

Του Βασίλη Νέδου
Η ανακοίνωση Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΘΧΣ) στο πλαίσιο συγκρότησης της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής για τον Θαλάσσιο Χώρο (ΕΧΣΘΧ), και – κυρίως – ο χάρτης που τη συνοδεύει, είχε επανειλημμένως προαναγγελθεί από τη κυβέρνηση σε διάφορες φάσεις.
Η απόφαση να υλοποιηθεί άμεσα συνδέεται και με τη περιρρέουσα ατμόσφαιρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες, λόγω της επιθετικής στάσης που κρατάει η Άγκυρα στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου (Great Sea Interconnector- GSI), περνούν κρίση.
Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι μόλις έγινε γνωστή η επικείμενη ανακοίνωση για τον ΘΧΣ, ανάλογες ανακοινώσεις έγιναν και από την Τουρκία, με άξονα τη Γαλάζια Πατρίδα (Mavi Vatan).
Για την Αθήνα ο χωροταξικός σχεδιασμός αποτελεί κυρίως άσκηση μιας δικαιοδοσίας και προβολής των δικαιωμάτων που διαθέτει η χώρα.
Ο χάρτης είναι πολύ κοντά σε εκείνον της Σεβίλλης (1997) ο οποίος περιλαμβάνει το μάξιμουμ της έκτασης θαλάσσιων ζωνών που μπορεί να έχει η χώρα.
Δηλαδή με πλήρη επήρεια όλων των νησιών (περιλαμβανομένου του Καστελλόριζου). Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια διατηρείται ως αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας για το μέλλον (ο χάρτης είναι σχεδιασμένος με βάση τα 6 ν.μ.).
Παράλληλα, έχει σχεδιαστεί με βάση όλα όσα προβλέπουν η πλήρης οροθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία και η τμηματική με την Αίγυπτο.
Είναι – εν ολίγοις – μια επίσημη προβολή του μάξιμουμ των δικαιωμάτων που μπορεί η Ελλάδα να έχει στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Ο χωροταξικός σχεδιασμός δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την ανακήρυξη θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο, που αποτελεί μια πλήρως διακριτή διαδικασία.
Ο ΘΧΣ, έργο με το οποίο ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης έχει απασχοληθεί προσωπικά από την αρχή της θητείας του, αποτελεί το ελάχιστο που υποχρεούται να κάνει μια ελληνική κυβέρνηση για την προβολή των δικαιωμάτων της χώρας.
Αν η Αγκυρα αντιλαμβάνεται τον ρόλο της ως εκείνο ενός περιφερειακού χωροφύλακα, τότε ο χωροταξικός σχεδιασμός θα γίνει αφορμή για περαιτέρω εντάσεις το επόμενο χρονικό διάστημα.
Αν, όμως, επιθυμεί να αναζητήσει τρόπους να επιλύσει τις διαφορές με την Ελλάδα, ίσως ο ΘΧΣ να είναι μια ευκαιρία για σοβαρές διαπραγματεύσεις.