ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΟΛΚ: Το βραβείο συνολικής προσφοράς «Βασίλη Μιχαηλίδη« στον Κωνσταντίνο Γιαγκουλλή

Ο Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής σε μια ωραία εκδήλωση απένεμε το βράδυ της Τετάρτης τα βραβεία λογοτεχνίας που έχει θεσπίσει

ΚΥΠΕ

Ο Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής σε μια ωραία εκδήλωση απένεμε το βράδυ της Τετάρτης τα βραβεία λογοτεχνίας που έχει θεσπίσει. Το βραβείο συνολικής προσφοράς "Βασίλη Μιχαηλίδη" απονεμήθηκε στον κορυφαίο λεξικογράφο της κυπριακής διαλέκτου Κωνσταντίνο Γιαγκουλλή ο οποίος παρέστη στην τελετή και καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους.

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε στην εκδήλωση ο Πρόεδρος του ΟΛΚ, Λεωνίδας Γαλάζης.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Γαλάζης είπε ότι με την απόφαση για θέσπιση των βραβείων επιδιώχθηκε να υλοποιηθούν μερικοί από τους σημαντικότερους σκοπούς λειτουργίας του Ομίλου που αφενός είναι η ενίσχυση και προώθηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, της λογοτεχνικής κριτικής και της μελέτης τόσο της κυπριακής λογοτεχνίας όσο και της ευρύτερης νεοελληνικής λογοτεχνικής και η ανάδειξη νέων λογοτεχνών μέσα από την αρνητική συνύπαρξη και σύνδεση με την παλαιότερη γενιά λογοτεχνών.

Aφετέρου, είπε, με τη θέσπιση των βραβείων επιτυγχάνεται «η απόδοσή δέουσας τιμής και του οφειλόμενου σεβασμού σε λογοτέχνες και μελετητές της λογοτεχνίας εγνωσμένου κύρους με σημαντική συμβολή στα γράμματα μας.

Ειδική μνεία έκανε στην απόδοση του βραβείου συνολικής προσφοράς Βασίλης Μιχαηλίδης με ο οποίο τιμήθηκε ο Δρας Κωνσταντίνος Γιαγκουλλής «για τη βαρυσήμαντη προσφορά του στα Γράμματά μας η οποία αποτελεί ορόσημο στις κυπρολογικές σπουδές τόσο στον τομέα της λεξικογραφίας όσο και στον τομέα της μελέτης της λαϊκής μας ποίησης και ευρύτερα του λαϊκού μας πολιτισμού», όπως ο κ. Γαλάζης σημείωσε.

Στον δικό του χαιρετισμό ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Παντελής Βουτουρής ο οποίος και απένειμε τα βραβεία, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΟΛΚ σημειώνοντας την ευαρέσκειά του για το γεγονός ότι τα πλείστα μέλη του Ομίλου ήταν φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Είπε ότι ο ΟΛΚ αν κι είναι και είναι σύντομος ο βίος του, ωστόσο, στα λίγα χρόνια που δραστηριοποιείται στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου μας εξελίχθηκε θεαματικά και αποτελεί αυτή τη στιγμή τον πιο δραστήριο πολιτιστικό Ομιλο μια εκτίμηση που πηγάζει από τον αριθμό και ποιότητα και εκδηλώσεων και εκδόσεων που έχει στο ενεργητικό του ο ΟΛΚ.

Καταλήγοντας ο κ. Βουτουρής σημείωσε ότι το κύρος του ΟΛΚ αντανακλάται και στο κύρος των βραβείων που απονέμονται.

Ακολούθησε η ανάγνωση των σκεπτικών βράβευσης από μέλη του ΟΛΚ και της Κριτικής Επιτροπής.

Για τον Κωνσταντίνο Γιαγκουλλή λέχθηκε ότι η προσφορά του στα πεδία της μελέτης της λογοτεχνίας με έμφαση στη λαϊκή ποίηση σε όλες τις εκφάνσεις της, της κυπριακής διαλέκτου και του θεάτρου σκιών είναι ιδιαίτερα αξιόλογη και βαρυσήμαντη ενώ ο τιμώμενος έχει αναδειχθεί με καιρό και με κόπο ως ένας από τους σημαντικότερους σκαπανείς της λεξικογραφίας της κυπριακής διαλέκτου, ο κορυφαίος σήμερα στον τομέα αυτό.

Το σκεπτικό βράβευσης του μυθιστορήματος που απονεμήθηκε στην Αρχοντούλα Αλεξανδροπούλου αναφέρει ότι αποτελεί μια καλογραμμένη και ευφάνταστη ιστορία η οποία συνδυάζει τον μύθο του Ανήλιαγου με την τοπική ιστορία και γεωγραφία της ίδιας. Επίσης η τυπογραφική εμφάνιση του βιβλίου είναι άψογη και η εικονογράφησή του ενδιαφέρουσα στην οποία συμμετείχε και η συγγραφέας.

Για τη Στέλλα Μιλτιάδου στην οποία απονεμήθηκε το Βραβείο Φιλολογικής Μελέτης στο σκεπτικό βράβευσης σημειώνεται ότι στο βιβλίο της η συγγραφέας αναπτύσσει το θέμα της μελέτης της με μια επαρκέστατη επιστημονικά δομή από τρία επιμέρους κεφάλαια συμπεριλαμβάνοντας στην αρχή του βιβλίου προλεγόμενα και εισαγωγή και στο τέλος συμπέρασμα. Στα συμπεράσματα η συγγραφέας με διεισδυτική ικανότητα καταγράφει τα βασικά στοιχεία της μελέτης.

Το σκεπτικό της βράβευσης πρωτοεμφανιζόμενου λογοτέχνη που απονεμήθηκε στην Ράνια Ιακώβου, αναφέρει ότι η επιτυχημένη σύνθεση του μυθιστορήματος ακροβατεί στο λεπτό όνειρο μεταξύ ρεαλισμού και παραλληλισμού η δράση τοποθετείται σε ένα φανταστικό αλλά όχι απίθανο μακρινό μέλλον. Επίσης, το έργο αποτυπώνει ένα κόσμο ζοφερό γεμάτο ανισότητα αδικία και εκμετάλλευση των αδύναμων.

Το βραβείο ποίησης απονεμήθηκε στον Αθω Χατζηματθαίου και όπως σημειώνεται στο σκεπτικό βράβευσης πρόκειται για ένα αφηγηματικό ερωτικό ποίημα που διακρίνεται για τη λειτουργική αξιοποίηση της κυπριακής διαλέκτου και την προσεγμένη ομοιοκαταληξία ενώ παράλληλα συνομιλεί δημιουργικά με την ελλαδική προφορική παράδοση και την διαλεκτική ποίηση της Κύπρου.

Τέλος στο σκεπτικό βράβευσης της Μαργαρίτα Κτωρίδου στην κατηγορία ποίησης, σημειώνεται ότι η συγγραφέας τοποθετεί με επιτυχία την εξέλιξη της υπόθεσης του διηγήματος της που αφορά τους λαθρομετανάστες στη διαιρεμένη Κύπρο μας και εστιάζει στην Πράσινη Γραμμή η οποία όντως κατάντησε εστία της κάθε παρανομίας ενώ η πλοκή του διηγήματος είναι προσεγμένη και προκαλεί το αναγνωστικό ενδιαφέρον.

Ακολούθησε η απονομή των βραβείων από τον Πρόεδρο του ΟΛΚ Λεωνίδα Γαλάζη και τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου, Παντελή Βουτουρή.

Για τη σημασία και τη σημαντικότητα του συνολικού έργου του Κωνσταντίνου Γιαγκουλλή μίλησαν ο μελετητής και ερμηνευτής της κυπριακής μουσικής παράδοσης, Μιχάλης Χατζημιχαήλ και ο Λέκτορας Γλωσσολογίας στο Τμήμα Αγγλικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου Σπύρος Αρμοστής.

Ο κ. Χατζημιχαήλ επέλεξε να αρχίσει την ομιλία του με ένα δικό του ποίημα στην κυπριακή διάλεκτο που απευθύνεται στον Κωνσταντίνο Γιαγκουλή και λέει : Τον Κωνσταντίνο Γιαγκουλλή να τον καλησπερίσω και για ούλλα όσα έκαμε να τον ευχαριστήσω. Το έργο του εν θησαυρός τζαι αθάνατο θα μείνει…εξόθκιασε τα χρόνια του στις ποίησης τις στράτες τζιαι έδωκε στους ποιητές για να πετούν, γαλάτες».

Ο κ. Αρμοστής σημείωσε ότι το λεξικογραφικό έργο του Κωσταντίνου Γιαγκουλλή ξεχωρίζει από την υπόλοιπη διαλεκτική λεξικογραφία αφού είναι ο μόνος που παρουσιάζει πολλαπλά είδη λεξικών τα οποία καλύπτουν διαφορετικά κοινά της υπάρχουσας παραγωγής. Επίσης, εξέδωσε εξειδικευμένα λεξικά που παρουσιάζουν διαφορετικές πτυχές του κυπριακού λεξιλογίου.

Οι βραβευθέντες για συγκεκριμένα τους έργα οι οποίοι ήταν παρόντες ευχαρίστησαν τον ΟΛΚ και την Κριτική Επιτροπή για την τιμή που τους έγινε και αναφέρθηκαν στη διαδρομή που διεξήλθαν μέχρι να ολοκληρώσουν το συγγραφικό τους πόνημα. Διάβασαν, επίσης, μικρά αποσπάσματα από τα βραβευθέντα λογοτεχνικά τους έργα.

Ιδιαίτερη αίσθηση με την ζεστή χροιά της φωνής του και την ευαισθησία των συνθέσεών του προσέδωσε στην εκδήλωση ο συνθέτης και ερμηνευτής Γιώργος Καλογήρου ο οποίος με την κιθάρα του ερμήνευσε δικές του συνθέσεις σε ποίηση, μεταξύ άλλων, του Γιάννη Ρίτσου και του Κώστα Μόντη. O τελευταίος σε ένα ποίημα για τη Λευκωσία έγραψε: «Καλά το λεν για το φεγγάρι πως τις διαλέγει τις γωνιές στον ουρανό…»

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση

X