ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ουκρανία: Ρωσικά όπλα κατά… Ρώσων στρατιωτών

Σύμφωνα με τον Τροφίμοφ, η Ρωσία έχει καταλήξει πια να είναι, άθελά της, «ο μεγαλύτερος προμηθευτής βαρέων όπλων για την Ουκρανία»

Kathimerini.gr

Ακούγεται παράδοξο αλλά η Ρωσία έχει καταλήξει να είναι «ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων της Ουκρανίας», ή τουλάχιστον ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές, σε αυτόν τον εν εξελίξει πόλεμο κατά των ρωσικών δυνάμεων εντός των ουκρανικών συνόρων.

BMP-1 από την Ελλάδα, S-300 από τη Σλοβακία, τανκ T-72 από την Πολωνία και την Τσεχία, άρματα М-55S και (γιουγκοσλαβικά) τεθωρακισμένα M80A από τη Σλοβενία.

Κατά τους περασμένους εννέα μήνες του πολέμου στην Ουκρανία, οι ουκρανικές δυνάμεις βρέθηκαν να πολεμούν τους Ρώσους εισβολείς με: ρωσικά άρματα T-80, Τ-90, T-64 και T-72, ρωσικά χόβιτσερ (2S5 Giatsint, 2S19 Msta κ.ά.), ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα (BTR-82, BMP-1 κ.ά.), ρωσικά αεροσκάφη (MiG, Su), ρωσικά συστήματα αεράμυνας (S-300, Buk-M1) κ.ά.

Ως άλλοτε κομμάτι της Σοβιετικής Ένωσης, η Ουκρανία ήταν, ούτως ή άλλως, παλαιόθεν εφοδιασμένη με σοβιετικής προέλευσης οπλικά συστήματα.

Ήταν μάλιστα αυτά τα «παλαιά» συστήματα που, όπως λέγεται, επέτρεψαν στους Ουκρανούς να μπορέσουν να διατηρήσουν τις άμυνές τους ειδικά κατά την πρώτη φάση του πολέμου, ενώ εάν δεν υπήρχε αυτό το παλαιό οπλοστάσιο ως «βάση» δεν θα μπορούσαν εν συνεχεία να αποδώσουν υπέρ των δυνάμεων του Κιέβου και τα πιο προηγμένα δυτικά συστήματα που έφθασαν στην Ουκρανία.

Η ειδησεογραφική κάλυψη του πολέμου αποδίδει στα δυτικά όπλα πολλές από τις μεγάλες επιτυχίες των Ουκρανών. Ωστόσο, όλα αυτά τα Javelin και τα HIMARS δεν υπήρχαν στην Ουκρανία όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή τον περασμένο Φεβρουάριο, όπως έγραφε προ εβδομάδων ο Μάικλ Πεκ σε άρθρο του για το Business Insider.

«Πολλά από τα πιο σημαντικά οπλικά συστήματα δεν είναι νέα […] Δεν είναι φανταχτερά. Δεν είναι σέξι, αλλά παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο. Έχουν επιτρέψει σε πιο σύγχρονα συστήματα όπως τα HIMARS να διαδραματίσουν πολύ σημαντικό ρόλο», ανέφερε από την πλευρά του ο Ρομπ Λι (Foreign Policy Research Institute, King’s College) αναλύοντας τα διδάγματα που θα πρέπει να αντλήσουμε από τον πόλεμο στην Ουκρανία από το βήμα του Future Security Forum της δεξαμενής σκέψης New America τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Από τις 24 Φεβρουαρίου του 2022 και έπειτα, με φόντο πια τη ρωσική εισβολή, η Ουκρανία θα άρχιζε ωστόσο να δέχεται και άλλα σοβιετικά/ρωσικά συστήματα ως μορφή στήριξης από άλλες χώρες: BMP-1 από την Ελλάδα, S-300 από τη Σλοβακία, τανκ T-72 από την Πολωνία και την Τσεχία, άρματα М-55S και (γιουγκοσλαβικά) τεθωρακισμένα M80A από τη Σλοβενία κ.ά.

Ειρήσθω εν παρόδω, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλάζει πλέον και η «σύνθεση» των οπλοστασίων στην Ευρώπη καθώς πολλές χώρες στέλνουν στην Ουκρανία σοβιετικά συστήματα και παίρνουν ως αντάλλαγμα άλλα (βλ. Marder)… δυτικής προέλευσης.

Σε αυτό το ρωσικής/σοβιετικής προέλευσης οπλοστάσιο που έχει πια περιέλθει στα χέρια της Ουκρανίας θα πρέπει να προστεθούν βέβαια και όλα όσα έχουν αφήσει, έπειτα από εννέα μήνες πολέμου, πίσω τους οι ρωσικές δυνάμεις κατά την υποχώρησή τους από το Κίεβο, το Χάρκοβο, το Ιζιούμ και άλλες περιοχές της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το ολλανδικό ιστοχώρο αμυντικών αναλύσεων Oryx – Oryxspioenkop, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν μέχρι στιγμής καταλάβει περίπου 460 ρωσικά τανκ, 96 χόβιτσερ, 643 τεθωρακισμένα οχήματα και 44 MLRS. Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός των λαφύρων μάλλον είναι μεγαλύτερος, όπως σημειώνει ο ανταποκριτής της Wall Street Journal, Γιάροσλαβ Τροφίμοφ.

Οι ουκρανικές δυνάμεις βρέθηκαν να πολεμούν τους περασμένους μήνες τους Ρώσους εισβολείς με ρωσικά και σοβιετικά οπλικά συστήματα.

Σύμφωνα με τον Τροφίμοφ, η Ρωσία έχει μάλιστα καταλήξει πια να είναι, άθελά της, «ο μεγαλύτερος προμηθευτής βαρέων όπλων για την Ουκρανία, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ». Όσα από τα ρωσικά συστήματα δεν έχουν καταστραφεί, είναι έτοιμα για άμεση χρήση αφού προηγουμένως σβηστεί το «Ζ» που φέρουν πάνω τους και αντικατασταθεί, όπως λέγεται, από έναν ουκρανικό σταυρό. Όσα μπορούν να επισκευαστούν επισκευάζονται, ενώ όλα τα υπόλοιπα γίνονται ανταλλακτικά.

Κατά τα λοιπά, αξίζει να σημειωθεί ότι κάποια από τα σοβιετικής κατασκευής συστήματα που φτάνουν στην Ουκρανία ως βοήθεια από τη Δύση, έρχονται «αναβαθμισμένα». Αμερικανοί και Ολλανδοί συνεργάζονται, για παράδειγμα, με τους Τσέχους, με στόχο την αποστολή συνολικά 90 σοβιετικών T-72B αρμάτων στην Ουκρανία. Εάν όλα κυλήσουν βάσει προγράμματος, τα εν λόγω άρματα θα αρχίσουν να φτάνουν στον προορισμό τους ξεκινώντας από τον επόμενο μήνα (Δεκέμβριο του 2022), αναβαθμισμένα με «προηγμένα πακέτα επικοινωνιών και θωράκισης»…

Με πληφορορίες από Wall Street Journal, Business Insider, Defense One

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ποιες ανατροπές προοιωνίζεται για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