
ΑΜΠΕ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρότρυνε χθες, Κυριακή, τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν να «παύσει πυρ» και να κλείσει συμφωνία με την Ουκρανία για να τερματιστεί ο πόλεμος που διαρκεί από τον Φεβρουάριο του 2022, εκφράζοντας έντονη δυσαρέσκεια για τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.
«Θέλω να παύσει το πυρ. Καθίστε στο τραπέζι κι υπογράψτε τη συμφωνία», είπε ο κ. Τραμπ σε δημοσιογράφους αναφερόμενος στον Ρώσο πρόεδρο στον διάδρομο του αεροδρομίου της Μόρισταουν, στην Μπέντμινστερ, στην πολιτεία Νιου Τζέρσι (ανατολικά).
Δήλωσε ακόμη τρομερά απογοητευμένος για τους ρωσικούς βομβαρδισμούς που έλαβαν χώρα μετά τις συνομιλίες του Πούτιν με τον Αμερικανό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ: «Είμαι κατάπληκτος και απογοητευμένος. Πολύ απογοητευμένος», είπε με έμφαση, χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά τέτοια έκφραση για τη Ρωσία.
«Είμαι πολύ απογοητευμένος που έφευγαν πύραυλοι από τη Ρωσία», πρόσθεσε, για να απαντήσει σε ερώτηση εάν εμπιστεύεται τον Ρώσο πρόεδρο λέγοντας: «Θα σας πω σε δύο εβδομάδες, το πολύ».
Παράλληλα δήλωσε πως πιστεύει ότι ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι προτίθεται να εγκαταλείψει τον στόχο της ανάκτησης της χερσονήσου της Κριμαίας, που προσάρτησε η Ρωσία το 2014, εκτίμηση σε διαμετρική αντίθεση με πρόσφατη τοποθέτηση του ηγέτη της Ουκρανίας.
«Νομίζω ναι. Η Κριμαία, αυτό ήταν πριν από 12 χρόνια», είπε ο κ. Τραμπ ερωτηθείς αν θεωρεί ότι ο κ. Ζελένσκι είναι διατεθειμένος να «εγκαταλείψει» τη χερσόνησο.
Σε μια πολύ διαφορετική προσέγγιση από προηγούμενες φορές ο Τραμπ είχε επαινετικά λόγια για τον Ουκρανό ηγέτη, δηλώνοντας ότι βελτιώθηκαν οι σχέσεις τους με τη συνάντησή τους στο Βατικανό και πως «θέλει να κάνει κάτι καλό για τη χώρα του» και «εργάζεται σκληρά γι’ αυτό».
Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι ποτέ δεν είχε κακές σχέσεις με τον Ζελένσκι και αναφέρθηκε στην περιβόητη αντιπαράθεσή τους στο Οβάλ Γραφείο: «Είχαμε μια μικρή διαφωνία, επειδή διαφωνούσα με κάτι που είπε. Βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση, μια πολύ δύσκολη θέση. Πολεμά μια πολύ μεγαλύτερη δύναμη, πολύ μεγαλύτερη».
«Πλέον είναι πιο ήρεμος, καταλαβαίνει την κατάσταση και θέλει να φτάσει σε μια συμφωνία», επεσήμανε ο Τραμπ για τον Ουκρανό ομόλογό του.
Γερμανική αντίθεση
Από τη δική του πλευρά ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Μπόρις Πιστόριους έκρινε χθες Κυριακή ότι η Ουκρανία δεν πρέπει να εκχωρήσει όλα τα εδάφη της που τελούν υπό κατοχή της Ρωσίας στο πλαίσιο της συμφωνίας ειρήνης που εισηγείται ο Τραμπ.
Η Ουκρανία «γνώριζε εδώ και πολύ καιρό ότι για να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός ή να συναφθεί διαρκής και αξιόπιστη συμφωνία ειρήνης θα μπορούσαν να απαιτηθούν εδαφικές παραχωρήσεις», είπε ο κ. Πιστόριους κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.
«Ομως ασφαλώς αυτές δεν θα έφταναν τόσο μακριά όσο σήμερα ή τόσο μακριά όσο (προβλέπεται) στην τελευταία πρόταση του Αμερικανού προέδρου», συνέχισε ο υπουργός.
Οι ΗΠΑ δεν έχουν αποκαλύψει λεπτομέρειες για το σχέδιο συμφωνίας, αλλά έχουν αφήσει να εννοηθεί πως προβλέπει το πάγωμα της γραμμής του μετώπου και την αναγνώριση de jure του ελέγχου της χερσονήσου της Κριμαίας, που έχει προσαρτήσει η Ρωσία, με αντάλλαγμα την ειρήνη.
Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios αναφέρθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα σε αμερικανικό σχέδιο που παρουσιάστηκε σε Ουκρανούς αξιωματούχους και προβλέπει τη de facto αναγνώριση από την Ουάσιγκτον του ρωσικού ελέγχου στις ουκρανικές περιφέρειες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ (ανατολικά) και Χερσώνα και Ζαπορίζια (νότια).
Ο κ. Πιστόριους στην ίδια συνέντευξη εξήρε τη συνάντηση που είχαν το Σάββατο στη Ρώμη, στο περιθώριο της κηδείας του πάπα Φραγκίσκου, οι Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Ταυτόχρονα, τα πράγματα εξελίσσονται καθημερινά, θα μπορούσαμε σχεδόν να πούμε», συμπλήρωσε. «Οι ενδείξεις είναι πολύ αντιφατικές: ενίοτε πολύ φιλικές, ενίοτε πολύ εχθρικές (…) Θα έλεγα πως οι πράξεις μιλούν από μόνες τους, σε τελευταία ανάλυση», κατέληξε.