ΑΠΟΥΡΒΑ ΜΑΝΤΑΒΙΛΙ/THE NEW YORK TIMES
Στο στόχαστρο βρίσκεται η εταιρεία βιοτεχνολογίας Cassava Sciences του Τέξας μετά τον εντοπισμό ανακολουθιών και σφαλμάτων στα ερευνητικά στοιχεία με τα οποία εισήγαγε ως «θαυματουργό» το σκεύασμα που παρασκεύασε κατά της νόσου Αλτσχάιμερ.
Ανακολουθίες και σφάλματα στα ερευνητικά στοιχεία της Cassava Sciences για το φάρμακο Simufilam.
Το φάρμακο Simufilam, όπως είχε ανακοινώσει το καλοκαίρι η εταιρεία, βελτίωνε σημαντικά τις γνωσιακές δεξιότητες πασχόντων από την εκφυλιστική νόσο του εγκεφάλου, κάτι που συνιστούσε την πρώτη σημαντική πρόοδο στη θεραπεία της.
Η ανακοίνωση προσείλκυσε το ενδιαφέρον, και το χρήμα, επενδυτών και η μετοχή της εταιρείας παρουσίασε αύξηση κατά 1.500% σε δεδομένη χρονική στιγμή, ενώ η αξία της εκτινάχθηκε στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το «τέλος του ονείρου» για την Cassava Sciences ήλθε όταν ειδικοί άρχισαν να διατυπώνουν αμφιβολίες για τους ισχυρισμούς της, ανακαλύπτοντας ότι η μελέτη που δημοσιοποιήθηκε ήταν εσφαλμένη, η μεθοδολογία αδιαφανής και τα συμπεράσματα υπερβολικά αισιόδοξα.
Κλινική μελέτη
Οικείοι των ατόμων που συμμετείχαν στην κλινική μελέτη πράγματι δήλωσαν ότι μετά τη χορήγηση του φαρμάκου διαπίστωσαν κάποια βελτίωση στη γνωσιακή ικανότητα των ασθενών.
Η πλειονότητα των ειδικών το αμφισβητεί, υπογραμμίζοντας ότι στην κλινική μελέτη δεν υπήρχε ομάδα ελέγχου στην οποία να δοθεί ψευδοφάρμακο και κατά συνέπεια η όποια βελτίωση δεν μπορούσε να αποδοθεί στο σκεύασμα, ενώ και η εξέλιξη της κατάστασης των εθελοντών δεν είχε τέτοια χρονική διάρκεια που να επιτρέπει την εξαγωγή σαφών συμπερασμάτων.
Κάποιοι επιστήμονες, εξάλλου, κατηγόρησαν την εταιρεία ότι είχε «μαγειρέψει» τα δεδομένα για να ωραιοποιήσει την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου της και φυσικά να γεμίσει τα ταμεία της. Βέβαια, ο ιδρυτής της, Ρεμί Μπαρμπιέ, καταγγέλλει ότι οι επικριτές και αμφισβητίες της Cassava Sciences έχουν οικονομικά συμφέροντα από την κατασυκοφάντησή της.