Η πανδημία αύξησε την αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά, καθιστώντας κάποια σκευάσματα λιγότερο αποτελεσματικά, πράγμα που προβλέπεται να οδηγήσει σε θάνατο έως και 10 εκατ. ανθρώπους τον χρόνο το 2050 από ασθένειες που κάποτε θεραπεύονταν.
Ακόμη και πριν από την πανδημία του κορωνοϊού, η μικροβιακή αντοχή, στην οποία τα μικρόβια δεν ανταποκρίνονται πλέον σε κοινά φάρμακα όπως τα αντιβιοτικά, αποτελούσε μεγάλη ανησυχία για τους οργανισμούς δημόσιας υγείας και τους ειδικούς υγειονομικής περίθαλψης.
Το 2019, το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα, η μικροβιακή αντοχή οδήγησε σε 4,95 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως, καθιστώντας την την τρίτη κύρια αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο.
Ύστερα από τρία χρόνια με την COVID, με αχαλίνωτη και ακατάλληλη χρήση αντιβιοτικών που προκύπτει από κάποια πρωτόκολλα θεραπείας, οι ειδικοί στη δημόσια υγεία και την υγειονομική περίθαλψη λένε ότι η μικροβιακή αντοχή επιδεινώνεται σημαντικά σε πολλές χώρες, σύμφωνα με δημοσίευση στην έγκυρη επιστημονική επιθεώρηση Scientific American.
Αυτό είναι ανησυχητικό επειδή τα βακτήρια που προκαλούν συνήθεις λοιμώξεις στο αίμα, τους πνεύμονες και το ουροποιητικό σύστημα, πόσο μάλλον γνωστές ασθένειες που εξακολουθούν να υπάρχουν σε χώρες με χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο, όπως ο τύφος και η φυματίωση, γίνονται όλο και πιο ανθεκτικά στα υπάρχοντα φάρμακα.
Ταυτόχρονα, η φαρμακοβιομηχανία στερείται επαρκούς ενδιαφέροντος για την ανάπτυξη αντιβιοτικών, καθώς η αγορά για αυτά δεν είναι προσοδοφόρα.
Έως και 10 εκατομμύρια ανθρώπους προβλέπεται να χάνονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο έως το 2050 από ασθένειες που κάποτε μπορούσαμε να θεραπεύσουμε, και το 90% αυτών των θανάτων θα συμβεί σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Η μικροβιακή αντοχή συνιστά μια μακροχρόνια πανδημία από μόνη της που έχει παραβλεφθεί. Ο κορωνοϊός έχει ενισχύσει την επείγουσα ανάγκη να σπάσει η κουλτούρα της φιλελεύθερης χρήσης αντιβιοτικών.
Τι πρέπει να γίνει
Αυτό που επισημαίνουν οι Αμερικανοί επιστήμονες που υπογράφουν το άρθρο, που αναδημοσιεύουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης, είναι πως πρέπει να ενισχύσουμε τους κανονισμούς σχετικά με τη συνταγογράφηση αυτών των φαρμάκων και να επανεκπαιδεύσουμε τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης σε όλο τον κόσμο ώστε να είναι πιο αυστηροί στη χρήση αντιβιοτικών.
Επιπλέον, πρέπει να βελτιώσουμε την υγιεινή και την υγιεινή για να αποτρέψουμε την εξάπλωση βακτηρίων που προκαλούν ασθένειες. Χρειαζόμαστε καλύτερα διαγνωστικά και πιο ισχυρά προγράμματα εμβολίων.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, μας τελειώνουν οι επιλογές και τα μολυσματικά βακτήρια που μαστίζουν τόσο πολλούς ανθρώπους σε χώρες κυρίως του Τρίτου Κόσμου είναι έτοιμα να κερδίσουν μια μάχη που είχαμε κάποτε στα χέρια μας.
Πηγή: The New York Times, Scientific American