ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αναβαθμισμένη η σημασία της Ελλάδας για ΗΠΑ και Κίνα

Το ενδιαφέρον των δύο μεγάλων δυνάμεων για την Ελλάδα εντείνεται λόγω της κρισιμότητας της φάσης που διανύει ο ουκρανικός πόλεμος

Του Βασίλη Νέδου

Την κομβική γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας στην τρέχουσα συγκυρία υποδηλώνει το γεγονός ότι τις επόμενες ημέρες θα βρεθούν σχεδόν ταυτόχρονα στην Αθήνα για επαφές με την ελληνική ηγεσία αξιωματούχοι των δύο υπερδυνάμεων, ΗΠΑ και Κίνας.

Πριν από την άφιξη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, το βράδυ της Δευτέρας, στην Αθήνα θα έχει φτάσει και θα έχει ολοκληρώσει σειρά συναντήσεων η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Κίνας, Σουν Τσουνλάν. Η επίσκεψη Μπλίνκεν αφορά μια πολύ «καυτή» ατζέντα, καθώς περιλαμβάνει τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ, το αναπάντεχο «παράθυρο» για ήρεμα νερά στο Αιγαίο μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και, βεβαίως, τη συνέχιση της υποστήριξης της Ουκρανίας από τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, περιλαμβανομένης της Ελλάδας.

Νωρίτερα, η κ. Σουν θα έχει συζητήσει για τις πολύ σημαντικές εκκρεμότητες στις ελληνοσινικές σχέσεις, με κύρια εκείνη που αφορά την παρουσία της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά και τα σχέδια επέκτασης τα οποία προς το παρόν δεν έχουν ευοδωθεί. Βέβαια, μετά την ύφεση του παγκόσμιου εμπορίου λόγω της πανδημίας, οι επιδόσεις του λιμανιού του Πειραιά έχουν επιστρέψει σε αυξητικές τάσεις, γεγονός το οποίο από μόνο του υποδηλώνει τη σημασία του τόσο για την Κίνα όσο και για την Ελλάδα που παραμένει πύλη εισόδου για το κινεζικό εμπόριο.

Το ενδιαφέρον των δύο μεγάλων δυνάμεων για την Ελλάδα εντείνεται λόγω της κρισιμότητας της φάσης που διανύει ο ουκρανικός πόλεμος. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα αποτελεί για τις ΗΠΑ πολύτιμο στήριγμα στην πολύ μεγάλη προσπάθεια που γίνεται να υποστηριχθεί η Ουκρανία στον αγώνα αντίστασης κατά της ρωσικής επιθετικότητας.

Οπως ανακοινώθηκε και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επίσημα, ο κ. Μπλίνκεν θα συναντήσει τον πρωθυπουργό, τον κ. Νίκο Δένδια και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Νωρίτερα (19/2) ο κ. Μπλίνκεν θα έχει επισκεφθεί τη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία και μετά την Αγκυρα όπου θα συναντηθεί με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Για τους Κινέζους η στάση της αναπληρώτριας πρωθυπουργού στην Αθήνα εντάσσεται στο πλαίσιο του ανοίγματος που κάνει αυτή την εποχή το Πεκίνο προς την Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτές τις ημέρες βρίσκεται στο Μόναχο για το 59ο Συνέδριο Ασφάλειας ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, ο οποίος θα επισκεφθεί, επιπλέον, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ουγγαρία και τη Ρωσία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση