Τα Ιουλιανά
«Αν η μισή μου καρδιά βρίσκεται γιατρέ εδώ πέρα, η άλλη μισή στο Παρίσι βρίσκεται» είπε η χήρα στον αγαπημένο καρδιολόγο της αστικής Λευκωσίας, κατά το ετήσιο check up της. «Σας ακούω κάπως προβληματισμένη, αγαπητή μου Ιουλία». «Είναι γιατί το κοσμικό τσουνάμι παρέσυρε και το τελευταίο οχυρό. Όλη αυτή η ανενδοίαστη επίδειξη πλούτου, όλη αυτή η προκλητική χλιδή, μόνο θλίψη μου προκαλεί, γιατρέ».
«Τι ζήλεψες, τι τα ’θελες τα ένδοξα Παρίσια» σχολίασε σκωπτικά η αριστερή (με την καλή έννοια) Κουλλίτσα Κυριακού, καθώς το καρέ χάζευε τις φωτογραφίες του «γάμου της χρονιάς». Ο εκπρόσωπος Tύπου του ΔΗΚΟ Θεόδωρος Μανιταράς και η ιατρός Άντια Στυλιανού ανέβασαν τον κοσμικό πήχη ψηλά, με μια υπερπαραγωγή χολιγουντιανών προδιαγραφών. Το ζεύγος υποδέχτηκε τους κοσμικούς φίλους του στον Σηκουάνα, ενώ τo δείπνο του γάμου δόθηκε στο opera ballroom του ξενοδοχείου Intercontinental. Δεν έχει νόημα να αναλωθούμε σε περιγραφές, αφού οι νεόνυμφοι φρόντισαν να υπάρχει άφθονο υλικό εκεί έξω προς τέρψη του φιλοθεάμονος κοινού.
Όπως σημείωσε πάντως η Ιουλία μια φράση αποδίδει το γαμήλιο σόου: «Όλα στον υπερθετικό βαθμό». «Τουτέστιν;». «Τουτέστιν, show me the money» συμπλήρωσε και ζήτησε από τη Ρωσίδα να τους σερβίρει τα Kir Royale. «Μια επίγευση σαμπάνιας από το My own private Paris» συνέχισε, παραδομένη στον κινηματογραφικό της οίστρο. Για μια στιγμή ένιωσε ότι βρισκόταν στη σκιερή αυλή του Hotel Costes και χαμογέλασε…
Έκλεισε τα μάτια της και αναπόλησε τα περασμένα, όλα όσα δεν ένιωσε ποτέ την ανάγκη να μοιραστεί με κανένα: τα ψώνια στην Colette και τη rue Cambon, τις εκθέσεις στο Πομπιντού και το Μουσείο Ορσέ, μια μέρα στην αγορά της Βαστίλης με ζεστή μπαγκέτα και κατσικίσιο τυρί, τους καφέδες στο Les Philosophes στο Marais, τις βόλτες στον Κήπο του Λουξεμβούργου, τα πιάτα του Alain Ducasse και τα γλυκά του Cédric Grolet. «Ιδιωτικές απολαύσεις που ποτέ δεν έγιναν δημόσιο θέαμα. Ποιος μας το παραλάλησε αλήθεια ότι θα ζούσαμε αρκετά για να δούμε τη μετάλλαξη των ιερών συμβόλων: Liberté, Égalité, Fraternité… Socialité!» σάρκασε η Ιουλία.
Εν τω μεταξύ, στη νήσο των Αγίων, με τη θερμοκρασία αλλά και το πολιτικό θερμόμετρο να έχουν ανέβει στα ύψη, η Λεμεσός συνέχισε να πετά. Όσοι πλούσιοι και διάσημοι δεν συμμετείχαν στους γαμήλιους εορτασμούς στο Παρίσι διασκέδασαν στον Ρέμο και τη Φουρέιρα. Ένα πρόγραμμα για γερά πορτοφόλια, που τίμησε και ο Τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέα με τον Βαγγέλη Μαρινάκη. «Ζωάρα!» σχολίασε η σιεροκουτάλα η Κούταλου και οι υπόλοιπες κυρίες κατάνευσαν σιωπηλά.
Αν και η προηγούμενη εβδομάδα έδωσε άφθονο υλικό στο εγχώριο κοσμικό ρεπορτάζ, ο «τίτλος του μήνα» δεν ήταν κυπριακός. Ένα ελληνικό website το τερμάτισε: «Ήταν όλες οι πάμπλουτες εκεί: Βαρδινογιάννη, Μαρινάκη & Λαιμού, παρέδωσαν μαθήματα στιλ στη Αθηναϊκή Ριβιέρα». Ένα «chapeau» από το καρέ είναι λίγο, πολύ λίγο…
Σε άλλα νέα, η σύλληψη του εν αργία αρχιμανδρίτη Νεκτάριου μας έμαθε πολλά χριστιανικά και χρήσιμα. Όπως, επί παραδείγματι, ότι η αγορά ενός πολυελαίου ανέρχεται σε 8.000 ευρώ ενώ 3.000 ευρώ κοστίζει η λειψανοθήκη της Αγίας Θέκλας. Αν την Αγία πάλι τη θέλεις σε εικόνα η τιμή πέφτει στα 750 ευρώ. Σε αντίθεση με την Αγία Θέκλα, η εικόνα του Αγίου Εφραίμ ανεβαίνει στις 5.000 ευρώ. Σύμφωνα με μαρτυρία πιστής, η οποία βρήκε το ποσό υπερβολικό, ο πληθωρικός αρχιμανδρίτης της έδωσε την εξής αποστομωτική απάντηση: Εμείς θέλουμε να κάνουμε εικόνες που να σου μιλούν και όχι Μίκι Μάους». «Ο Θεός να μας ελεήσει» μουρμούρισε η συνταξιούχος Θεολόγος Θεοπίστη Θεοδούλου και κατέβασε το Kir Royale άσπρο πάτο.
«Δεν συμβαίνουν μόνο στην Εκκλησία πράγματα και θαύματα» είπε η Ευγενία η Καλαμαρού στη Θεοπίστη για να την παρηγορήσει. Στο ευαγές ΡΙΚ οι εργαζόμενοι έλαβαν μήνυμα από τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή Κώστα Νικολαΐδη με τον εύγλωττο τίτλο “Καλοκαιρινή ενδυμασία”. Απολαύστε υπεύθυνα: «Αγαπητοί συνάδελφοι, παρακαλώ να προσεχθεί λίγο η καλοκαιρινή ενδυμασία στην εργασία. Παράδειγμα τα φλι φλο συνάδουν περισσότερο με έξοδο σε παραλία παρά σε εργασία». Οι κυρίες γέλασαν με την καρδιά τους, κυρίως για τα «φλι φλο» (γιατί όχι «φλιφλό» κύριε Διευθυντά;), τα οποία γνωρίζουμε επίσης ως φλιπ φλοπ ή σαγιονάρες.
Σαν να μην έφτανε ο καύσωνας το καρέ έμαθε και τα καυτά νέα που μας ήρθαν από τη μακρινή Ινδία. Εκεί ζει ο αστρολόγος Kushal Kumar, ο «Νέος Νοστράδαμος» όπως αποκαλείται, ο οποίος με ένα περίπλοκο γεωπολιτικό σκεπτικό προέβλεψε την ημερομηνία έναρξης του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου. Η ημερομηνία (18 Ιουνίου) πέρασε τελικά χωρίς να σκάσει μύτη, οπότε δεν έχουμε παρά να περιμένουμε την άλλη εμβληματική του πρόβλεψη για την «ημέρα της κρίσεως», την 29η Ιουνίου.
Η Θεοπίστη Θεοδούλου έφτυσε στον κόρφο της ενώ οι άλλες κυρίες χαμογέλασαν συγκαταβατικά. Ώσπου η Ιουλία Παλαιολόγου Ουίλσον, αδίστακτη ως συνήθως, τις ενημέρωσε για την απειλητική δήλωση του Χριστόφορου -Νεβερσαρέντερ- Τορναρίτη ότι αναζητεί… 56 Φειδίες! Για τη δική μας Βουλή προφανώς, το 2026 κι όποιος αντέξει. Ξαφνικά, μια πηχτή σιωπή απλώθηκε στο δωμάτιο που την έκοβες θαρρείς με το μαχαίρι. Ώσπου ακούστηκε η τρεμάμενη φωνή της θεοσεβούμενης Θεοπίστης να ψιθυρίζει έντρομη «Θα πεθάνουμε όλοι», με τη δυσοίωνη προφητεία του Νέου Νοστράδαμου για το τέλος του κόσμου να πλανιέται στην ατμόσφαιρα.