Του Βασίλη Νέδου
Ως παράγων περαιτέρω περιπλοκής της κατάστασης ανάμεσα στην Αθήνα και στην Άγκυρα λειτουργεί η αποστολή του ερευνητικού πλοίου «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα, τη στιγμή που από την πλευρά της τουρκικής προεδρίας έχει αναγγελθεί ότι οι αντίστοιχες δραστηριότητες του «Ορούτς Ρέις» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα αναστέλλονται, προκειμένου να υπάρξει «άνευ όρων» διάλογος.
Η Αθήνα είχε ήδη απορρίψει ένα τόσο περιοριστικό ενδεχόμενο, αλλά οι χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περί συνέχισης «μέχρι τέλους» των τουρκικών σχεδίων στην Ανατολική Μεσόγειο, υποδηλώνουν ότι o δρόμος μέχρι τον όποιο διάλογο (δηλαδή την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών) είναι σπαρμένος με αρκετά εμπόδια.
Χθες, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε για την κατάσταση τηλεφωνικώς με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις επαφές που είχε εκ του σύνεγγυς στο Παρίσι με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και για τη χθεσινή, μακρά τηλεφωνική συνομιλία του με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν.
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της τελευταίας, ο κ. Πούτιν ανήγγειλε στον κ. Αναστασιάδη ότι στις 8 Σεπτεμβρίου θα επισκεφθεί τη Λευκωσία ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, προκειμένου να αναλυθούν οι εξελίξεις και να αναληφθούν «από κοινού δράσεις» για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Λίγες ώρες νωρίτερα, απαντώντας σε ερώτηση Έλληνα ανταποκριτή, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνιζε ότι «οι ΗΠΑ παραμένουν βαθιά προβληματισμένες από τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων εντός των υδάτων της Κύπρου. Αυτά τα προκλητικά βήματα αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις».
Δένδιας - Χριστοδουλίδης
Για την κατάσταση συνομίλησαν τηλεφωνικώς και οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας και Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο κ. Δένδιας επανήλθε χθες στη συζήτηση περί διαλόγου, τονίζοντας πως για να καταλήξουν οι επαφές που γίνονται σε τεχνικό επίπεδο σε συζητήσεις, «πρέπει η Άγκυρα να καταλάβει ότι πρέπει να απέχει από προκλήσεις, να απέχει από παραβατικές συμπεριφορές. Δεν μπορεί να συζητάμε και συγχρόνως, ακριβώς το ίδιο χρονικό σημείο, να εκδηλώνονται παραβατικές συμπεριφορές. Τότε ποια έννοια έχει η συζήτηση;».
Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε (ρ/σ ΑΝΤ1) ότι, μετά την έξοδο του «Μπαρμπαρός», βεβαίωσε τον Κύπριο ομόλογό του πως η Ελλάδα θα στηρίξει την επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας. Όπως είπε, «η Ελλάδα έχει πει ξεκάθαρα ότι θα στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία με όποιον τρόπο η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ζητήσει αυτή την στήριξη, παραδείγματος χάριν με την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας».
Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε και χθες ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να συρθεί σε οποιαδήποτε συζήτηση υπό όρους παραβατικότητας, εκβιασμών, πιέσεων. Δεν πρόκειται να συμβεί αυτό το πράγμα, να είμαστε ξεκάθαροι από την αρχή, για να μην υπάρχει οποιαδήποτε παρεξήγηση από την άλλη πλευρά».