ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επίμονος ξηρός βήχας – Πόσο πρέπει να μας ανησυχεί;

Η περίοδος των αναπνευστικών λοιμώξεων να έχει ξεκινήσει επίσημα

Γράφει η Σοφία Χρήστου

Κάνοντας μία εισαγωγή στις αναπνευστικές λοιμώξεις, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης για τα Λοιμώδη Νοσήματα του ΕΟΔΥ, Κασσιανή Μέλλου, σημειώνει πως οι αναπνευστικές λοιμώξεις του «χειμώνα» συνοδεύονται από συγκεκριμένη συμπτωματολογία, όπως καταρροή, πυρετός και βήχας, αλλά η κλινική εικόνα εξαρτάται από το παθογόνο που έχει διεισδύσει στον οργανισμό.

«Υπάρχουν παθογόνα τα οποία κάνουν πιο ήπια συμπτωματολογία, όπως ο ιός το κοινού κρυολογήματος ή ο ρινοϊός. Υπάρχει ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) που δίνει συμπτώματα όπως η ρινική καταρροή και ο βήχας. Από την άλλη ιοί όπως η γρίπη και ο SARS-CoV-2 εμφανίζουν πιο έντονη κλινική εικόνα. Σε κάθε περίπτωση η “ένταση” της λοίμωξης εξαρτάται και από την κλινική εικόνα και από την ηλικία του ασθενούς, καθώς ο ίδιος ιός μπορεί να εκδηλωθεί με διαφορετικό τρόπο στους ασθενείς, ανάλογα με το κλινικό τους προφίλ», εξηγεί η ίδια στην «Κ».

Πότε πρέπει να μας ανησυχεί ο επίμονος βήχας;

Παρότι οι λοιμώξεις ποικίλλουν, σε πολλές περιπτώσεις το κοινό σύμπτωμα είναι ο ξηρός επίμονος βήχας που ταλαιπωρεί ακόμη και όσους νόσησαν το προηγούμενο διάστημα. Σύμφωνα με την ειδικό, ο επίμονος και ξηρός βήχας αποτελεί μία ένδειξη ερεθισμού του αναπνευστικού συστήματος και αν έχουν παρέλθει αρκετές ημέρες από την εμφάνιση του συμπτώματος, ο ασθενής δεν μεταδίδει κάποιον ιό.

«Ο εμμένων βήχας έπειτα από λοίμωξη του αναπνευστικού είναι ένα σύνηθες φαινόμενο. Ωστόσο αν ο βήχας παραμένει έντονος περισσότερο από επτά ημέρες, τότε ο ασθενής μπορεί να επισκεφτεί τον γιατρό του, καθώς ενδέχεται να υπάρχει βλάβη στο κατώτερο αναπνευστικό και καλό θα ήταν να τον/την “ακούσει” ένας ειδικός», προσθέτει η κ. Μέλλου.

Διενέργεια τεστ όταν υπάρχουν συμπτώματα

Με τον επίμονο βήχα να είναι απόρροια πολλών πραγμάτων και άρα να μην υπάρχει μία απάντηση για την επιμονή του, η διενέργεια τεστ πριν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι παραμένει επιβεβλημένη ειδικά για όσους εμφανίζουν περισσότερα συμπτώματα εκτός του βήχα ή έχουν κάποιο άτομο σε ευπαθή ομάδα στην οικογένειά τους.

Επίσης τα άτομα 65 ετών και άνω και οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να είναι πιο ευαισθητοποιημένα στη διενέργεια τεστ αμέσως μετά την εκδήλωση συμπτωμάτων, ώστε να τους χορηγηθεί και η απαραίτητη αντιική θεραπεία σε περίπτωση που αποδειχθεί η θετικότητά τους.

«Πάντως αν ένας υγιής ενήλικας έχει μόνο βήχα, τότε δεν είναι επιβεβλημένη η διενέργεια τεστ. Μπορεί να κάνει αν παρουσιαστούν και άλλα συμπτώματα», επισημαίνει η ειδικός.

Τρία εμβόλια για τις λοιμώξεις του «χειμώνα»

Με την ειδικό να επισημαίνει πως μετά την εορταστική περίοδο και προς το τέλος του Ιανουαρίου αναμένεται η έξαρση ιογενών λοιμώξεων στην Ελλάδα, ο εμβολιασμός παραμένει ένα ισχυρό «όπλο» ειδικά για τις ευάλωτες ομάδες.

Οσοι πολίτες είναι 60-74 ετών με υποκείμενα νοσήματα καθώς και εκείνοι άνω των 74 ετών πρέπει να εμβολιαστούν έναντι της Covid-19, της γρίπης, αλλά και του RSV ώστε να έχουν πιο ήπια νόσηση. Η προτεραιοποίηση και η σειρά του εμβολιασμού για τον κάθε πολίτη δεν είναι η ίδια, οπότε και σε αυτή την περίπτωση η συμβολή του οικογενειακού γιατρού είναι χρήσιμη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Το να ξεπεράσει κάποιος μια διαταραχή παρατεταμένου πένθους μπορεί να μοιάζει σχεδόν αδύνατο. Υπάρχει όμως ελπίδα – και ...
 |  ΥΓΕΙΑ
Μια πλούσια σε λαχανικά, ζουμερή σούπα μπορεί να σας ζεστάνει και να βοηθήσει τον οργανισμό σας να απορροφήσει περισσότερα ...
Kathimerini.gr
 |  ΥΓΕΙΑ
X