποίο έκλεισε τις πόρτες του χθες, μετά το μπλακ άουτ.
Στα νοσοκομεία πάντως, το σοκ είναι μικρότερο, καθώς οι βασικές υπηρεσίες συνεχίστηκαν -παρόλο που άλλες ακυρώθηκαν- χάρη στη λειτουργία των γεννητριών έκτακτης ανάγκης.
Η σημερινή ημέρα θα είναι, εκτός σοβαρού απροόπτου, πιο ήρεμη για τις δυνάμεις ασφαλείας και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, έπειτα από τη χθεσινή, κατά την δέχθηκαν χιλιάδες κλήσεις για να απεγκλωβίσουν πλήθος ανθρώπων που είχαν παγιδευτεί στους ανελκυστήρες.
Με πληροφορίες από Reuters, El Pais, BBC