Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγεία επανήλθε με νέα αναφορά για τον θανατηφόρο ιό μετά την κοινή αποστολή κλιμακίου εμπειρογνωμόνων στο επίκεντρο της έξαρσης του νέου κορωνοϊού, μαζί με το κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CCDC), αναβαθμίζοντας τον σε πανδημία
«Είμαστε έντονα ανήσυχοι από τα επίπεδα εξάπλωσης και έντασης και από τα ανησυχητικά επίπεδα αδράνειας. Ως εκ τούτου προχωρήσαμε στην εκτίμηση ότι ο COVID-19 μπορεί να χαρακτηριστεί πανδημία», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, o Επικεφαλής του Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας,Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, την οποία παρέθεσε την Τρίτη, 11 Μαρτίου 2020.
Ποια είναι τα Συμπτώματα:
Σύμφωνα με την έρευνα του κλιμακίου ΠΟΥ-Κίνας και η οποία διεξήχθη μέχρι και τις 20 Φεβρουαρίου σε συνεργασία μαζί με το κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CCDC), τα συμπτώματα (σε ποσοστιαίες μονάδες) που παρουσίασαν τα 55.924 επιβεβαιωμένα κρούσματα τα οποία λήφθηκαν υπόψη στην έρευνα, είναι τα πιο κάτω:
Σημειώνεται πως άτομα μπορούν να νοσήσουν από τον ιό και να είναι «ασυμπτωματικοί» για ένα διάστημα, όπως διευκρινίζει στην έρευνα του ο ΠΟΥ, αλλά η πλειονότητα των περιπτώσεων παρουσίασαν συμπτώματα σε μεταγενέστερο στάδιο, κατά την θεραπεία τους.
Η Περίοδος Επώασης:
Η τρέχουσα επίσημη εκτιμώμενη περίοδος επώασης για τον νέο κορωνοϊό, COVID-19, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι μεταξύ 2 με 14 ημερών. Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν τα πρώτα κρούσματα μεταξύ της 5ης και της 7ης μέρας αφότου έχουν νοσήσει.
Ωστόσο, μια περίπτωση με επώαση 27 ημερών έχει αναφερθεί από την τοπική κυβέρνηση της επαρχίας Χουμπέι στις 22 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Επιπλέον, μια περίπτωση με περίοδο επώασης 19 ημερών, παρατηρήθηκε σε μελέτη της JAMA, που δημοσιεύθηκε στις 21 Φεβρουαρίου.
Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα;
Χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα προκαταρκτικά δεδομένα, η έκθεση της κοινής αποστολής ΠΟΥ-Κίνας μαζί με το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, που δημοσιεύθηκε στις 28 Φεβρουαρίου από τον ΠΟΥ, η οποία βασίζεται σε 55.924 εργαστηριακά επιβεβαιωμένες περιπτώσεις, παρατηρήθηκε ο ακόλουθος ενδιάμεσος χρόνος από την έναρξη των συμπτωμάτων έως την κλινική ανάκαμψη:
Μεταξύ των ασθενών που κατέληξαν, ο χρόνος από την εμφάνιση των συμπτωμάτων κυμαίνεται από 2 έως 8 εβδομάδες.
Παγκόσμιο Ποσοστό Θνησιμότητας
Ο Επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγέσιους, κατά τις εισαγωγικές του παρατηρήσεις σε ενημέρωση των ΜΜΕ, την 3η Μαρτίου 2020, δήλωσε πως σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά τα οποία συγκεντρώνει το Όργανο των Ηνωμένων Εθνών, το ποσοστό θνησιμότητας του COVID-19 κυμαίνεται γύρω στο 3,4%.
«Συνολικά, περίπου το 3,4% των αναφερόμενων κρουσμάτων του COVID-19 έχουν καταλήξει. Συγκριτικά, η εποχιακή γρίπη, κοστίζει τι ζωή σε πολύ λιγότερο από το 1%, των ατόμων που έχουν μολυνθεί».
Ποσοστό κινδύνου η ανά ηλικιακή ομάδα
Σύμφωνα με επίσημη έρευνα του κλιμακίου ΠΟΥ-Κίνας και του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CCDC), η οποία δημοσιεύθηκε στις 28 Φεβρουαρίου και συνέλεξε στοιχεία μέχρι και τις 20 Φεβρουαρίου, από 55,924 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού στη Κίνα, η πιο ευάλωτη ηλικιακά ομάδα, παρουσιάζεται να είναι αυτή των ατόμων άνω των 80 ετών, με τον ΠΟΥ να καθορίζει το ποσοστό θνησιμότητας αυτής της ομάδας στο 21.9%.
Σημείωση:
Τα ποσοστά που αναφέρονται παρακάτω δεν πρέπει να προστίθενται μέχρι το 100%, καθώς αντιπροσωπεύουν, τον κίνδυνο θανάτου που διατρέχει ένα άτομο μιας ηλικιακής ομάδας, εάν αυτό έχει μολυνθεί με τον νέο κορωνοϊό, COVID-19, με τα μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένα δεδομένα.
