ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γιατί παθαίνουμε ναυτία όταν ταξιδεύουμε (και πώς να τη σταματήσουμε)

Μερικά tips ώστε το επόμενο ταξίδι σας να γίνει χωρίς απρόοπτα

Οι αναμνήσεις των καλοκαιρινών διακοπών είναι ακόμη νωπές και πιθανότατα, πολλοί από εσάς να έχετε και κάποιες ελαφρώς δυσάρεστες στιγμές που θυμάστε από το ίδιο το ταξίδι. Όπως εκείνη την στιγμή που η μοναδική συντροφιά που θέλατε στο καράβι ήταν το κουτάκι με τις δραμαμίνες ή τα συνεχή παράπονα που έκαναν τα παιδιά σας στην Εθνική μέσα στο αμάξι, που κατέληξε σε στάση για εμετό.

Η ναυτία κατά την διάρκεια του ταξιδιού δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά. Τι, όμως, την προκαλεί και γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού; Και τελικά, μπορούμε να την περιορίσουμε ή ακόμα και να την καταπολεμήσουμε;

Η επιστήμη δεν έχει δώσει μία καθαρή απάντηση ως προς το τι προκαλεί ναυτία όταν ταξιδεύουμε, πάντως, υπάρχει μία εξήγηση που την δικαιολογεί. Έτσι, όταν το μέρος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την ισορροπία παίρνει «αντικρουόμενα» σήματα από το έσω ους, ως προς το τι νιώθει και τι βλέπει το άτομο, τότε είναι πιθανό να προκληθεί ναυτία. Επομένως, όταν ταξιδεύουμε, με την αίσθηση κίνησης που έχουμε από το μεταφορικό όχημα, ενεργοποιείται αυτή η «αντικρουόμενη» συνθήκη -αντίστοιχα, ναυτία μπορεί να νιώσουμε και σε περιβάλλοντα εικονικής πραγματικότητας, μιας και αυτό που λαμβάνει το μάτι μας δεν αντιστοιχεί με την σωματική αίσθηση που έχουμε.

Βέβαια, κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η ναυτία μπορεί να λειτουργεί και ως ασπίδα προστασίας από την δηλητηρίαση. Όταν, λοιπόν, η αντιληπτική αίσθηση «δεν συντονίζεται», ο εγκέφαλος λαμβάνει σήμα πιθανής δηλητηρίασης, οδηγώντας το σώμα να νιώσει ναυτία και στην συνέχεια τάση προς έμετο.

Όσο για τα παιδιά, αυτά δεν νιώθουν ναυτία συνήθως πριν τα 4-5 χρόνια τους κι αυτό γιατί, πρέπει πρώτα να αναπτύξουν την πλήρη αίσθηση του πώς είναι η κάθε μορφή κίνησης.

Τι μπορούμε, όμως, να κάνουμε για να σταματήσουμε την αίσθηση ναυτίας όταν ταξιδεύουμε;

Η καλύτερη λύση είναι η πρόληψη. Άπαξ και νιώσει κανείς ναυτία είναι δύσκολο να την αποτρέψει, επομένως, αυτά είναι μερικά μικρά αλλά σημαντικά tips για να κρατήσετε όσο το δυνατόν την ναυτία και τον εμετό μακριά στο επόμενο ταξίδι σας.

Ρεμβάστε στον ορίζοντα

Όλοι (εκτός από τον οδηγό) χαζεύουμε όταν ταξιδεύουμε με αμάξι την διαδρομή. Όμως, αν κοιτάτε τον δρόμο ή τα φυτά που υπάρχουν στην διαδρομή, ο εγκέφαλος θα λαμβάνει πολύ πιο έντονα την αίσθηση της κίνησης. Γι’ αυτό, προτιμήστε να κοιτάτε στον ορίζοντα, ώστε αυτή η αίσθηση να ελαττωθεί.

Εμπιστευτείτε τη χημεία

Αν αποφασίσετε να πάρετε κάποιο φάρμακο, τότε το ιδανικότερο είναι να το πάρετε περίπου 45 λεπτά πριν την έναρξη του ταξιδιού -γιατί και πάλι, άπαξ και νιώσετε ναυτία, τότε τα φάρμακα θα λειτουργήσουν πιο δύσκολα στον οργανισμό σας. Η διμενυδρινάτη, η μεκλιζίνη και η σκοπολαμίνη είναι ουσίες που μπορούν να σας βοηθήσουν.

Ακούστε την ανάσα σας

Δεν είναι η μόνη φορά που θα έχετε ακούσει πως το να συγκεντρωθείτε στην αναπνοή σας μπορεί να σας βοηθήσει, πάντως, βρήκατε άλλη μία ευκαιρία για να το κάνετε. Πριν, λοιπόν, από κάθε ταξίδι, αφιερώστε λίγο χρόνο στο να κάνετε αργές, μεγάλες και σταθερές αναπνοές.

Γίνετε ντετέκτιβ συμπτωμάτων

Αν όλα τα άλλα δεν δουλέψουν, φροντίστε να είστε παρατηρητικοί για πρόωρα σημάδια πως κάποιο μέλος της οικογένειά σας είναι ένα βήμα πριν την ναυτία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Το χασμουρητό και η αίσθηση κόπωσης είναι δύο τέτοια.

Με πληροφορίες από τους New York Times.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Μια πλούσια σε λαχανικά, ζουμερή σούπα μπορεί να σας ζεστάνει και να βοηθήσει τον οργανισμό σας να απορροφήσει περισσότερα ...
Kathimerini.gr
 |  ΥΓΕΙΑ