
Της Αλεξάνδρας Βουδούρη
«Η ενεργειακή κατάσταση στην Ισπανία και στην Πορτογαλία έχει επανέλθει σε κανονικές συνθήκες», τόνισε ο επίτροπος Ενέργειας Νταν Γιόργκενσεν, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αυτό το περιστατικό ήταν «το πιο σοβαρό των τελευταίων σχεδόν δύο δεκαετιών στην Ευρώπη». «Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ισπανία και την Πορτογαλία με όλους τους δυνατούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης διεξοδικής έρευνας», πρόσθεσε ο αρμόδιος επίτροπος, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
The energy situation in Spain and Portugal is back to normal. This incident is the most severe for almost two decades in Europe.
— Dan Jørgensen (@DanJoergensen) April 29, 2025
We stand ready to support Spain and Portugal in all possible ways. Including initiate a thorough investigation.
Νωρίτερα, η Κομισιόν ανέφερε ότι θα περιμένει την «πλήρη αξιολόγηση» από τις ισπανικές και πορτογαλικές Αρχές προτού καταλήξει σε συμπεράσματα σχετικά με τη σημασία που μπορεί να έχουν οι τελευταίες εξελίξεις για την ενεργειακή ασφάλεια του «μπλοκ».
Χαρακτήρισε, ωστόσο, «καλά νέα» την προκαταρκτική ανακοίνωση του ισπανικού αρμόδιου φορέα Red Eléctrica ότι η κυβερνοεπίθεση έχει αποκλειστεί ως πιθανή αιτία.
«Σε αυτό το στάδιο, δεν είμαστε ακόμη σε θέση να βγάλουμε συγκεκριμένα συμπεράσματα για το συγκεκριμένο γεγονός χθες. Για αυτό, θα πρέπει να περιμένουμε την τελική αξιολόγηση από τους εμπειρογνώμονες», ανέφερε η Πάουλα Πίνιο, επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, ενώ πρόσθεσε ότι το περιστατικό «ήταν πρωτοφανούς μεγέθους, οπότε προφανώς θα αξιολογήσουμε τα διδάγματα που πρέπει να λάβουμε».
Η Πάουλα Πίνιο ανέφερε, παράλληλα, ότι η Κομισιόν συνεργάζεται στενά με εθνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς, ώστε να λάβει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τους λόγους της διακοπής, ενώ εξήγησε ότι αυτή η διαδικασία απαιτεί χρόνο.
Η εκπρόσωπος επανέλαβε, εξάλλου, τη σταθερή εκτίμηση της Κομισιόν ότι «ένα πιο ολοκληρωμένο και διασυνδεδεμένο ευρωπαϊκό δίκτυο θα συμβάλει στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας» της Ε.Ε. «Αυτή είναι μια αρχή που ισχύει ανεξάρτητα από οποιουσδήποτε λόγους αποδειχθούν ως αιτίες για ό,τι συνέβη χθες στην Ιβηρική Χερσόνησο», τόνισε.
Αναφορικά με το λεγόμενο «κιτ επιβίωσης 72 ωρών», που παρουσίασε η Κομισιόν στα μέσα Μαρτίου στο πλαίσιο της «στρατηγικής προετοιμασίας της Ε.Ε», η Επιτροπή ανέφερε ότι το χθεσινό περιστατικό απλώς επιβεβαιώνει την ανάγκη μιας τέτοιας στρατηγικής και κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να την ακολουθήσουν.
«Η στρατηγική αφορά κυρίως την αλλαγή νοοτροπίας», διευκρίνισε εκπρόσωπος της Κομισιόν, καθώς «εφαρμόζεται σε αρκετές καταστάσεις στην καθημερινή ζωή». «Το να προετοιμαζόμαστε είναι καλύτερο από το να βρισκόμαστε ενώπιον δυσχερών εκπλήξεων», είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι «ίσως αυτή ήταν μια περίπτωση για κάποιους χθες στην Ισπανία και την Πορτογαλία».
Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι το «κιτ επιβίωσης» δεν είναι υποχρεωτικό για τα κράτη-μέλη. Επαφίεται στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αποφασίσουν πώς θέλουν να προετοιμάσουν τους πολίτες τους για αναπάντεχες κρίσεις, ανέφερε η εκπρόσωπος της Κομισιόν και σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση «οι 72 πρώτες ώρες είναι και οι πιο κρίσιμες».
«Εάν οι πολίτες είναι προετοιμασμένοι και έχουν υπόψη τους ότι κάτι μπορεί να συμβεί και γνωρίζουν τι να κάνουν σε ένα τέτοιο σενάριο, τότε προφανώς όλα είναι κάπως πιο εύκολα», συμπλήρωσε η εκπρόσωπος.