ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κορωνοϊός: Η πρότερη νόσηση παράγων λοίμωξης από την «Όμικρον»

Ανησυχητικά κρίνονται τα πρώτα στοιχεία που αναλύθηκαν σχετικά με τη μετάδοση της παραλλαγής «Ομικρον» στη Βρετανία

Kathimerini.gr

Ανησυχητικά κρίνονται τα πρώτα στοιχεία που αναλύθηκαν σχετικά με τη μετάδοση της παραλλαγής «Ομικρον» στη Βρετανία. Οπως διαπιστώθηκε από τη μελέτη REACT –«Μονάδα αξιολόγησης ιικής μετάδοσης σε πραγματικό χρόνο»– του Imperial College London, τα δύο τρίτα των Αγγλων που προσβλήθηκαν από την υπερμεταδοτική μετάλλαξη είχαν ήδη νοσήσει με COVID-19 στο παρελθόν. Ετσι οι επιστήμονες θεωρούν ότι η παλαιότερη νόσηση πιθανώς συνιστά επιβαρυντικό παράγοντα για νέα λοίμωξη από την «Ομικρον».

Δείκτης «μακράς COVID»

Σε μία άλλη εξέλιξη, ερευνητές του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Ζυρίχης εντόπισαν έναν «βιοδείκτη» που αποκαλύπτει ποιοι ασθενείς έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν «μακρά COVID», δηλαδή να ταλαιπωρούνται επί μήνες από την επίμονη παρουσία συμπτωμάτων της νόσου. Αναλύοντας δείγματα αίματος διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που τελικά εμφάνισαν «μακρά COVID» είχαν χαμηλότερα επίπεδα κάποιων αντισωμάτων, συγκριτικά με εκείνους που ανέρρωσαν εύκολα και ολοκληρωτικά. Οταν μάλιστα αυτή η «ανοσοβιολογική υπογραφή» συνδεόταν με άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία του αρρώστου, αν έπασχε από άσθμα και τα συμπτώματα που είχε εμφανίσει, οι ιατροί μπορούσαν να προβλέψουν με ακρίβεια αν η COVID θα τον ταλαιπωρούσε μακροχρόνια.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Νature Communications και σύμφωνα με τους ερευνητές ενδέχεται να οδηγήσει στην καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση αυτής της παράξενης εκδήλωσης του κορωνοϊού.Tαυτόχρονα, μια στατιστική ανάλυση που εκπονήθηκε από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας διαπιστώνει ότι εκείνοι που είχαν λάβει δύο εμβολιαστικές δόσεις είχαν κατά 41% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από «μακρά COVID» συγκριτικά με όσους είτε δεν είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους είτε παρέμεναν ανεμβολίαστοι.

Τέλος, ανησυχία για παράταση του παρόντος πανδημικού κύματος εξαιτίας της νέας παραλλαγής της «Ομικρον» (ΒΑ.2) εκφράζουν Βρετανοί ειδικοί. Επί του παρόντος, ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν, τα στοιχεία σχετικά με τη συμπεριφορά της είναι λιγοστά και δεν μπορούν να πουν κατά πόσον προκαλεί βαρύτερη νόσο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση