Money Review
Λατρεύει την τεχνολογία και τα social media. Απολαμβάνει να παρακολουθεί δημοσκοπήσεις, όσο τουλάχιστον είναι ευνοϊκές για αυτόν και πιστεύει ότι μπορεί να διοικήσει την χώρα του με εντολές από το τηλέφωνο και μηνύματα στο Twitter. Φροντίζει να συγκεντρώσει ολόενα και περισσότερες εξουσίες, να φιμώσει επικριτικές φωνές, να κλέψει ιδέες από το «εγχειρίδιο» Τραμπ και να μιμηθεί το παράδειγμα απολυταρχικών ηγετών. Αλλά παρόλα αυτά έχει πείσει ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών του Ελ Σαλβαδόρ ότι αυτό που τους δίνει είναι «ελευθερία»: από την καταπίεση μεγάλων δυνάμεων, όπως οι ΗΠΑ και πιο πρόσφατα από τα «δεσμά του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος». Αυτό το τελευταίο το κάνει, όπως υποστηρίζει, υιοθετώντας το Bitcoin ως επίσημο νόμισμα. Όλες οι επιχειρήσεις της χώρας από σήμερα είναι υποχρεωμένες να το δέχονται, μαζί με το δολάριο, ως μέσο πληρωμής, ενώ και το ίδιο το κράτος θα το αποδέχεται για την πληρωμή φόρων και εισφορών.
Μπορεί αυτό να λειτουργήσει σε μία πάμφτωχη χώρα, στην οποία 7 στους 10 δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό, αλλά και ανάλογο ποσοστό δεν εμπιστεύονται το Bitcoin και δεν ξέρουν πώς να το χρησιμοποιούν; Ο Ναγίμπ Μπουκέλε, ο πρώην διαφημιστής, που ίδρυσε το 2017 το κόμμα Nuevas Ideas (Νέες Ιδέες) και το 2019 (σε ηλικία μόλις 37 ετών) έσπασε τον δικομματισμό για να ανέλθει στην εξουσία με το 53% των ψήφων, είναι σίγουρος πως η απάντηση είναι θετική. Το Bitcoin θα μας σώσει διακηρύσσει με κάθε ευκαιρία, απορρίπτοντας την κριτική όσων κάνουν λόγο για ένα επικίνδυνο πείραμα που θα παγιδεύσει σε πρωτόγνωρες καταστάσεις τα ήδη δοκιμαζόμενα νοικοκυριά. Είναι το «εισιτήριο» της «οικονομικής απελεύθερωσης», της «εξόδου από τη φτώχεια», αφού θα απογειώσει το εισερχόμενο συνάλλαγμα από το εξωτερικό (που ήδη καλύπτει το 24% του ΑΕΠ) υποστηρίζει, χωρίς να εξηγήσει το πώς ακριβώς. Και αναγκάζει να στρέψουν όλους το βλέμμα στην πιο πυκνοκατοικημένη χώρα της Κεντρικής Αμερικής για να δουν εάν το πείραμά του θα πετύχει.
Ο Μπουκέλε έχει «κερδίσει» χαρακτηρισμούς όπως «λαϊκιστής των μεταρρυθμίσεων» και «απολυταρχικός hipster». Αντανακλούν εν πολλοίς την αντιφατική προσωπικότητα του νεότερου ηγέτη της Λατινικής Αμερικής, ο οποίος εξελέγη κάνοντας σημαία τη μάχη κατά της διαφθοράς και του συστήματος για να δημιουργήσει το δικό του πανίσχυρο σύστημα μετά και την απομάκρυνση μελών του Ανώτατου Δικαστηρίου. Η πολιτική του, λέει ο ίδιος, δεν είναι ούτε αριστερή ούτε δεξιά. Είναι «εφαρμογή και αποτέλεσμα». Στις δημόσιες εμφανίσεις του με casual ντύσιμο αρκείται σε επικοινωνιακές ατάκες και αποφεύγει τις μεγάλες ομιλίες. Και στα social media θυμίζει συχνά παρορμητικό έφηβο. Αλλά πείθει.
Στο Twitter κατέφυγε ακόμη και για να πει στους ξένους επενδυτές για τα προνόμια και τις φοροελαφρύνσεις που τους περιμένουν εάν τοποθετήσουν τα χρήματά τους στον νέο «παράδεισο» του Ελ Σαλβαδόρ. Σίγουρα δεν εξέπληξε με την επιλογή του όσους τον ακολουθούν στην πλατφόρμα. Εκεί τον έχουν δει ακόμη και να αλλάζει τη φωτογραφία του προφίλ του με μία εικόνα, που τον εμφάνιζε πάνω σε διαστημόπλοιο συνοδευόμενη από τη λεζάντα «οι φήμες για απαγωγή μου από εξωγήινους είναι εντελώς αβάσιμες». Όσο για τους χρήστες του TikTok δύσκολα μάλλον θα ξεχάσουν το βίντεο που ανέβασε με τον ίδιο πάνω σε ένα στρατιωτικό όχημα και εκατοντάδες στρατιώτες από κάτω να τον χαιρετούν. Το κερασάκι στην τούρτα η μουσική υπόκρουση: Ένα reggaeton κομμάτι με τον τίτλο «Bichota» (αγγλιστί The Big Shot). Έμοιαζε να βγαίνει από κινηματογραφική παρωδία, αλλά ήταν η «αυθεντική» εικόνα που με τόση επιτυχία πουλάει ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ στους ψηφοφόρους του.
Όσο περισσότερο δέχεται μάλιστα επικρίσεις για το στυλ διακυβέρνησης, αλλά και τη ροπή στον αυταρχισμό, τόσο περισσότερο φαίνεται να ανεβαίνει η δημοτικότητά του. Κάποια στιγμή έφτασε να εκτιναχθεί στο 90%. Μένει να φανεί εάν το Bitcoin θα την θωρακίσει ή θα φέρει την κατάρρευσή της.