Μία στις τρεις γυναίκες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση έχει υποστεί σωματική βία, συμπεριλαμβανομένων απειλών ή σεξουαλικής βίας, σύμφωνα με έρευνα με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών.
Στην έρευνα συμμετείχαν γυναίκες ηλικίας από 18 έως 74 ετών και από τις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. και σύμφωνα με τη Σίπρα Ραούτιο, διευθύντρια του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε., αποκαλύπτεται μια «αόρατη επιδημία».
Σύμφωνα με τη μελέτη, το ένα τρίτο των 229 εκατ. γυναικών που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έχει υποστεί κάποια μορφή βίας, όπως «χαστούκια, χτυπήματα, κλοτσιές, βιασμούς ή απειλές για άσκηση βίας». «Στην Ε.Ε., το 2024, η ασφάλεια των γυναικών εξακολουθεί να μην είναι εγγυημένη», επισημαίνει η Σίπρα Ραούτιο, που περιγράφει μια «θλιβερή πραγματικότητα», καθώς τα στοιχεία παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητα από αυτά που δημοσιεύθηκαν σε έρευνα του 2014 σε ολόκληρη την Ε.Ε. για τη βία κατά των γυναικών. «Μια δεκαετία αργότερα, συνεχίζουμε να γινόμαστε μάρτυρες των ίδιων συγκλονιστικών επιπέδων βίας που πλήττουν μία στις τρεις γυναίκες», εξηγεί.
Στην ίδια έρευνα διαπιστώνεται ότι μία στις έξι γυναίκες στην Ε.Ε. είχε υποστεί σεξουαλική βία, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού, κατά την ενηλικίωση. Οπως αναφέρει η Σίπρα Ραούτιο, «το σπίτι εξακολουθεί να είναι επικίνδυνο μέρος για πολλές γυναίκες», αφού περίπου 19% των γυναικών δήλωσαν ότι είχαν αντιμετωπίσει βία ή απειλές βίας από άτομο που ζούσε στο νοικοκυριό τους.
Οσον αφορά τον χώρο εργασίας, διαπιστώνεται ότι μία στις τρεις έχει δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση, με αναφορές που κυμαίνονταν από απρεπή αστεία έως βλέμματα και προσπάθεια σεξουαλικής προσέγγισης. Στις γυναίκες ηλικίας 18 έως 29 ετών, το ποσοστό ανήλθε στο 42%.
Μικρό το ποσοστό καταγγελιών
Παρά το μεγάλο ποσοστό βίας, μόλις το 14% των γυναικών δήλωσε ότι είχε καταγγείλει τα περιστατικά βίας στην αστυνομία. Οι λόγοι πολλοί: ανησυχία για την ασφάλειά τους, αισθήματα ντροπής ή έλλειψη εμπιστοσύνης στις αρχές. «Αυτή η ανεπαρκής καταγγελία των περιστατικών σημαίνει ότι έχουμε μια αόρατη επιδημία βίας στην Ευρώπη», είπε η Σίπρα Ραούτιο.
Από την πλευρά της, η Καρλίν Σέλε, διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων, συνέδεσε τα χαμηλά ποσοστά καταγγελιών με τα αισθήματα «ντροπής και ευθύνης» που συνεχίζουν να συνδέονται με τη βία κατά των γυναικών. «Η ανησυχητική πραγματικότητα δεν είναι μόνο πόσες γυναίκες βιώνουν βία στην Ε.Ε., αλλά και πόσες γυναίκες δεν αναφέρουν τα περιστατικά βίας», λέει και ζητά την υιοθέτηση προσεγγίσεων με επίκεντρο τα θύματα και πολιτισμικά ευαίσθητες προσεγγίσεις που θα επιτρέψουν στις γυναίκες να αισθανθούν ασφαλείς και να μιλήσουν.
Σύμφωνα με την Καρλίν Σέλε, τα ευρήματα της μελέτης είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά δεδομένου του πολλαπλασιασμού του μισογυνικού περιεχομένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Αυτό που βλέπουμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ότι υπάρχει μια άνοδος αφηγήσεων, στρατηγικών, κινημάτων ενάντια στο γυναικείο φύλο», λέει η Σέλε, με αποτέλεσμα «οι γυναίκες να γελοιοποιούνται και αυτό το αίσθημα ενάντια στο γυναικείο φύλο χρησιμοποιείται για να αλλάξει πράγματα στην κοινωνία, επιδεινώνοντας την κατάσταση στην οποία ζούμε».
Το διακύβευμα αυτού του αγώνα είναι υψηλό, επισημαίνει η Καρλίν Σέλε, καθώς η βία κατά των γυναικών κοστίζει στην Ε.Ε. περίπου 289 δισ. ευρώ ετησίως, εξαιτίας των απωλειών για την οικονομία, αλλά και του κόστους δημόσιων υπηρεσιών όπως η νομική και η στεγαστική βοήθεια. «Επομένως, εκτός από τον ανθρώπινο πόνο και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των γυναικών, συνεπάγεται επίσης τεράστιο οικονομικό κόστος για την Ευρωπαϊκή Ενωση», εξηγεί.
Πηγή: The Guardian