ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γιατί οι νέοι στη Λιθουανία είναι οι πιο ευτυχισμένοι – Απλά μαθήματα ισορροπημένης ζωής

Η Λιθουανία ανακηρύχθηκε η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο για τους νέους στην Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας 2024 και η 19η πιο ευτυχισμένη χώρα συνολικά

«Να απολαμβάνεις τη ζωή όσο περισσότερο μπορείς», μας λέει ο Bernard Meyer ανώτερος διευθυντής επικοινωνίας και δημιουργικού στην πλατφόρμα αυτοματοποίησης μάρκετινγκ Omnisend.

Ο 39χρονος, μεγαλωμένος στο Μαϊάμι, έκανε ένα βήμα στη ζωή του που του επέτρεψε να ζει καλύτερα και να επιτυγχάνει την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής. Πριν από περίπου δώδεκα χρόνια, αποφάσισαν με τη σύζυγό του να μετακομίσουν οικογενειακώς στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, όπου εξακολουθούν να ζουν με τις δύο κόρες τους.

Η Λιθουανία ανακηρύχθηκε η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο για τους νέους στην Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας 2024 και η 19η πιο ευτυχισμένη χώρα συνολικά.

Όπως εξηγεί ο Meyer, είχε παρατηρήσει μια ριζική διαφορά μεταξύ της εργασιακής κουλτούρας στις ΗΠΑ και στη Λιθουανία στην οποία οι άνθρωποι απολαμβάνουν έναν πιο «χαλαρό» και «πιο αργό ρυθμό ζωής».

Ο ίδιος πιστεύει ότι η ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής είναι κάτι που ο καθένας μπορεί να ελέγξει.

Στο Βίλνιους, όπως αναφέρει, μετά τη δουλειά, στις 5 ή στις 6 το απόγευμα, οι νεότεροι πηγαίνουν να χαλαρώσουν σε κάποιο μπαρ και αν έχουν παιδιά, περπατούν στην πόλη.

«Υπάρχει μια αίσθηση του να απολαμβάνεις πραγματικά τη ζωή σου τώρα που είσαι ακόμα νέος, που είσαι ακόμα ικανός, νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που μπορούν να μάθουν [οι Αμερικανοί] να εκτιμούν», πρόσθεσε ο Meyer.

Οι Αμερικανοί είναι γνωστοί για την εργασιομανία τους, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε υπερκόπωση και εξουθένωση.

«Περισσότερη ζωή» εκτός εργασίας

Η Λιθουανία κατατάσσεται ως η 11η καλύτερη χώρα για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής το 2021, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Ο Meyer καταλαβαίνει τους νέους 25-30 ετών και την τάση να περνούν 12 ώρες την ημέρα στην εργασία τους, καθώς, όπως λέει, είναι μια περίοδος που μπορείς να το κάνεις αυτό. Μετά τα 30 όμως, υποστηρίζει ότι θα πρέπει κανείς να μάθει πώς να έχει ζωή και εκτός της εργασίας του.

«Αν έχετε οικογένεια, το πιο σημαντικό πράγμα είναι πιθανώς η οικογένειά σας, επειδή εργάζεστε σε ένα μέρος όπου σε πέντε έως δέκα χρόνια, όταν φύγετε, κανείς δεν πρόκειται να ενδιαφερθεί αλλά η οικογένειά σας ενδιαφέρεται», πρόσθεσε.

Σημαντική η φύση και οι διακοπές

Ένας λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι στο Βίλνιους απολαμβάνουν να ξεκουράζονται μετά τη δουλειά είναι η αφθονία των «πράσινων περιοχών» στην πόλη, σημείωσε ο Meyer, αλλά και το πόσο βατή είναι.

Μετά τη δουλειά, «οι άνθρωποι είναι χαλαροί… είναι στους δρόμους στην Παλιά Πόλη και απλά περπατούν, ή κάνουν βόλτες με τα σκούτερ, ή απλά κάθονται σε ένα καφέ», όπως σημειώνει.

Οι ντόπιοι μεγάλωσαν σε ένα περιβάλλον όπου η φύση είναι σημαντική και έμαθαν να την εκτιμούν, ως εκ τούτου, τώρα έχουν μια πόλη που έχει τη φύση στο επίκεντρο. Όλο αυτό έχει περάσει στην κουλτούρα και τον πολιτισμό τους με αποτέλεσμα να νιώθουν ευτυχισμένοι.

Μια άλλη βασική διαφορά που έχει παρατηρήσει μεταξύ της Λιθουανίας και των ΗΠΑ είναι το πώς οι άνθρωποι αισθάνονται για τις διακοπές. «Θυμάμαι ότι όταν ήμουν στις ΗΠΑ, δεν έκανα ποτέ διακοπές και δεν γνώριζα κανέναν που έκανε διακοπές με τη θέλησή του», δήλωσε ο Meyer.

Ωστόσο, τώρα αποθαρρύνει την ομάδα του στην Omnisend από το να εργάζεται τα Σαββατοκύριακα ή στις διακοπές.

«Ένα πράγμα που τους λέω, το οποίο νομίζω ότι είναι πολύ ‘ευρωπαϊκό’, είναι ότι δεν εργαζόμαστε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου. Υπάρχουν έκτακτα γεγονότα, αλλά πάντα υπάρχουν έκτακτα γεγονότα, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψετε τις διακοπές σας», τονίζει.

moneyreview.gr με πληροφορίες από cnbc

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση