ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε smartphones το ιατρικό ιστορικό ασθενών

Προωθείται η ψηφιοποίηση των ιατρικών δεδομένων αναφέρει η Ευρωπαία Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου

Μέχρι το 2025 αναμένεται ότι θα καθιερωθούν οι ηλεκτρονικές διασυνοριακές υπηρεσίες υγείας, σταδιακά σε 25 χώρες της ΕΕ. Στόχος, η παροχή καλύτερων υπηρεσιών και ιατρικής φροντίδας, γρήγορα, αποτελεσματικά και με ασφάλεια, σε ασθενείς οι οποίοι είτε ταξιδεύουν, είτε εργάζονται είτε σπουδάζουν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Βάσει του πλάνου, οι ηλεκτρονικές διασυνοριακές υπηρεσίες υγείας – ηλεκτρονικές συνταγές και συνοπτικά ιστορικά υγείας – θα είναι διαθέσιμες στις ευρωπαϊκές χώρες, υπό το εμπορικό σήμα «Myhealth@EU», για την προστασία και την υποστήριξη των ταξιδιωτών. Όπως ανέφερε η Ευρωπαία Επίτροπος υγείας και ασφάλειας τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου σε ενημέρωση Κύπριων δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, μια τέτοια εξέλιξη θα αλλάξει τα δεδομένα στην παροχή ιατρικής φροντίδας για τους ασθενείς. Υπογράμμισε επίσης ότι θα γίνει με τρόπο που θα προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα του ασθενή. Απτό πρόσφατο παράδειγμα για την ψηφιοποίηση των ιατρικών δεδομένων αποτελεί το ψηφιακό πιστοποιητικό υγείας που εφαρμόστηκε την περίοδο της πανδημίας.

4 δισ. για καταπολέμηση του καρκίνου

Την Παρασκευή οδηγείται στο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας το σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου. Πρόκειται για το πιο φιλόδοξο σχέδιο που έχει γίνει ποτέ, όπως ανέφερε η Σ. Κυριακίδου, με προϋπολογισμό 4 δις ευρώ. Αφορά μια σειρά δράσεων από την πρόληψη μέχρι τα θέματα που αφορούν την ποιότητα ζωής των ασθενών και θέματα που αφορούν την πρόληψη και την ποιότητα ζωής των ασθενών. Προωθείται ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου στο 90% των επιλέξιμων ατόμων στην ΕΕ με στόχο την εφαρμογή του έως το 2025. Όπως ανέφερε, οι νέες συστάσεις αντανακλούν την αλματώδη πρόοδο της ιατρικής και της τεχνολογίας από το 2003, όταν είχαν εγκριθεί οι τρέχουσες συστάσεις. Αναμένεται ότι θα διευρύνουν, ανάμεσα σε άλλα το ηλικιακό φάσμα για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού, ώστε να συμπεριλάβουν γυναίκες ηλικίας 45 έως 74 ετών. Το σημερινό ηλικιακό εύρος είναι 50 έως 69 ετών. Προτείνεται επίσης η σταδιακή επέκταση ώστε να συμπεριληφθεί προσυμπτωματικός έλεγχος και για τον καρκίνο του προστάτη, του πνεύμονα και του στομάχου. Επισήμανε επίσης ότι θα αναπτυχθούν κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ αλλά και συστήματα διασφάλισης της ποιότητας. Ταυτόχρονα, μέσω του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Καταπολέμησης του καρκίνου προωθείται και για την ενίσχυση της πρόληψης μέσω της ανοσοποίησης. Επεσήμανε επίσης ότι μέχρι το 2030 θέλουμε να έχουμε επιτύχει το στόχο του εμβολιασμού, στο τουλάχιστον 90% του πληθυσμού-στόχου της ΕΕ για τα κορίτσια, κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων και να αυξηθεί ταυτόχρονα σημαντικά ο εμβολιασμός μεταξύ των αγοριών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  |  Ευρώπη  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Μια πλούσια σε λαχανικά, ζουμερή σούπα μπορεί να σας ζεστάνει και να βοηθήσει τον οργανισμό σας να απορροφήσει περισσότερα ...
Kathimerini.gr
 |  ΥΓΕΙΑ
X