ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μενγκ Γουαντζού: Η πριγκίπισσα της Huawei και ο δράκος του παραμυθιού

Θα μάθει στις 21 Οκτωβρίου πότε θα εκδοθεί η οριστική απόφαση του καναδικού δικαστηρίου για την έκδοσή της στις ΗΠΑ ή όχι

Money Review

Οι ακροάσεις στη δικαστική αίθουσα του Βανκούβερ ολοκληρώθηκαν πριν από λίγες ημέρες, με την κάθε πλευρά να παρουσιάζει τα επιχειρήματά της σε έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς «πολέμους» των τελευταίων ετών με έντονο και το πολιτικό άρωμα. Τώρα η Μενγκ Γουαντζού, γνωστή και ως Σαμπρίνα Μενγκ, δεν έχει κάτι άλλο από το να περιμένει. Η πρώην οικονομική διευθύντρια της Huawei, κόρη του ιδρυτή του κινεζικού κολοσσού τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, θα μάθει στις 21 Οκτωβρίου, όπως ανακοινώθηκε, πότε θα εκδοθεί η οριστική απόφαση του καναδικού δικαστηρίου για την έκδοσή της στις ΗΠΑ ή όχι.

Έως τότε μένει υπό κατ’οίκον περιορισμό. Όχι όπου κι όπου, αλλά σε μία βίλα 11 εκατομμυρίων δολαρίων με αρκετές ανέσεις. Όταν εξέρχεται από αυτήν φοράει ειδικό βραχιολάκι εντοπισμού στο πόδι της. Βεβαίως δεν είναι ελεύθερη να φύγει από τον Καναδά και να επιστρέψει στο Χονγκ Κονγκ ή στα ταξίδια της στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με τις οποίες διαπραγματευόταν τη συμμετοχή της Huawei στα δίκτυα 5G έως και τα τέλη του 2018. Τον Δεκέμβριο εκείνου του έτους συνελήφθη στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Βανκούβερ, ύστερα από ένταλμα των ΗΠΑ, με την κατηγορία της τραπεζικής απάτης.

Οι αμερικανικές αρχές υποστηρίζουν ότι παραπλάνησε την HSBC σχετικά με τις συναλλαγές της εταιρείας στο Ιράν, χρησιμοποιώντας μία εταιρεία – βιτρίνα, τη Skycom. Η Huawei βεβαίως από την πλευρά της διατείνεται ότι η σύλληψη είναι πολιτικά υποκινούμενη και έρχεται στο πλαίσιο του ευρύτερου «πολέμου» που έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ στις κινεζικές εταιρείες τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Τις εγκαλούν για κατασκοπεία για λογαριασμό του Πεκίνου. Για αυτό και οι δικηγόροι της 49χρονης θέλουν με κάθε τρόπο να αποφύγουν την έκδοση στις ΗΠΑ, όπου όπως λένε δεν υπάρχει περίπτωση να έχει δίκαιη δίκη. Σε περίπτωση που καταδικαστεί από αμερικανικό δικαστήριο κινδυνεύει με ποινή κάθειρξης 30 ετών.

Πώς έφτασε όμως η Μενγκ να είναι ένα από τα πιο ισχυρά πρόσωπα στο κινεζικό επιχειρείν και κεντρικό πρόσωπο στον σινο-αμερικανικό εμπορικό πόλεμο; Το παραμύθι της «πριγκίπισσας της Huawei», όπως συχνά την αποκαλούν τα διεθνή μέσα, ξεκινάει το 1972 στην πόλη Τσενγντού της Σιτσουάν. Γεννήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου εκείνου του έτους. Ο πατέρας της είναι ο Ρεν Ζενγκφέι, τότε ακόμη στρατηγός του κινεζικού στρατού. Στο επιχειρείν θα μπει λίγα χρόνια αργότερα. Η Huawei ιδρύεται όταν η Σαμπρίνα, όπως τη φωνάζουν οι φίλοι, είναι 16 ετών. Την ίδια χρονιά η ίδια επιλέγει να λάβει το επίθετο της μητέρας της, Μενγκ Γιουν.

Η Σαμπρίνα σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας Huazhong, από το οποίο και έλαβε μάστερ στη λογιστική. Πριν ακόμη ολοκληρώσει τις σπουδές της εργάστηκε στην China Construction Bank ως γραμματέας. Το 1993 εργάστηκε σε χαμηλόβαθμες θέσεις της Huawei και το 1998 εντάχθηκε στο οικονομικό της τμήμα. Πέρασε σταδιακά από τις θέσεις της επικεφαλής διεθνών λογιστικών προτύπων, επικεφαλής οικονομικών υποθέσεων στο Χονγκ Κονγκ και διευθύντριας Λογιστηρίου. Έζησε για ένα διάστημα στον Καναδά, αλλά από το 2008 επέλεξε ως έδρα για τη μόνιμη κατοικία της το Χονγκ Κονγκ μαζί με τον σύζυγό της, Λιου Σιουαζόνγκ, επιχειρηματία και πρώην στέλεχος της Huawei. Παντρεύτηκαν το 2007 και έχουν μαζί μία κόρη. Η Μενγκ έχει ακόμη τρεις γιους από προηγούμενους γάμους της για τους οποίους ελάχιστα είναι γνωστά.

Το 2011 όταν η Huawei δημοσίευσε για πρώτη φορά τα ονόματα των κορυφαίων στελεχών της ήταν ήδη οικονομική διευθύντρια (CFO) του ομίλου. Τον Μάρτιο του 2018 λίγους μήνες πριν από τη σύλληψή της απέσπασε και τον τίτλο της αντιπροέδρου του Δ.Σ στη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία της Κίνας με 180.000 υπαλλήλους. Τότε φαινόταν να ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για το happy end στο παραμύθι της, το οποίο θα ολοκληρωνόταν με τη Σαμπρίνα να διαδέχεται τον πατέρα της στο τιμόνι της εταιρείας. Αυτό τουλάχιστον γραφόταν τότε πολύ έντονα στον διεθνή οικονομικό Τύπο, αν και ο ίδιος ο Ρεν φρόντιζε να βάζει φρένο στα σενάρια διαδοχής, δηλώνοντας στην Sina Tech «προς το παρόν κανένα από τα μέλη της οικογένειάς μου δεν διαθέτει τα προσόντα που απαιτούνται για να μπει στην κούρσα της διαδοχής». Δεν ήταν όμως ο πατέρας της που σκίασε ως «δράκος» το παραμύθι. Πρόλαβαν να πετάξουν φωτιές οι Αμερικανοί. Και τώρα περιμένουμε να δούμε πώς θα σβήσουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Money Review: Τελευταία Ενημέρωση