ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ελλάδα: Στα σκαριά νέα συνεργασία με το Παρίσι

Συνάντηση Δένδια-Λεκορνί – Προμήθεια πυραύλων Exocet και εισήγηση του ΥΕΘΑ για πρόσκτηση 4ης φρεγάτας τύπου FDI

Του Βασίλη Νέδου

Του Βασίλη Νέδου

Τη σύμπνοια Ελλάδας και Γαλλίας σε ζητήματα ευρύτερα στρατηγικά για την περιφερειακή κατάσταση, αλλά και μια σειρά από συζητήσεις για την πιθανότητα επέκτασης της συνεργασίας στον τομέα των εξοπλισμών ανέδειξαν οι επαφές που είχαν χθες στην Αθήνα με τον Γάλλο υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιάν Λεκορνί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας.

Στον τομέα των εξοπλισμών χθες υπεγράφη η σύμβαση ενός προγράμματος 33 εκατ. ευρώ για την προμήθεια 16 αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet (η πιο σύγχρονη έκδοση MM 40 bl. 3), που θα προστεθούν σε εκείνους που ήδη διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) για τις πυραυλακάτους κλάσης «Ρουσσέν». Τη σύμβαση υπέγραψαν ο γενικός διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων Γιάννης Μπούρας και εκ μέρους της πολυεθνικής εταιρείας MBDA (που κατασκευάζει και τους Meteor) η Αννα Κριστίνα Ραμόν.

Ναυπηγική συνεργασία

Οι δύο υπουργοί μίλησαν εκτενώς για τη συνεργασία στον τομέα της ναυπηγικής συνεργασίας. Ο κ. Δένδιας γνωστοποίησε, μάλιστα, ότι θα εισηγηθεί στο ΚΥΣΕΑ την πρόσκτηση και τέταρτης φρεγάτας τύπου FDI, κάτι που συζητείται εντός της κυβέρνησης εδώ και αρκετό καιρό. Ενδιαφέρουσα ήταν η αποστροφή του κ. Λεκορνί για τη δυνατότητα συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας στον ναυπηγικό τομέα. Ανέφερε ενδεικτικά ότι, ανάλογα και με τις αποφάσεις που θα ληφθούν στην Αθήνα, η γαλλική κυβέρνηση θα ζητήσει από τη Naval Group να συμπληρώσει την παρουσία της στην Ελλάδα. «Θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια θυγατρική της Naval Group στην Ελλάδα, πάντοτε φυσικά σε συνδυασμό και επαφή με τους τοπικούς παίκτες και κατά κύριο λόγο με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά», ανέφερε ο κ. Λεκορνί, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο την κομβική σημασία που έχουν τα συγκεκριμένα ναυπηγεία σε κάθε πιθανό πρόγραμμα.

Ο κ. Λεκορνί σημείωσε επίσης την ανάγκη να συνεχιστεί η συνεργασία για διάφορα πυρομαχικά και πυραυλικά συστήματα, προσθέτοντας ότι «τα πλοία και τα αεροπλάνα να φέρουν τον αντίστοιχο εξοπλισμό». Ο Γάλλος υπουργός επισκέφθηκε και τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας, όπου κατασκευάζονται τμήματα τόσο για τις ελληνικές όσο και για τις γαλλικές FDI.

Πέρα από την 4η FDI, την οποία αρκετοί στην Αθήνα θεωρούν ως μια σχετικά εύκολη (πλην του οικονομικού) επιλογή καθώς η γραμμή παραγωγής στο Λοριάν είναι ανοιχτή, πρέπει να θεωρείται δεδομένη και η προμήθεια των πυραύλων Scalp Naval με εμβέλεια έως και 1.000 χιλιομέτρων, που θα παρέχουν στις Ενοπλες Δυνάμεις δυνατότητα στρατηγικού πλήγματος. Από τη γαλλική πλευρά επαναλήφθηκε χθες και πρόταση για το σύστημα πολλαπλής αντιαεροπορικής και αντιβαλλιστικής προστασίας SAMP/T (MAMBA) που –σε γενικές γραμμές– αποτελεί τη γαλλοϊταλική πρόταση για την «Ασπίδα του Αχιλλέα» που η Ελλάδα σχεδιάζει να διαμορφώσει εντός των επόμενων ετών.

