ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ιταλία: Ο πληθωρισμός διολίσθησε κάτω του 1%

Νέα πίεση στην ΕΚΤ

Money Review

Ο πληθωρισμός στην Ιταλία βυθίστηκε κάτω του 1% σε μια εξέλιξη που εντείνει τις πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επιταχύνει τις επιτοκιακές μειώσεις.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε μόλις κατά 0,8% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, έναντι 1,2% τον Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η στατιστική υπηρεσία της Ιταλίας. Η πτώση οφείλεται κυρίως στο κόστος ενέργειας, μεταφορών και επικοινωνιών και ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις αναλυτών σε έρευνα του Bloomberg.

«Ο δομικός πληθωρισμός έπεσε στο 1,8% τον Σεπτέμβριο από 2,3% τον Αύγουστο, έναντι των εκτιμήσεών μας για μικρή αύξηση. Η πτώση του δομικού πληθωρισμού στην Ιταλία στέλνει ένα ακόμα θετικό «σήμα» στην ΕΚΤ, επιβεβαιώνοντας την εικόνα μιας δυναμικής διαδικασίας αποπληθωρισμού», δήλωσε η οικονομολόγος Simona Delle Chiaie.

Εξάλλου, ταχεία είναι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού που παρατηρείται σε ολόκληρη την Ευρωζώνη των 20 χωρών, καθώς τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή για τη Γαλλία και την Ισπανία έδειξαν πτώση κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%.

Ως αποτέλεσμα, οι επενδυτές αύξησαν τα στοιχήματα για μια τρίτη μείωση επιτοκίων τον Οκτώβριο με την πιθανότητα για μια νέα κίνηση να ανέρχεται πλέον στο 80%. Συγκράτηση των τιμών έδειξαν και τα στοιχεία από 6 κρατίδια στη Γερμανία, ενώ το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στην αυριανή έκθεση της Eurostat για το σύνολο του μπλοκ των 20 χωρών με τους αναλυτές σε σε δημοσκόπηση του Bloomberg να προβλέπουν πληθωρισμό 1,8%.

Παρά την υποχώρηση της αύξησης των τιμών, ορισμένα γεράκια της ΕΚΤ δεν ήταν πρόθυμα να υποστηρίξουν ταχύτερη χαλάρωση της πολιτικής, επικαλούμενα τον αυξημένο πληθωρισμό υπηρεσιών που ξεπέρασε το 4% τον Αύγουστο.

Ωστόσο, η Ιταλία θα καλωσόριζε μια μείωση των επιτοκίων τον Οκτώβριο. Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι ισχυρίζεται ότι απαιτείται χαλαρότερη νομισματική πολιτική για να βοηθηθούν οι ευρωπαϊκές οικονομίες να αναπτυχθούν. Η κυβέρνησή της στοχεύει σε ανάπτυξη της τάξης του 1% το 2024, αλλά χρειάζεται μεγαλύτερο ποσοστό για να μειωθεί το χρέος που υπερβαίνει το 130% του ΑΕΠ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Money Review: Τελευταία Ενημέρωση