Ποσοστό Θνησιμότητας σε σχέση με προηγούμενες παθήσεις
Η επίσημη έρευνα του κλιμακίου ΠΟΥ-Κίνας και του κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CCDC), εξέτασε επίσης το ποσοστό των περιπτώσεων όπου κρούσματα τα οποία έπασχαν από άλλες χρόνιες παθήσεις, κατέληξαν, μετά και την λοίμωξη τους από τον νέο κορωνοϊό, COVID-19.
Οι χρόνιες παθήσεις οι οποίες εξετάστηκαν από το κλιμάκιο, είναι η Καρδιαγγειακή Νόσος, ο Διαβήτης, η Χρόνια Αναπνευστική Ασθένεια, η Υπέρταση και ο Καρκίνος.
Σημείωση:
Τα πιο κάτω ποσοστά επικινδυνότητας, αναλογούν στους θανούντες από την νέα νόσο οι οποίοι έπασχαν παράλληλα από άλλες, χρόνιες παθήσεις.
Ποσοστά θανάτων ανά ηλικιακή ομάδα
Σύμφωνα με Ιταλούς Αξιωματούχους και το Ιταλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (Istituto Superiore di Sanità), όλες οι ανθρώπινες απώλειες στη χώρα από τον νέο κορωνοϊό, ήταν άτομα μεγαλύτερα σε ηλικία των 50 ετών.
Τα υψηλότερα ποσοστά ανάμεσα στις ηλικιακές ομάδες των θανούντων στη χώρα «επίκεντρο» του ιού στη γηραιά ήπειρο, εμφανίζουν μέχρι στιγμής άτομα μεταξύ 70 με 79 ετών και 80 με 89 ετών.
Σημειώνεται πως αν και το ποσοστό των ασθενών άνω των 90 ετών που κατέληξαν από την νόσο κατατάσσεται στο 14% των θανάτων στη χώρα, παραμένει αρκετά υψηλό.
Τα ποσοστά που αναφέρονται παρακάτω αντιπροσωπεύουν, τα ποσοστά ανά ηλικιακή ομάδα των ασθενών που κατέληξαν στην Ιταλία, τα οποία είχαν μολυνθεί με τον νέο κορωνοϊό, COVID-19, με τα μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένα δεδομένα.
Ο COVID-19 σε σύγκριση με άλλους ιούς
Για λόγους σύγκρισης, το ποσοστό θνησιμότητας με την εποχική γρίπη στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μικρότερο από 0,1% (1 θάνατος ανά 1.000 περιπτώσεις).
Το ποσοστό θνησιμότητας για το σύνδρομο SARS (Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου) ήταν σχεδόν 10%, ενώ για το MERS (Αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής) το 34%.
Επηρεάζονται περισσότερο οι άντρες παρά οι γυναίκες;
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που συλλέχθηκαν μέχρι στιγμής και την καταγραφή της έρευνας του ΠΟΥ-Κίνας μαζί με το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η θνησιμότητα μεταξύ των ανδρών οι οποίοι έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό, COVID-19, είναι υψηλότερη από αυτή των ανδρών.
Σε έρευνα της, η γερμανική Deutsche Welle, αναφέρει πως ένας από τους λόγους είναι ότι το γυναικείο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο ανθεκτικό από το ανδρικό. Αυτό οφείλεται κυρίως στην γυναικεία ορμόνη οιστρογόνου, η οποία διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και καταπολεμά έτσι τους παθογόνους οργανισμούς ταχύτερα και πιο επιθετικά. Ενώ σε ότι αφορά τους άνδρες, η ανδρική σεξουαλική ορμόνη τεστοστερόνη, αναστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα. Παράλληλα, όπως αναφέρει το ίδιο το κλιμάκιο του ΠΟΥ-Κίνας στην έρευνα του, εκτός από τη γενετική διάθεση, ο τρόπος ζωής είναι επίσης καθοριστικός παράγοντας.
Οι άνδρες συνηθίζουν να ζουν συχνά πιο ανθυγιεινές ζωές από τις γυναίκες, με το αποτέλεσμα αυτού στη Κίνα, η οποία αποτέλεσε και την χώρα από όπου «ξεκίνησε» η πανδημία, περίπου το 52% του ανδρικού πληθυσμού είναι καπνιστές. Αντίθετα, το ποσοστό των γυναικών που καπνίζουν στη χώρα κυμαίνεται περίπου στο 3%. Αποτέλεσμα αυτού, ένα αναπνευστικό σύστημα το οποίο έχει αποδυναμωθεί είναι πιο ευαίσθητο στις λοιμώξεις «Αναπνευστικών Συνδρόμων», όπως αυτή του νέου κορωνοϊού, COVID-19.
Σημείωση:
Τα ποσοστά που αναφέρονται παρακάτω δεν πρέπει να προστίθενται μέχρι το 100%, καθώς αντιπροσωπεύουν, τον κίνδυνο θανάτου ανά φύλο, εάν ένα άτομο έχει μολυνθεί με τον νέο κορωνοϊό, COVID-19, με τα μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένα δεδομένα.