ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι κίνδυνοι για την υγεία λόγω της κλιματικής αλλαγής

Τι εξέτασαν τα πανεπιστήμια της Κύπρου και Χάρβαρντ

ΚΥΠΕ

Τους αναδυόμενους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους για την υγεία στην Κύπρο, παρουσίασαν η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard T.H. Chan, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η εκδήλωση βασίστηκε στα πρώτα αποτελέσματα μιας πρωτοβουλίας μεταξύ των ομάδων περιβαλλοντικής υγείας των Πανεπιστημίων Κύπρου και Λευκωσίας και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, η οποία στόχευσε στην υψηλής ποιότητας στατιστική ανάλυση διαθέσιμων μεγάλων βάσεων δεδομένων σε σύντομο χρονικό διάστημα. Κατά την εκδήλωση, παρουσιάστηκαν στοιχεία από εργασίες που αφορούν εύρος θεμάτων.

Αφενός, παρουσιάστηκε η εξέταση της υπερβάλλουσας θνησιμότητα που προκαλείται από τις ακραίες χαμηλές και υψηλές θερμοκρασίες στην Κύπρο, όπως επίσης και η αξιολόγηση της σχέσης μεταξύ της έκθεσης στην αύξηση της θερμοκρασίας περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του βάρους γέννησης των νεογνών στην Κύπρο.

Μελετάται, επίσης, ο εντοπισμός συγκεκριμένων συστατικών των αιωρούμενων σωματιδίων (όπως Cu, Ca, Fe, Cr, Mg και EC), τα οποία συνδέονται στενά με εισαγωγές στο νοσοκομείο από καρδιοαναπνευστικές παθήσεις στην Κύπρο.

Εξάλλου, αναφέρεται ότι γίνεται και αξιολόγηση των επιπέδων α και β ραδιενέργειας από τα αιωρούμενα σωματίδια κατά τη διάρκεια επεισοδίων σκόνης της ερήμου, τα οποία φαίνεται να είναι υψηλότερα όταν η σκόνη προέρχεται από ερήμους της αραβικής χερσονήσου, παρά από την έρημο της Σαχάρας.

Ακόμα, σημειώνεται ότι γίνεται αξιολόγηση των πηγών προέλευσης των λεπτών (PM2.5) και αδρών (PM10) αιωρούμενων σωματιδίων στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους στην Κύπρο, καθώς και προσδιορισμός της εποχής και του χρόνου στη διάρκεια του 24ωρου, κατά τον οποίο οι παρεμβάσεις συμπεριφοράς και καθαρισμού του αέρα, για τη μείωση των συγκεντρώσεων σωματιδίων σε εσωτερικούς χώρους είναι πιο αποτελεσματικές, χρησιμοποιώντας συνεχή παρακολούθηση με αισθητήρες.

Τέλος, αναφέρεται ότι γίνεται αξιολόγηση των συσχετίσεων δημογραφικών, κοινωνικοοικονομικών, υγειονομικών, περιβαλλοντικών παραμέτρων και των αυστηρών μέτρων ελέγχου με την υπερβάλλουσα θνησιμότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Τα τελευταία 15 χρόνια, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, τα ακαδημαϊκά ιδρύματα στην Κύπρο έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν ανθρώπινο δυναμικό και ερευνητικά ενδιαφέροντα στον τομέα της Περιβαλλοντικής Υγείας, ενώ παράλληλα οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές έχουν ενισχύσει σημαντικά την ικανότητά τους και τα δίκτυα μετρήσεων που έχουν, παράγοντας καλές σειρές δεδομένων στους τομείς της ποιότητας του αέρα, της ακτινοβολίας του περιβάλλοντος, τη μετεωρολογία, σε κωδικοποιημένα αποτελέσματα υγείας και στατιστικές επιδημιολογικής επιτήρησης. 

Σημειώνεται, δε, ότι η Κύπρος, ως ένα από τα hot spots της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη, αναμένεται να αντιμετωπίσει «νέους, αναδυόμενους κινδύνους για την υγεία ολόκληρου του πληθυσμού και ιδιαίτερα για την υγεία των ευάλωτων ομάδων των ασθενών στη χώρα». Υπογραμμίζεται, όμως, ότι ο «πλούτος και η αξία αυτών των βάσεων δεδομένων μπορούν να μεγιστοποιηθούν μόνο εάν τα συλλεγόμενα περιβαλλοντικά δεδομένα αναλύονται μαζί με δεδομένα υγείας, χρησιμοποιώντας κατάλληλες επιστημονικές μεθοδολογίες για την εξαγωγή συμπερασμάτων που μπορούν να τροφοδοτήσουν νέες παρεμβάσεις και πολιτικές στη δημόσια υγεία».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση