

Του Βασίλη Νέδου
Ενώ οι προετοιμασίες για την επανεκκίνηση των ερευνών για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου (Great Sea Interconnector) στα ανατολικά της Κάσου βρίσκονται πρακτικά στο τελικό στάδιο, η Αθήνα κινείται με αποκλειστικό γνώμονα την ειλημμένη απόφαση υποστήριξης ενός πλάνου, το οποίο αφορά την υποστήριξη της εθνικής γραμμής στην Ανατολική Μεσόγειο. Η αγγελία (NAVTEX) που θα χαρτογραφεί τις έρευνες του ερευνητικού (που ακόμη βρίσκεται εκτός Ελλάδας) δεν έχει εκδοθεί, ωστόσο και χθες από την κυβέρνηση εκφραζόταν δημόσια υποστήριξη στη συνέχιση του έργου.
«Η πρόθεση της Ελλάδας και της Κύπρου είναι να συνεχιστεί κανονικά η έρευνα και η πόντιση του ηλεκτρικού καλωδίου, εξάλλου η πόντιση καλωδίων επιφανειακών προστατεύεται από το διεθνές δίκαιο και δεν απαιτείται η οποιαδήποτε άδεια. Η αίσθηση και η προσδοκία μου είναι ότι θα συνεχιστεί κανονικά το έργο», δήλωσε χθες («Οικονομικός Ταχυδρόμος»), μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Αναφερόμενος στην ηλεκτρική διασύνδεση, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι πρόκειται για ένα έργο με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
«Είναι ένα έργο το οποίο είναι ελεύθερο κατά το διεθνές δίκαιο, η Μεσόγειος ολόκληρη είναι σπαρμένη από επιφανειακά καλώδια ηλεκτρικής διασύνδεσης και μεταφοράς δεδομένων, οπότε δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να παρεμποδιστεί. Δυστυχώς, το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει υπάρξει οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, δηλαδή υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, αναπαράγει αυτού του τύπου τις εντάσεις και θα συνεχίσει να τις αναπαράγει ωσότου καταλήξουμε σε μια κοινή κατανόηση, σε μια συμφωνία, σε μια παραπομπή μέσω συνυποσχετικού», σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης.
Παράλληλα, αρχίζει να γίνεται εμφανής και η γαλλική παρουσία σε ελληνικά νερά, κάτι που αποτελεί και ένα ευρύτερο μήνυμα του Παρισιού για τη συνολικότερη παρουσία της Γαλλίας σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Συγκεκριμένα, τις αμέσως επόμενες ημέρες το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ», το οποίο επιστρέφει από δραστηριότητες στον Ινδικό Ωκεανό, θα βρεθεί τόσο στο Ηράκλειο Κρήτης όσο και στον Πειραιά.
Υπενθυμίζεται ότι το λιμάνι του Ηρακλείου είναι εκείνο που φιλοξενούσε μέχρι πρότινος τα πλοία που δραστηριοποιούνταν για τις έρευνες του Great Sea Interconnector.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το αεροπλανοφόρο –όπως και κάποια από τα πλοία που το συνόδευαν στον Ινδικό Ωκεανό– θα πραγματοποιήσει επί τόπου άσκηση στα νότια της Κρήτης (τύπου Passex) μαζί με ελληνικές δυνάμεις, προτού κατευθυνθεί προς τα λιμάνια.
Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας το «Σαρλ ντε Γκωλ» θα βρίσκεται στα ανοιχτά του Πειραιά, όπου θα έχει ελλιμενιστεί και η φρεγάτα «Alsace» του γαλλικού ναυτικού. Τη φρεγάτα θα επισκεφθεί και ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνί, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη προγραμματισμένη ήδη από τα μέσα Μαρτίου, κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του Νίκου Δένδια.
Η επίσκεψη του κ. Λεκορνί πραγματοποιείται, πάντως, στον απόηχο της ελληνογαλλικής παρεξήγησης σχετικά με την εξαγωγή πυραύλων αέρος αέρος τύπου Meteor στην Τουρκία, η οποία συνδέεται, βεβαίως, με τις διαπραγματεύσεις της Αγκυρας με τις χώρες που κατασκευάζουν και εξάγουν το αεροσκάφος Eurofighter, που δύναται να φέρει αυτόn τον τύπο βλήματος.
Τουρκική κινητικότητα
Οσο όλα αυτά εξελίσσονται, η ελληνική πλευρά παρακολουθεί τις τελευταίες ημέρες με ενδιαφέρον και την τουρκική κινητικότητα στην ευρύτερη περιοχή. Οπως η έντυπη «Κ» αποκάλυψε πριν από λίγες ημέρες (1/4), στην περιοχή νότια της Κρήτης και της Κάσου έχει περάσει αρκετές φορές το τουρκικό «Ufuq», πλοίο συλλογής πληροφοριών και δεδομένων.
Της προσοχής των αρμοδίων δεν διέλαθε ούτε η παρουσία κάποιων άλλων ναυτικών μονάδων τις προηγούμενες ημέρες. Είναι, εν ολίγοις, απολύτως σαφές ότι η Αγκυρα βρίσκεται σε κάποια εγρήγορση, κρατώντας πάντως την παρουσία της απολύτως διακριτική, ενώ είναι εύκολο να αιτιολογηθεί και σε συμμαχικό επίπεδο, καθώς δεν πρέπει να λησμονείται ότι τα διεθνή ύδατα σε όλη την περιοχή νότια της Κρήτης και της Κάσου και Καρπάθου, βρίθουν από ρωσικές κύριες μονάδες επιφανείας τα τελευταία τρία χρόνια.