ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ποιες τροφές περιέχουν ασπαρτάμη - «Συναγερμός» για τη χρήση της

Θα χαρακτηριστεί τον Ιούλιο από τον ΠΟΥ ως «πιθανόν καρκινογόνα για τους ανθρώπους»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η ασπαρτάμη, ένα από τα πιο διαδεδομένα τεχνητά και μη θερμιδογόνα γλυκαντικά στον κόσμο, η οποία προστίθεται ως υποκατάστατο της ζάχαρης σε τρόφιμα και ποτά, θα χαρακτηριστεί τον Ιούλιο ως «πιθανόν καρκινογόνα για τους ανθρώπους» από τη Διεθνή Υπηρεσία για την Έρευνα του Καρκίνου (IARC), τον ερευνητικό βραχίονα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τον καρκίνο.

Αυτό αποκάλυψε το πρακτορείο Reuters το πρωί της Πέμπτης, εγείροντας ερωτήματα για το τι αναμένεται να πυροδοτήσει η εξέλιξη αυτή, εάν υπάρξει εντέλει και επισήμως η παραδοχή από τον ΠΟΥ, καθώς έχουν γίνει και στο παρελθόν έρευνες που ενοχοποιούσαν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες για προβλήματα υγείας.

Ασπαρτάμη σε τσίχλες, παγωτά ακόμη και φάρμακα

Η ασπαρτάμη χρησιμοποιείται σε προϊόντα όπως τα αναψυκτικά διαίτης, τσίχλες χωρίς ζάχαρη και ποτά. Ο διευθυντής του τμήματος κλινικής διατροφής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Δημήτρης Καραγιάννης, εξήγησε στην «Καθημερινή» Ελλάδος πως «η ασπαρτάμη, λόγω της γλυκύτητάς της χρησιμοποιείται σε περισσότερα από 6.000 προϊόντα, μεταξύ των οποίων τσίχλες, καραμέλες, δημητριακά, σιρόπια για καφέ, παγωτά, ανθρακούχα αναψυκτικά, ζελέ χωρίς ζάχαρη, παγωτά και άλλα επιδόρπια χωρίς ζάχαρη, υποκατάστατα γεύματος, μπάρες, μπισκότα χωρίς ζάχαρη, κ.λ.π., αλλά και σε επιτραπέζια υποκατάστατα ζάχαρης και ορισμένα φάρμακα, όπως σιρόπια και καραμέλες για το βήχα. Πάντως, η εμπιστοσύνη στη χρήση της ασπαρτάμης έχει κλονισθεί τα τελευταία χρόνια τόσο από μερίδα ερευνητών όσο και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος τον Μάιο πρότεινε η ουσία να μην χρησιμοποιείται ως μέσο ρύθμισης του σωματικού βάρους».

Υπ. Υγείας: Η ΚΔ ακολουθεί τις κατευθυντήριες γραμμές του EFSA

Το Υπουργείο Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας διαβεβαίωσε πάντως ότι ακολουθεί τις κατευθυντήριες γραμμές που δίδει η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Ο λειτουργός Τύπου του Υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Κωνσταντίνου, ο οποίος κλήθηκε να τοποθετηθεί εκ μέρους του Υπουργείου, είπε ότι «στο παρόν στάδιο δεν έχει υπάρξει επίσημη τοποθέτηση από μέρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επί του θέματος», για να σημειώσει ότι «σε κάθε περίπτωση η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως και τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, ακολουθούν τις κατευθυντήριες γραμμές που δίδει η EFSΑ». Τόνισε ότι «εάν υπάρξει οτιδήποτε νεότερο το Υπουργείο Υγείας θα τοποθετηθεί επί του θέματος».

Με πληροφορίες από kathimerini.gr, ΚΥΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  |  Ευρώπη  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση