Του Βασίλη Νέδου
Σε ανακίνηση των ζητημάτων που συνδέονται με το πρόγραμμα ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) οδηγεί η κατάθεση επικαιροποιημένης αμερικανικής πρότασης, η οποία προβλέπει την πώληση τεσσάρων υπό απόσυρση παράκτιων περιπολικών τύπου LCS σε τίμημα που κυμαίνεται μεταξύ 500-600 εκατ. ευρώ. Η «Κ» είχε σημειώσει ήδη από τις 7 Ιουλίου ότι στους διαδρόμους του υπουργείου Εθνικής Αμυνας έχει επανέλθει η πρόταση των LCS. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχική πρόταση, την οποία συζητούσε και το Π.Ν. υπό προϋποθέσεις, αφορούσε την αγορά των LCS, μαζί με τις κορβέτες, για τις οποίες υπάρχουν δύο βασικές υποψηφιότητες, η γαλλική Gowind και η ιταλική Doha. Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός των κορβετών έχει οριστεί σε περίπου 1,6 δισ. ευρώ.
Ωστόσο φαίνεται πως υπάρχει στο τραπέζι και το ενδεχόμενο να μην προχωρήσουν οι κορβέτες, να αντικατασταθούν με μεταχειρισμένες ελαφρά οπλισμένες LCS, ώστε οι πόροι που θα εξοικονομηθούν να χρησιμοποιηθούν για ενίσχυση άλλων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.). Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμερικανική πρόταση, η οποία είχε απορριφθεί στο παρελθόν από το Π.Ν., προβλέπει κάποιες αναβαθμίσεις που θα λύσουν τα προβλήματα. Υπενθυμίζεται ότι τρία ήταν τα βασικά προβλήματα τα οποία για το Π.Ν. ήταν δύσκολο να αντιμετωπιστούν: Το πρώτο, οι ενδιαιτήσεις. Τα πλοία αυτά είναι ναυπηγημένα για ημερήσιες παράκτιες αποστολές. Το δεύτερο, η τεράστια κατανάλωση σε καύσιμο στο περιβάλλον του Αιγαίου. Και το τρίτο, η απουσία ανθυποβρυχιακών δυνατοτήτων.
Οι αναβαθμίσεις των LCS συνδέονται και με το ναυπηγικό έργο, το οποίο σε περίπτωση επιλογής της αμερικανικής λύσης θα αναληφθεί εκτός απροόπτου από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.
Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση περί εξοικονόμησης πόρων συνδέεται και με την κάλυψη αναγκών, όπως ο μεταφορικός αεροπορικός στόλος (C-130 και ελικόπτερα) αλλά και Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης. Στη δεύτερη περίπτωση είναι εξαιρετικά πιθανό να προχωρήσουν τα Bradley (ως πλεονάζον υλικό από τις ΗΠΑ), ενώ και για τα μεταφορικά μέσα, οι ΗΠΑ αποτελούν βασικό συνομιλητή. Σημειώνεται ότι η Αθήνα συζητάει με τις ΗΠΑ και για νέα ελικόπτερα τύπου Black Hawk, που θα αντικαταστήσουν τον γηράσκοντα στόλο του Στρατού Ξηράς.
Πάντως, η συζήτηση για το ζήτημα της ενίσχυσης του Π.Ν. δεν έχει ολοκληρωθεί, ούτε και αναμένεται αυτό να συμβεί σύντομα. Ούτως ή άλλως, το 2023 είναι έτος που δεν προβλέπει δημοσιονομικές δαπάνες για τις Ενοπλες Δυνάμεις. Το ζήτημα του προϋπολογισμού είναι σημαντικό, καθώς μέχρι και το 2029, λόγω της πρόβλεψης πληρωμών για τα μεγάλα προγράμματα (τις φρεγάτες FDI και στη συνέχεια τα μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35), τα περιθώρια δημοσιονομικής επέκτασης στα εξοπλιστικά είναι εξαιρετικά περιορισμένα.