ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μπήκαν οι υπογραφές στη συμφωνία ασφαλείας Ελλάδας – Ουκρανίας

Είναι ίδια με εκείνες που συνήφθησαν μεταξύ του Κιέβου και άλλων 25 κρατών και οργανισμών με στόχο την ενίσχυση της χώρας και εν καιρώ τη στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της

Του Βασίλη Νέδου

Στην υπογραφή της διμερούς συμφωνίας ασφαλείας για τη στήριξη και ανοικοδόμηση της Ουκρανίας αλλά και τη συνέχιση παροχής στρατιωτικής βοήθειας προχώρησαν χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η συμφωνία δεν ξεφεύγει από τα τυποποιημένα πρότυπα που συνήφθησαν ανάμεσα στην Ουκρανία και 25 κράτη και οργανισμούς, με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της χώρας και εν καιρώ τη στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της.

Οπως έγινε γνωστό, η συμφωνία προβλέπει συνεργασία και κοινά εγχειρήματα σε μια σειρά από τομείς, όπως η οικονομία, οι μεταρρυθμίσεις, η ενέργεια, η πολιτική προστασία, η ανοικοδόμηση και ανάκαμψη της Ουκρανίας, η πολιτιστική συνεργασία και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Από την ελληνική πλευρά έχει ιδιαίτερη σημασία η ανοικοδόμηση της Οδησσού, την οποία ο κ. Μητσοτάκης είχε δεσμευθεί ότι θα στηρίξει ήδη κατά την επίσκεψή του τον περασμένο Μάρτιο, καθώς η πόλη έχει ιστορικούς δεσμούς με την Ελλάδα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ανοικοδόμηση παρουσιάζει ευκαιρίες για ελληνικές εταιρείες και για συνέργειες τόσο με ευρωπαϊκές όσο και με ουκρανικές εταιρείες, ενώ στη συμφωνία υπάρχει αμοιβαία δέσμευση για τη συνεργασία εταιρειών των δύο χωρών, καθώς και για συνεργασία στους τομείς της παραγωγής και μεταφοράς πράσινης ενέργειας, στις θαλάσσιες μεταφορές, στα logistics.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι όσον αφορά τη στρατιωτική βοήθεια, η Ελλάδα «στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, στο μέτρο του δυνατού και εφόσον δεν υποβαθμίζονται οι εγχώριες αμυντικές ικανότητες. Η στήριξη αυτή προβλέπεται ήδη από τις δεσμεύσεις της Ελλάδας στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ».

Ηδη χθες ο κ. Ζελένσκι ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη, ενώ αναφέρθηκε και σε ένα ειδικό θέμα που είναι η εκπαίδευση χειριστών για τα μαχητικά F-16 από την Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.), κάτι που ακόμα δεν έχει προχωρήσει ικανοποιητικά. Υπενθυμίζεται ότι τα πρώτα F-16 που έχουν παραχωρήσει χώρες της Ε.Ε. στην Ουκρανία ήδη δραστηριοποιούνται πάνω από τη χώρα. Πάντως το Κίεβο εξακολουθεί να ζητάει τη συνδρομή της Ελλάδας σε οπλικά συστήματα, κυρίως αντιαεροπορικά μέσου βεληνεκούς, πυροβόλα καθώς και πυρομαχικά. Υπενθυμίζεται ότι ειδικά στον τομέα των πυρομαχικών πυροβολικού η Ελλάδα έχει ήδη δώσει, είτε απευθείας είτε πουλώντας στις ΗΠΑ και στην Τσεχία, δεκάδες χιλιάδες βλήματα. Στις πιο πρόσφατες λίστες με αιτήματα, οι Ουκρανοί επανήλθαν στην ανάγκη για ενίσχυσή τους με φορητά αντιαεροπορικά (MANPADS) τύπου Stinger, αλλά και ραντάρ για την ανίχνευση πυρών πυροβολικού και όλμων, που επιτρέπουν στη συνέχεια την προσβολή του επιτιθέμενου με πλήγματα υψηλής ακρίβειας.

Το «σχέδιο νίκης»

Στις Βρυξέλλες ο Ουκρανός πρόεδρος βρέθηκε κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, προκειμένου να παρουσιάσει στους Ευρωπαίους ηγέτες το «σχέδιο νίκης» του. Επί της ουσίας για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπάρχουν δύο τρόποι για το τέλος του πολέμου: είτε η Ουκρανία θα παραλάβει πυρηνικά όπλα ώστε να αποτρέψει τις ρωσικές επιθέσεις είτε θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. «Η πρόσκληση [να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ] θα αποτελέσει προληπτικό βήμα για να δείξουμε ότι δεν είναι ο Πούτιν που αλλάζει τον κόσμο», τόνισε, για να προσθέσει ότι «δεν μπορεί ο επιτιθέμενος να δημιουργήσει μια νέα διεθνή τάξη». Στη σχετική συνέντευξη Τύπου ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε, πάντως, ότι συζήτησε το θέμα της νατοϊκής ένταξης του Κιέβου και με τον υποψήφιο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ. «Ανέφερα τα επιχειρήματά μου και εκείνος συμφώνησε με αυτά», είπε χαρακτηριστικά.

Λίγες ώρες πριν ο Β. Ζελένσκι επισκεφθεί και την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο νέος γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Μαρκ Ρούτε, δεν θέλησε πάντως να δεσμευτεί για την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας, επιμένοντας ότι προτεραιότητα τώρα είναι να διασφαλιστεί ότι το Κίεβο θα είναι σε θέση να διαπραγματευτεί την καλύτερη δυνατή συμφωνία στις μελλοντικές συνομιλίες του με τη Μόσχα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X