Κάποιες από τις δηλώσεις των δύο υπουργών έγιναν επί της φρεγάτας «Alsace» που ήταν ελλιμενισμένη στον Πειραιά, ενώ λίγο νωρίτερα είχε προηγηθεί και επίσκεψη επιτελών στο αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle» στα ανοιχτά του Πειραιά. Οπως σημείωσε η πρέσβειρα της Γαλλίας στην Αθήνα Λοράνς Αουέρ, τα τελευταία πέντε χρόνια γαλλικά πολεμικά πλοία έχουν σταθμεύσει σε ελληνικά λιμάνια συνολικά 140 φορές.

Οι πύραυλοι Meteor

Ο κ. Δένδιας υποδεχόμενος τον κ. Λεκορνί αναφέρθηκε στη στρατηγική συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας που υπεγράφη το 2021 και του χρόνου ολοκληρώνει την πενταετή ισχύ της, και μάλιστα πρότεινε να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες για την ανανέωσή της. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας άφησε και αιχμές για το ζήτημα των πυραύλων Meteor, λέγοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Η Ελλάδα είναι πάντοτε βέβαιη ότι η Γαλλία θα λαμβάνει υπ’ όψιν στις αποφάσεις της την ασφάλεια της Ελλάδας και την ανάγκη να διατηρεί η Ελλάδα συγκριτικό τεχνολογικό πλεονέκτημα αποτροπής έναντι των δυνάμεων του αναθεωρητισμού. Είναι γνωστό σε όλους, δεν το έχουμε κρύψει, η Ελλάδα δεν απειλεί, αλλά απειλείται».

Επισήμανε επίσης τη συνεισφορά της Γαλλίας στις διαβουλεύσεις για τον επανεξοπλισμό της Ευρώπης και τη χρηματοδότηση τρίτων, αναφερόμενος, εμμέσως πλην σαφώς, στην ανάγκη να περιοριστεί η συμμετοχή τρίτων, υπονοώντας την Τουρκία. «Πρέπει να περιορίσουμε τη χρηματοδότηση προς αυτούς τους τρίτους, και μάλιστα αναφέρομαι σε αυτούς που δρουν με αμφίβολης αξιοπιστίας τρόπο όσον αφορά τα στρατηγικά συμφέροντα της πατρίδας μας», είπε ο κ. Δένδιας.

Το μήνυμα Μητσοτάκη για την άμυνα της Ε.Ε. και την Τουρκία

Ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνί έγινε χθες το πρωί δεκτός στο Μέγαρο Μαξίμου από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ουσιαστικά έθεσε ζήτημα αυστηρών προϋποθέσεων για τη συμμετοχή τρίτων χωρών στον τομέα της ευρωπαϊκής άμυνας.

Ο κ. Μητσοτάκης «φωτογράφισε» την Αγκυρα καθώς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σημείωσε ότι η συνεργασία της Ε.Ε. με τρίτες χώρες στον τομέα της άμυνας δεν μπορεί να είναι αντίθετη στα στρατηγικά συμφέροντα της Ε.Ε. και στις ευρωπαϊκές αποφάσεις για την εξωτερική πολιτική και άμυνα. Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα συμφέροντα ασφαλείας του συνόλου των κρατών-μελών της Ε.Ε., σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Οι δύο χώρες μας θεωρούν ότι το σχέδιο ReArm προσφέρει μια στέρεη βάση για την επίτευξη της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε. Είναι ένας στόχος για τον οποίο έχουμε εργαστεί από κοινού, εξαρχής, με τον πρόεδρο Μακρόν. Στόχος είναι να ενισχύσουμε, ως Ενωση, το επίπεδο ετοιμότητάς μας και τις δυνατότητες της αμυντικής μας βιομηχανίας, να μειώσουμε τις εξαρτήσεις μας και όχι να τις διατηρήσουμε», είπε ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τον κ. Λεκορνί.

Ο Γάλλος υπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη να διατηρηθεί η στενή σχέση με την Ελλάδα στον ναυπηγικό κλάδο, «γιατί προφανώς είναι ένας τομέας στον οποίο η Ελλάδα είναι ηγέτιδα και ένας προνομιούχος εταίρος».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση