ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Tο καρπούζι και το πεπόνι - Η θεραπευτική τους αξία

Του Κωνσταντίνου Α. Ιακώβου*

Η πεπονιά, (αγγλ. και γαλλ. Melon) (Βοτ.)ˑ κοινή ονομασία του φυτού Cucumis melo του γένους Κουκουμής που καλλιεργείται στις θερμές περιοχές όλου του κόσμου για τον εδώδιμο καρπό του, τον γνωστό ως πεπόνι. Στην Ελλάδα καλλιεργείται με πεπονιές έκταση 75.000 στρεμμάτων με παραγωγή 16.000 περίπου τόνων. Οι καρποί της πεπονιάς πολύ στις διάφορες ποικιλίες ως προς το σχήμα, το μέγεθος, το χρώμα και το άρωμα της σάρκας. Ζυγίζουν από 1 έως 4 κιλά.

Οι διάφορες ποικιλίες πεπονιών περιέχουν ορισμένα διατροφικά συστατικά που δεν βρίσκονται σε καμιά άλλην τροφή. Το πεπόνι χάνιντιου έχει πατρίδα του την Ασία και θεωρείται πως το μοσχομυρωδάτο αυτό είδος φυόταν στην Αίγυπτο ήδη το 2400π.χ.

Η ποικιλία κανταλούπη έχει πατρίδα την Ινδία και τη Γουϊνέα όπου καλλιεργούνταν για πάνω από 2.000 χρόνια. Στην Ευρώπη πρωτοκαλλιεργήθηκεν από σπόρους που μεταφέρθηκαν απ΄ τη γενέτειρα του.

Το πλούσιο σε αλκαλικά χάνιντιου εισήχθη στην Αμερική το 1900 και παράγεται κυρίως στην Αριζόνα και την Καλιφόρνια. Διατίθεται στην αγορά όλο το χρόνο, σε αφθονία όμως το βρίσκει κανείς απ΄ τον Ιούλιο ως το Σεπτέμβριο.

Η Κανταλούπη διατίθεται στην αγορά απ΄ τα τέλη Μαΐου ως το Σεπτέμβριο, βρίσκεται σε αφθονία τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Οι ποικιλίες χάνιντιου και Καζάμπα, χειμωνιάτικες ποικιλίες, κόπτονται πριν την ωρίμανση και τα φρούτα παραμένουν εκτός ποστανιού μέχρι να ωριμάσουν.

Η επιλογή των πεπονιών πρέπει να γίνεται με βάση το άρωμα τους, τη γεύση τους και το πόσο σφιχτή είναι η φλούδα τους.

Η κανταλούπη μπορεί να έχει άγρια ή απαλή επιφάνεια ανάλογα με το είδος της.

Η φλούδα της ποικιλίας καζάμπα έχει χρυσαφί χρώμα και το ώριμο πεπόνι είναι βαρύ.

Ένα ώριμο πεπόνι της ποικιλίας χάνιντιου έχει κρεμώδες κίτρινο χρώμα στην επιφάνεια και συνήθως το σημάδι στο σημείο της ένωσης υποχωρεί όταν πιεστεί ελαφρά.

Τα ώριμα πεπόνια της ποικιλίας καζάμπα έχουν σάρκα στο χρώμα της κρέμας, τα χάνιντιου στο χρώμα της κιτρινωπής κρέμας και της κανταλούπης ανοικτό ή πιο σκούρο, σιμόν. Πεπόνι με σκούρα σάρκα σημαίνει πως είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α.

Το φυτό καρπουζιά είναι ιθαγενές της τροπικής Αφρικής. Σήμερα καλλιεργείται σ΄ όλες τις ηπείρους. Οι κυριότερες περιοχές καλλιέργειας της καρπουζιάς στην Ελλάδα είναι: Ηλεία, Θεσσαλονίκη, Τρίκαλα, ΄Εβρος, Λάρισσα, Αχαΐα, Καρδίτσα και Κρήτη.

Η καλλιέργεια της καλύπτει έκταση 275.000 περίπου στρεμμάτων με παραγωγή γύρω στους 900.000 τόνους.
Επιλέγετε ώριμα καρπούζια για να πάρετε όσο το δυνατό περισσότερες βιταμίνες Α. Το φαγώσιμο μέρος του καρπουζιού περιέχει κυρίως 92% νερό, 6,4% σάκχαρα, 0,5% πρωτεΐνες και 0,2% λίπη. Περιέχει ακόμη βιταμίνη Α και μερικές φορές ποσότητες βιταμίνης C. Τα καρπούζια είναι επίσης πλούσια σε πυρίτιο, ειδικά αν τρώγονται μέχρι και τη φλούδα. Για να μπορέσετε να πάρετε την πολύτιμη για το αίμα και τους αδένες χλωροφύλλη, περάστε τη φλούδα απ΄ τον εκχυμωτή ή το μπλέντερ.

Πότε καταλαβαίνετε αν ένα καρπούζι είναι ώριμο;

- Αν κτυπήσετε με τα δάχτυλα σας ένα ώριμο καρπούζι, θα ακουσθεί ένας βαθύς, υπόκωφος ήχος. Μια άλλη δοκιμή που θα σας βοηθήσει να καταλάβετε αν το καρπούζι είναι ώριμο είναι να ξύσετε τη φλούδα του με το νύχι σας. Αν η πράσινη φλούδα του βγαίνει εύκολα, αυτό σημαίνει πως το φρούτο είναι έτοιμο για φάγωμα. Το καλό καρπούζι έχει σφιχτή τραγανιστή χυμώδη σάρκα. Δεν είναι ποτέ ξερό ή γεμάτο ίνες.

Είναι γνωστές σ΄ όλους οι απεκκριτικές ιδιότητες του καρπουζιού, γιατί περιέχει πάρα πολύ νερό και διαλυτά χημικά, έτσι μπορεί να περάσει γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος και να φτάσει σε πολλά όργανα του σώματος, αποθέτοντας τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την απομάκρυνση των αποβλήτων.

Τρώγοντας πεπόνια και καρπούζια, ώριμα στην εποχή τους, θωρακίζουμε το σώμα μας, μ΄ ένα “περίσσευμα” βιταμινών Α, Β και C, που βρίσκονται στη συγκεκριμένη αυτή Οικογένεια.

Τα καρπούζια και τα πεπόνια μας εφοδιάζουν με νερό που περιέχει τα καλύτερα ιχνοστοιχεία.

Αν θέλετε να διατηρήσετε το σώμα σας νέο και να του προσφέρετε τα απαραίτητα αλκαλικά στοιχεία, τρώτε πεπόνι και καρπούζι. Τα φρούτα αυτά βοηθάνε και στην απεκκριτική διαδικασία.

- Τι άλλα θρεπτικά στοιχεία που μπορούμε να πάρουμε από τα καρπούζια και τα πεπόνια;

- Μπορούμε να πάρουμε: Θερμίδες, Πρωτεΐνες, Λίπος, Υδατάνθρακες, Ασβέστιο, Φώσφορο, Σίδηρο, Θειαμίνη, Ριβοφλαβίνη, Νιασίνη και Ασκορβικό Οξύ.

*Ο κύριος Κωνσταντίνος Ιακώβου είναι Υπευθυνος Ξενοδοχειακού και Τουριστικού Τμήματος στο AMERICAN COLLEGE

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση